Skip to content
Főoldal / Dakar 2024 / Majdnem végzetes balesete után 2024-ben visszatérne a Dakarra

Majdnem végzetes balesete után 2024-ben visszatérne a Dakarra

CS Santosh Dakar Rally 2021
Fotó: DPPI/E.Vargiolu

A motoros CS Santosh a 2021-es Dakar Rally 4. szakaszán bukott, versenyzőtársa Paul Spierings végzett rajta újraélesztést. Azóta is tart a felépülése.

A 2021-es Dakar Rally majdnem tragédiával végződött CS Santosh számára, amikor a motoros a 4. szakaszon egy sziklacsapdába ütközött, ami diffúz axonális sérülést okozott, ami bár nem volt halálos, de arra kényszerítette, hogy határozatlan időre szüneteltesse versenyzői karrierjét.

Santosh a 2021-es balesete során beütötte a fejét és a szíve leállt, mielőtt Paul Spierings versenyzőtársa újraélesztette volna. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy egy hétre mesterséges kómába helyezték. Amellett, hogy kettős látástól szenvedett és újra kellett tanulnia a motoros funkcióit, elvesztette az emlékezetét a balesetről és még a futamról is. A mentális hiányosságok mellett a következő egy évben depresszióval küzdött, miközben folytatta a felépülést.

Ürességet éreztem magamban, mert úgy éreztem, hogy valaki meghalt. És ez a valaki én voltam” – mondta Santosh Vaishali Dinakarannak a Red Bull különkiadásában. „A legnagyobb öröm az volt, hogy az antidepressziós tabletták szedése után újra felfedeztem magam. Csodálatos volt újra megtalálni CS Santosh-t.”

A megpróbáltatások ellenére azonban reméli, hogy a 2024-es Dakar Rallyra már újra motorra ülhet. Fizikai edzésbe kezdett, például kerékpározik és edz, hogy újra formába lendüljön. Hogy felmérje a sérülése utáni versenyzési képességeit, Santosh nyitott az Andalúzia Rallyn és a Marokkó Rallyn való indulásra is, utóbbi a Dakarhoz hasonlóan a tereprali-világbajnokság egyik állomása.

„Be akarom fejezni az utat” – mondta Santosh a Times of Indiának. „A Dakar nem egy verseny, hanem az életem része. Az, hogy 2024-ben visszamegyek, hogy befejezzem ezt az utat, az elsődleges célom.”

A többszörös motokrosszbajnok Santosh az első indiai volt 2015-ben, aki részt vett a Dakaron. Legjobb összesített helyezése a harmincnegyedik hely volt 2018-ban.