Skip to content
Főoldal / Dakar 2020 / Price és Zala nyerte a 2020-as Dakar első szakaszát

Price és Zala nyerte a 2020-as Dakar első szakaszát

Fotó. X-raid

Az első drámák és az első kiesők is meg voltak az első szaúdi szakaszon.

A 2020-as Dakar Rally első szakasza egy 319 kilométeres táv volt Dzsidda és Al Wajh között. Az első nap minden volt, csak könnyű bemelegíts nem. Voltak tempós részek, technikás részek, dűnék és sziklák.

A motorosoknál a címvédő Toby Price nyert, bár problémája volt az itinerrel (valami eltört a gépben és nem tudta tekerni) és azt sem tartja kizártnak, hogy kisebb büntetést fog kapni. Őt 2 perc lemaradással követte a Honda legjobbja, Ricky Brabec. Matthias Walkner lett a harmadik. A motorosokhoz fűződik az első kieső is, Willy Jobard 13 kilométer után egy bukás miatt adta fel a versenyt. A francia motorosnak ez a 13. Dakarja volt, és a kilencedik kiesése.

A romániai Gyenes Emanuel a 49. helyen teljesítette az első szakaszt Szaúd-Arábiában, az Original by Motul kategóriát pedig megnyerte. A szerbiai Saghmeister Gábor a 126. helyen fejezte be az első szelektívet Szaúd-Arábiában.

A quadosok mezőnyében Ignacio Casale örülhetett az első részsikernek. Sokáig nagy csatában volt Axel Dutrie-vel, azonban a francia bukott ás a verseny feladására kényszerült.

Az autósoknál sokáig a címvédő Nasser Al-Attiyah állt az élen, a vége előtt azonban megállásra kényszerült defekt miatt (hármat is kapott a katari versenyző). Végül negyedik lett. A szakasz közepén Al Qassimi ugrott az élre, szorosan a nyomában Vaidotas Zalaval. Al Qassimi később lemaradt, így a 32 éves litván versenyző első szakaszgyőzelmét szerezte a Dakaron. A Minivel versenyző Zala 2019-ben hazájában a 4WD kategóriában rally bajnok lett. Zalanak ez az ötödik Dakarja.

A második helyen Stephane Peterhansel ért be, megelőzve Carlos Sainzot. Peterhansel elvesztegetett pár percet az egyik rejtett útvonal pont megtalálásával. Saját bevallása szerint még mindig furcsa, hogy angolul diktálják az itinert neki. Sainz egyszer eltévedt és neki is volt egy defektje, de ennek ellenére meg lett a Mini 1-2-3. Fernando Alonso a 11. helyen teljesítette első szakaszát a Dakaron. Az autósoknál is meg lett az első kieső, Romain Dumas személyében, akinek a buggyja a 65. kilométernél gyulladt ki.

Volt további dráma is az autósoknál: Przygonski a 105. kilométernél még a harmadik volt, a 146. kilométernél meg kellett állni mechanikai hiba miatt. Közel hat órát vesztett, mire folytatni tudta.

Kamionosoknál Kamaz győzelem született Anton Shibalov révén. Őt másfél perc lemaradással követte Viazovich a MAZ-zal, akit az ivecos Van Kasteren követett. A címvédő Nikolaev csak a 10. lett.

A 2020-Dakar Rally második szelektíve Al Wajh és Neom között lesz, a maratoni szakasz első fele. 367 kilométeres lesz a versenytáv a mezőny számára. Élő szöveges közvetítésünket ITT tudod majd nyomon követni.