Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / Eduard Nikolaev

Eduard Nikolaev

Eduard Nikolaev 1984. augusztus 21-én született. Volt kitől örökölnie a technikai sportok szeretetét, hiszen édesapja hatszoros orosz autókrosszbajnok volt. A fiatal versenyző a gokart bajnokságban hívta fel magára a figyelmet kiemelkedő eredményeivel.

A kezdetek a Kamaznál

A Kamaz alakulat legendás főnöke Jakubov hívta meg a csapatba. Eleinte csak Csagin szerelője volt. Nikolaev 2009-ben vágott neki első Dakarjának. Ekkor még csak a középső ülését foglalhatta el az orosz gépcsodának, de már ekkor szerzett egy második helyet. 2010-ben Csagin oldalán szerezte meg első Dakar győzelmét.

A Cár visszavonulása után végre nála volt az irányítás. 2010-ben a Selyemút Rallyt megnyerte, míg 2011 januárjában a Dakar Rallyn a harmadik lett. Egy évvel később nem úgy sikerült a verseny, mint ahogy szerette volna: a csapat a negyedik szakasz után visszahívta.

Nikolaev a csúcson

2013-ban ért fel a csúcsra és megnyerte a Dakar Rallyt vezetőként is. A Selyemút Rallyn viszont nem sikerült remekelnie, a begyűjtött 118 óra büntetés miatt, csak a 18. lett. A 2014-es Dakart a harmadik helyen fejezte be. Egy évvel később hat szakaszt is megnyert, de a 7. szelektíven elszenvedett időveszteség miatt végül második lett.

2016-ban három napon is Eduard Nikolaev volt a leggyorsabb, de két nap is voltak gondjai, ez pedig a 7. helyre volt elég. Egy évvel később az első héten nagy volt a csata közte, Sotnikov és De Rooy között. A pihenő napkor a harmadik helyen állt. A tizedik szakaszt megnyerte, amivel az összetettben az élre állt. A hátralévő két szelektíven is ő volt a leggyorsabb, így újabb Dakar győzelemnek örülhetett.

A 2018-as Dakaron újabb győzelemnek örülhetett. 2019-ben ezt megismételte, de meg kellett dolgozni érte, mivel három szakasszal a vége előtt elvesztette a vezetést, miután elásta a Kamazt. Másnap hatalmas csatabán szerezte vissza a vezetést. 2020-ban Szaúd-Arábiában az elejétől kezdve nem tudta felvenni csapattársai tempóját. A hatodik szakaszon technikai hiba miatt rengeteg időt vesztett, másnap hajnalban ért csak be a táborba. Egyből indult az aznapi szakaszra, de hamarosan újra gondjai voltak, így feladta a versenyt. A 2021-es Dakarra a csapat nem nevezte. 2022-ben újra indult és a második helyet szerezte meg.

Híreink az orosz versenyzővel kapcsolatban ITT érhetők el.