Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / Hivatalos: Kiszáll az Audi a Dakarról

Hivatalos: Kiszáll az Audi a Dakarról

Stéphane Peterhansel Dakar Rally 2023
Fotó: A.S.O./F.Gooden/DPPI

Három év után az Audi Sport leállítja a Dakar Rally projektet.

Rolf Michl, az Audi Motorsport vezetője kedden a Motorsport-Magazin.com-nak megerősítette, hogy mivel a német gyártó arra készül, hogy 2026-ban a Sauber motorszállítójaként belépjen a Forma-1-be, több versenyrészlegüket is leépítik, beleértve a tereprali programot és az ügyfélcsapatok gyári támogatását a DTM-ben és a GT3-ban.

A 2024-es év már az Audi utolsó Dakarja lett volna a jelenlegi hároméves szerződés keretében, amely magában foglalja az X-raid csapatfőnök, Sven Quandt által vezetett Q Motorsporttal való partnerséget. A csapat 2022-es debütálásán Mattias Ekström, Stéphane Peterhansel és Carlos Sainz egy-egy szakaszt nyert, Ekström pedig az összesítésben az első tízben végzett. Az Audi megnyerte az Abu Dhabi Desert Challenge-et Peterhansellel, majd Sainz a Marokkó Rallyn az összes autó közül a leggyorsabb összesített időt érte el, annak ellenére, hogy a hagyományos T1-es kategóriában nem indulhatott.

A 2022-es sikerek hatására 2023-ra egy továbbfejlesztett autót, az RS Q e-tron E2-t mutattak be, amely az elektromos T1-es járművek, a T1.U „Ultimate” alkategóriájában versenyez. Azonban a nagy felhajtás és Sainz Dakaron elért 1. szakaszgyőzelme ellenére a csapat még az FIA által végrehajtott teljesítménynövelés után is nehezen tudta tartani a lépést a Prodrive és a Toyota T1+ autóival. Sainz és Peterhansel ezt követően kiesett, míg Ekström a tizennegyedik helyen zárt.

A Race of Champions versenyen tartott bemutatót leszámítva az e-tron E2 a Dakar óta nem indult versenyen. Májusban a csapat újra összeállt egy tesztre, hogy kiderítsék, mi romlott el a Dakaron. Bár kezdetben hezitáltak a 2024-es visszatéréssel kapcsolatban, a csapat azóta elkötelezte magát a versenyen való részvétel mellett, amely úgy tűnik, hogy az utolsó lesz.

Az Audi igazgatótanácsa hétfőn hozta meg a döntést. A DTM-ben és a Fanatec GT World Challenge-ben Audival versenyző csapatok 2024 után is versenyezhetnek, bár a márka kevesebb támogatással, például mérnöki segítséggel.

A 2024-es Dakar Rally január 5-én kezdődik.