Skip to content
Főoldal / Dakar 2021 / Gerard de Rooy: Ha nincs oltás, nem lesz Dakar 2021-ben

Gerard de Rooy: Ha nincs oltás, nem lesz Dakar 2021-ben

A holland pesszimista a jövő évi versennyel kapcsolatban.

A Team De Rooy még a koronavírus kitörése előtt megkezdte a felkészülést a 2021-es Dakar Rallyra. A csapat vezetés mostanra nem túl optimista.
„Talán minden előkészület hiába volt. Természetesen remélem, hogy minden jóra fordul, de őszintén szólva nem hiszem” – mondta Corné Van Drunen vezető szerelő.

Gerard de Rooy visszatérése is kérdéses. A hollandot tavaly megműtöttek, így csak csapatvezetőként volt jelen az első szaúdi Dakaron. Egészsége javul, áprilisban tesztelték volna a független kerékfelfüggesztéses Iveco Powerstart. Ezt azonban szeptemberre kellett halasztaniuk, ami kellemetlen a fejlesztés szempontjából, mivel ha valamit módosítani kell kevés idejük lesz.

Ennél is nagyobb gond a csapat számára, hogy a koronavírus komolyan érintette a szállítmányozást is. A De Rooy szállítmányozó cégnek 800 alkalmazottja van.

„A jelenlegi helyzet mindenkinek nagyon nehéz. Az üzlet áprilisban szinte teljesen megállt. Néhány hónapig megtehetjük ezt, de akkor nagyon nehéz helyzetben leszünk. Hozzánk hasonlóan sok más versenyzőnek van saját vállalata, amiből részben finanszírozzák a Dakart. A cég az első. Ha nem megy jól a cég, akkor nem indulhatok a Dakaron” – mondta Gerard de Rooy.

A kétszeres Dakar-győztes a verseny miatt is aggódik.
„Azt hiszem nehéz lesz megszervezni a 2021-es Dakart. Végül is sokkal kevesebb résztvevővel nem lehet megrendezni a versenyt. A legfontosabb az egészség. A verseny során több ezer ember mozog a bivouacban két hétig. Úgy gondolom, hogy a Dakar csak akkor folytatódik, ha az oltást kifejlesztették addigra. Ha nincs oltás, nem lesz Dakar 2021-ben” – zárta de Rooy.

A négy versenyző közül, aki januárban a Team De Rooy-al indult Szaúd-Arábiában csak Janus van Kasteren folytatja az együttműködést.