Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / Toby Price

Toby Price

Fotó: Toby Price Twitter

Ismerd meg a motorosok egyik esélyesét.

A kezdetek

Az ausztrál versenyző 1987. augusztus 18-án született Hillstonban.
Egy olyan családban nőt fel, ahol szeretik a motorsportot. Apukája, John Price ausztrál off road buggy bajnok volt. Toby Price két évesen kezdett motorozni, az első győzelmét négy évesen szerezte. 2003-ban ausztrál junior motocross bajnok lett 125 ccm-ben és 250 ccm-ben is. Nem sokkal később eltörte mindkét csuklóját egy edzésen.

2004-től már a Kawasaki Ausztrália színeiben versenyzett. 2009-ben megnyerte az ausztrál Off Road bajnokságot. Az Australian Dirt Bike magazin az év újoncának választotta. 2010-ben már KTM-el indult, és megvédte az ausztrál Off Road bajnoki címét. A következő évben egy szezon közbeni sérülés miatt nem tudta megvédeni a címet. Hazáját képviselte az International Six Days Enduron, az összetettben a nyolcadik helyen végeztek. Egy évvel később a 10. helyen végzett, úgy hogy egy bukást követően a verseny felét törött bordával teljesítette. Az ausztrál Off Road bajnoki címét is visszaszerezte, a 10 versenyből 8-at nyert meg. 2013-ban Kaliforniában versenyezve több csontja eltörött a nyakában és a hüvelykujja is, így a szezon nagy részét ki kellett, hogy hagyja. A következő évben újra megnyerte az ausztrál Off Road bajnokságot, ezzel ő lett az első versenyző, akinek négyszer is sikerült ez. Ismét megnyerte a Finke Desert-et és a Hattah Desert Race-t. A Marocco Rallyn a 8. helyen ért célba. Az ISDE-n a második lett.

A Dakaros évek

Toby Price 2015-ben indult először a Dakar Rallyn. A gyári KTM csapat színeiben megnyerte a 12. szelektívet és a harmadik helyen fejezte be a versenyt. Ebben az évben ötödszörre is megnyerte az ausztrál Off Road bajnokságot. 2016 januárjában öt szakaszt is megnyert a Dakaron és magabiztosan szerezte meg a győzelmet. Ezzel ő lett az első ausztrál, aki megnyerte a Dakart. A Finke Desert Race-n autóval és motorral is indult. Minden nap miután teljesítette a távot autóval visszarepült és teljesítette a távot motorral is. Az autósoknál második lett, míg a motorosok versenyét megnyerte. A 2017-es Dakaron vezette a versenyt (2 szakaszt nyerve), amikor bukott és a combcsonttörés miatt fel kellett adnia a versenyt.

A 2018-as Dakaron a tizedik szakaszon eltévedt és több mint 50 percet vesztett. Utána nyert két szakaszt és a harmadik helyen fejezte be a versenyt. 2019-ben a Dakar előtt megsérült, meg kellett műteni a csuklóját. Vállalta a versenyt és fájdalmai ellenére megszerezte második Dakar győzelmét. 2019-ben autóval vett részt a Finke Desert Race-n. A Baja 1000-en is elindult Nasser Al-Attiyah társaként. A Marokkó Rallyn 7 másodperccel maradt le a dobogóról legjobb KTM-esként. A 2020-as Dakar Rallyn is ő volt a legjobb a KTM-esek közül, ez a harmadik helyre volt elég. 2021-ben két szakaszon diadalmaskodott. A kilencedik szakaszon bukott és kórházba kellett szállítani váll és kar sérülésekkel. 2022-ben tizedik lett a Dakaron. Az Abu Dhabi Desert Chellanegen a negyedik lett, a Marokkó Rallyn az utolsó szakaszon esett ki.

Híreink a motorossal kapcsolatban ITT olvashatok.