Skip to content
Főoldal / Dakar 2022 / Lefújhatják a 2022-es Dakar Rallyt?

Lefújhatják a 2022-es Dakar Rallyt?

De Villiers
Fotó: A.S.O./F.Gooden/DPPI

A francia külügyminiszter erről beszélt ma reggel egy tévéműsorban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk december 29-én egy robbanásban megsérült a francia Philippe Boutron, aki a 10. Dakar Rallyján indult volna. Súlyos sérülései miatt azonnali beavatkozásra volt szükség. Azóta már visszaszállították a párizsi Percy Katonai Kórházba. Már a kómából is felébresztették.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pénteken a BFM TV reggeli műsorában adott interjúban elhintette a 2022-es Dakar Rally lefújásának lehetőségét. A műsorvezető kérdésére, hogy terrortámadás volt-e a dzsiddai autórobbanás, a miniszter így válaszolt: „Lehetséges. Nagyon gyorsan tudattuk, és azt mondtuk a szervezőknek és a szaúdi illetékeseknek, hogy nagyon tisztában kell lennünk azzal kapcsolatban, hogy mi is történt. Mert voltak olyan hipotézisek, hogy terrorcselekményről lehet szó.”

„Szaúd-Arábiában már történtek francia érdekek elleni terrorcselekmények, fontos volt állampolgáraink védelme, figyelmeztetése, megelőzés és a legnagyobb átláthatóság kérése, ezért hívták a nemzeti terrorellenes ügyészséget, Ma már ez a helyzet: lehetett volna terrortámadás a Dakar ellen.”

„Úgy gondoltuk jobb lett volna felfüggeszteni a versenyt, de a szervezők úgy gondolták meg tartják a versenyt. Legalább meg kellett erősíteni a biztonságot, amit meg is tettek. A Dakar Rally lefújásának a lehetősége továbbra is az asztalon van.”

A szervező ASO a 2008-as Dakar Rallyt terrorfenyegetettség miatt kénytelen volt törölni.