Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Dakar 2022: Al-Attiyah nyerte a kvalifikációs szakaszt

Dakar 2022: Al-Attiyah nyerte a kvalifikációs szakaszt

Al-Attiyah Dakar Rally 2022
Fotó: Red Bull

Carlos Sainz révén az Audi egy második hellyel kezdett. A motorosoknál Daniel Sanders volt a leggyorsabb.

A 2022-es Dakar Rally első napján összesen 636 kilométer várt az indulókra. Ebből egy 19 kilométeres szakasz volt a mért szakasz, ami a kvalifikációs szakasz volt. A kategóriák legjobb 15 időeredményét elérő versenyzői a pozícióik sorrendjében választhatnak rajtpozíciót a holnapi szakaszra.

A motorosoknál az ausztrál Daniel Sanders érte el a legjobb időt a GasGassal. A második helyezett Pablo Quintanilla egy perccel volt nála lassabb. Ross Branch lett a harmadik a Yamahával. A címvédő Kevin Benavides egy negyedik hellyel kezdett megelőzve csapattársát, Matthias Walknert.

Gyenes Emánuel az 54. idővel kezdte a 2022-es Dakart. Saghmeister Gábor pedig a 139. pozícióban kezdte meg a szaúdi versenyt.

A quadosoknál a címvédő Manuel Andujar volt a leggyorsabb a kvalifikációs szakaszon. Mögötte Alexandre Giroud és Giovanni Enrico végzett.

Az autósoknál a katari Nasser Al-Attiyah kezdett a legjobban. Carlos Sainz révén az Audi RS Q e-tron egy második hellyel debütált a Dakaron. A spanyol versenyző 12 másodperccel maradt le a kataritól. A Century Racinggel Brian Baragwanath és Henk Lategan a Toyotával azonos időt autózott a harmadik-negyedik helyen. A BRX legjobb versenyzőjeként Sébastien Loeb lett az ötödik, akit Yazeed Al Rajhi, Nani Roma és Giniel De Villiers követett az első nyolcban.

Az LW proto kategóriában Seth Quintero három másodperccel bizonyult jobbnak csaptatásánál, Andreas Mikkelsennél. A harmadik helyen a címvédő Francisco Lopez Contardo kezdett.

A kamionosoknál négyes Kamaz siker született Eduard Nikolaev, Dmitry Sotnikov, Andrey Karginov és Anton Shibalov révén. A magyarok közül Darázsi Zsolt a 48., Szalai Norbert pedig a 49. helyen hozta be a kamionját.

Vasárnap Hail körül egy hurokszakasz vár az indulókra egy 334 kilométeres szelektívvel.