Skip to content
Főoldal / Dakar 2023 / Sainz: Legyen egyértelmű az itiner

Sainz: Legyen egyértelmű az itiner

Sainz Audi Dakar Rally
Fotó: Red Bull

Az Audi versenyzője reméli a szervezők pontos és könnyen értelmezhető itinert készítenek a 2023-as Dakar Rallyra és nem lesz a navigátorok versenye.

A Dakar Rally az elmúlt években megváltoztatta az itinerek filozófiáját: az előző este helyett csak percekkel az egyes szakaszok rajtja előtt osztják ki a csapatoknak. Így a navigátoroknak nincs idejük arra, hogy saját maguk kiegészítsék az itinert, vagyis teljes mértékben a szervező által biztosított információkra hagyatkoznak.

Bár a versenyzők egyöntetűen támogatták az itiner átadásának időzítésében bekövetkezett változást, és úgy vélik, hogy ez segít kiegyenlíteni a mezőnyt, néhányan úgy érzik, hogy maga az itiner nem mindig felel meg a követelményeknek, és navigációs hibákhoz vezethet.

Carlos Sainz azt szeretné, ha az útikönyveket úgy állítanák össze, hogy azok ne hagyjanak teret a félreértéseknek.
„Az itinernek olyannak kell lennie, amit valahogyan követni lehet, és nem olyan trükkös részekkel van tele, amelyeket mesterségesen találtak ki, vagy amelyekben vannak könnyen kihagyható kereszteződések” – kezdte az El Matador az Autosportnak.

„Az az erőfeszítés, amit az Audi tesz a három autó nevezésével, óriási. Ha én vagyok az Audi, akkor felelősséggel tartozom. Nem fogom szeretni, ha nagy erőfeszítéseket teszek, és a versenyzőim is nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy megpróbáljanak megnyerni egy versenyt, és aztán csak egy nem elég pontos és nem elég jó itiner miatt veszítesz el egy versenyt.”

„Ez valami teljesen mesterséges dolog, és szerintem ezt el kell kerülni. Remélhetőleg az itinert jól csinálják, egy-két alkalommal ellenőrzik, és nem lehet több dolgot félreértelmezni.”

Az idei Dakar nyitó szakaszán több versenyző eltévedt egy trükkös útvonalpontot keresve, ami súlyos csapást mért a törekvéseikre alig néhány órával a verseny kezdete után. Sainz volt az egyik legnagyobb vesztes ezen a napon, mivel több mint két órát veszített az élen haladókhoz képest, így az Audi debütáló versenyén már nem volt versenyben a győzelemért.

Az Audi még azt is fontolóra vette, hogy óvást nyújt be az itiner miatt, mivel úgy érezte, hogy három versenyzője közül kettő vesztett időt a szervező hibája miatt, de végül úgy döntött, hogy nem teszi meg, mivel a szabályok nem teszik lehetővé a csapatok számára, hogy megtámadják az itiner tartalmát.

Sainz azt mondta, hogy bár a navigációnak továbbra is fontos szerepet kell játszania a terepraliban, nem szeretné, ha a Dakar a navigátorok versenyévé válna.
„Megértem, hogy a versenyt a legjobb versenyzőnek, a legjobb csapatnak, a legjobb autónak és a leggyorsabbnak kell megnyernie. Ez nem lehet a navigátorok versenye, ahol attól függően, hogyan értelmezed az itinert, megnyered vagy elveszíted a versenyt” – folytatta Sainz.

„Nem a sebességtől függő verseny lesz, hanem valami máson fog múlni, ami nem az autó gyorsabb vezetése. Attól fog függeni, hogy hogyan értelmezed a szabálykönyvet. És most nem a navigációról beszélek. Tavaly nem voltak problémáink a navigációval. Amikor navigációról beszélek, akkor az autóval A pontból B pontba jutásról beszélek. Nem ez a probléma.”

„A probléma az, hogy megtaláljunk néhány kereszteződést, néhány kis kereszteződést, amelyeket nem látunk, és messzire visznek, így sok időt veszítünk, és akkor nehéz megtalálni a megfelelő helyeket. Felkészültem arra, hogy veszítek néhány percet, ahogy ez mindig megtörténik. 2006 óta csinálom a Dakart, sok-sok Dakaron voltam már, és ezeknek a rejtőzködő útvonalpontoknak és hasonló dolgoknak a bevezetése nem volt korábban.”

Közvetlenül az 1. szakasz után a Dakar főnöke, David Castera megvédte a csapata által készített itinert, arra hivatkozva, hogy a későbbi győztes és Toyota-pilóta Nasszer Al-Attiyah elsőre megtalálta a helyes útvonalat. Azt azonban elismerte, hogy az nem volt elég világos.

A 2023-as Dakar Rally már idén december 31-én kezdetét veszi és 2023 január 15-én lesz a cél.