Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / Teljes gyári programmal a győzelmet célozza meg a Ford a Dakar Rallyn

Teljes gyári programmal a győzelmet célozza meg a Ford a Dakar Rallyn

Ford Dakar
Fotó: Ford

A 2025-ös versenyre várhatóan egy teljesen új autót építenek majd.

A Ford Performance bejelentette, hogy 2024-től teljes gyári programot indít a Dakar Rallyn, együttműködve az M-Sporttal és a Neil Woolridge Motorsporttal. Ez az első alkalom, hogy a Ford Motor Company motorsportrészlege gyári erőfeszítéseket tesz a klasszikus tereprali versenyen, és már 2025-ben a győzelmet célozza meg a versenyen.

A három fél közötti partnerséget a Ford Performance „többéves tervként” jellemezte, amely során a Ford Ranger és a Ranger Raptor T1+ járműveket fogják használni.

„Az volt a célunk, hogy az egyik legkiválóbb globális tereprali versenyen – a Dakar Rallyn – az élre törjünk.” – mondta Mark Rushbrook, a Ford Performance Motorsport globális igazgatója. „Először be kell fejeznünk a versenyt és tanulnunk kell a Ranger T1+-szal az olyan partnerekkel, mint az M-Sport és az NWM, akik a szakértelmüket kamatoztatják. Együtt elképesztő dolgokat művelhetünk az Arab-félsziget homokdűnéiben.”

„Az első Dakaron töltött időnk egy tanulságos kaland lesz, amely segít abban, hogyan versenyezzünk a jövőben. De mint minden versenyen, itt sem csak a győzelemért versenyzünk, hanem azért is, hogy jobb termékeket tudjunk építeni ügyfeleink számára.”

A Ford Ranger, amellyel a Ford a jövő évi Dakar Rallyn indul, az előző generációs autóra épül, és 3,5 literes EcoBoost motorral van felszerelve. Az M-Sport és az NWM várhatóan részt vesz a hagyományos előkészítő Baja Espana Aragón és a Marokkó Rally versenyeken is, mielőtt januárban a Dakaron indulnának..

A Ranger csak a 2024-es versenyen lesz használatban, a 2025-ös győzelemért egy „teljesen új, egyedi építésű Ranger Raptor” van kilátásban.

„A Dakar Rally valóban a globális tereprali-versenyek csúcsa közé tartozik” – mondta Malcolm Wilson, az M-Sport ügyvezető igazgatója. „Az évek során nagy sikereket értünk el a Forddal az FIA WRC rally versenyeken, és alig várjuk, hogy ugyanezt az energiát és erőfeszítést a Rangerrel való versenyzésre fordítsuk a Dakaron.”

A Ford Performance vagy az M-Sport hivatalosan még nem jelentett be versenyzőket a Dakaron való első nekifutásra. De a Dakar-veterán Nani Roma már tesztelte a Ranger T1+-t, sőt spanyol hírek szerint már alá is írt a csapathoz. Míg a feltörekvő Seth Quinterót szintén kapcsolatba hozták a Forddal.

A 2024-es Dakart január 5-19. között rendezik meg Szaúd-Arábiában.