Skip to content
Főoldal / Dakar 2024 / Következetes ok-okozati elemzés az Audi Dakar-tesztjén

Következetes ok-okozati elemzés az Audi Dakar-tesztjén

Audi Dakar Rally 2024 teszt
Fotó: Audi Communications Motorsport / Michael Kunkel

Mindhárom versenyző részt vett azon a teszten, ahol az idei Dakaron elszenvedett rengeteg defektre keresték a megoldást.

Az Audi Sport csapat a 2023-as Dakar Rally után a felfüggesztés és a gumiak analitikai tesztjét készítette elő. Az Audi RS Q e-tron a januári versenyen a 15 versenynapon összesen 14 dobogós eredményt ért el, de különböző okok miatt mindig visszaestek a tabellán. Míg az innovatív elektromos hajtáskoncepció hibátlanul működött, a defektek egyértelműen visszavetette a három pilótapárost ( Mattias Ekström/Emil Bergkvist, Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger és Carlos Sainz/Lucas Cruz) az év legfontosabb versenyén. A január óta végzett elemzések mellett a csapat májusban egy szaúd-arábiai teszttel zárta le az okok vizsgálatát.

Rolf Michl, az Audi Motorsport vezetője egyértelmű célt tűzött ki csapata elé: „A technológiánk, az egész csapat, valamint a versenyzőink rendelkeznek azzal a potenciállal, hogy az élmezőnyben autózzanak. Ezt a szakaszeredményeink is bizonyították. Annál bosszantóbb volt tehát, hogy a gumikkal kapcsolatos problémák és egyéb problémák visszavetettek minket januárban. Most megoldást kell találnunk. A szisztematikusan megtervezett tesztünk az elméleti elemzés után a következő fontos lépés volt ezen az úton.” A csapat májusban több napot töltött Szaúd-Arábiában ennek érdekében.

A Dakar Rally hivatalos gumiszállítója, a BF Goodrich két különböző típusú gumiabroncsát használva a csapat összehasonlította a teljesítményt, és megpróbálta rekonstruálni a januári sérülések körülményeit, hogy ellenintézkedéseket dolgozzon ki. Ehhez különböző pályák álltak rendelkezésre: egy alig 13 kilométeres, kavicsos és homokos sprintpályán vizsgálták a mérnökök a teljesítmény szempontjait. A mintegy 110 kilométeres, köves pályán a tartósságra és a sérülési mintákra helyezték a hangsúlyt. Ugyancsak napirenden volt a lengéscsillapítókkal való munka, mivel a futóműnek megbízhatóan, ugyanakkor következetesen és hatékonyan kell viselkednie a durva felületeken. Az alvázban a terhelések és gyorsulások mérésére szolgáló érzékelők támogatták ezt az elemzést.

Sven Quandt, a Q Motorsport igazgatója összegzett: „A teszt során sikerült reprodukálnunk a gumik meghibásodását, ami annyiban örömteli, hogy így nagyon jól tudjuk elemezni azokat a körülményeket és körülményeket, amelyek januárban fejfájást okoztak nekünk. Ehhez szorosan kapcsolódnak a felfüggesztés beállításai, amelyeket variáltunk. Százszázalékos megoldást még nem dolgoztunk ki, de a teszt értékes volt, és jó úton járunk.”

Carlos Sainz a januári balesete után újra teljesen egészséges volt, és a szokásos navigátorávalval, Lucas Cruzzal ment. Stéphane Peterhansel szintén részt vett a teszten, de szintén Lucas Cruz másodpilótával. „Helyes döntés volt, hogy Stéphane állandó társát, Edouard Boulanger-t még nem használtuk újra a januári sérülése után, mivel a tesztpályák fizikailag nagyon megterhelőek voltak. Végül is minden további, extrém megterhelés nélküli nap támogatja a további gyógyulási folyamatot” – mondta Rolf Michl. Mattias Ekström Emil Bergkvisttel vett részt a teszteken.

Szaúd-Arábiában az Audi Sport akár 42 Celsius-fokos hőmérsékletet és többször erős szelet tapasztalt. A körülmények ennek megfelelően megterhelőek voltak. Az elektromos meghajtású Audi RS Q e-tron és a reFuel által működtetett, alacsony károsanyag-kibocsátású energiaátalakítóval ellátott Audi RS Q e-tron panasz nélkül teljesítette a tesztet. Ez a megbízható futás a 2568 kilométeres távon nemcsak az innovatív koncepció érettségét igazolta. Azt is lehetővé tette, hogy a szorgalmas program szisztematikusan befejeződjön. A műszaki meglátások mellett a mérnökök és a járművezetők a döntéshozatal és a vezetési stílus tekintetében is profitáltak a szaúd-arábiai eredményes tesztelésből. A visszatérés után az összes rögzített adat átfogó elemzése következett. Az Audi és a Q Motorsport így folytatja a 2024-es Dakar Rally következő fejlesztési és szervezési lépéseinek előkészítését.