Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / Gerard de Rooy

Gerard de Rooy

Ismerd meg a holland kamionost.

Gerard de Rooy 1980. 06. 21-én született.
Nem volt kétséges, hogy apukája, a korábbi Dakar győztes Jan De Rooy nyomdokaiba fog lépni. Első Dakar Rally-ján 2002-ben a 6. helyet szerezte meg a DAF-fal és az első szakaszgyőzelmét is megszerezte. Egy évvel később kiesett, de 5 szakaszt nyert. 2004-ben egy szakaszt nyert meg és a dobogó legalsó fokán végzett. A következő versenyen 1 szakaszt megnyerve 5. lett.  2006-ban a versenyt megelőző technikai ellenőrzésen szabálytalannak találták a kamionjukat, így nem indulhattak.

2007-ben már egy Ginaf-fal tért vissza Gerard de Rooy, de a 7. szakaszon kiesett. Előtte 1 szakaszt nyert. 2009-ben 3 szakaszon győzedelmeskedett és ismét a dobogó legalsó fokán végzett. A Selyemút Rally-n a 2. lett. 2011-ben a Dakaron az első szakaszon kiesett.

2012-ben az orvosok csak saját felelősségre engedték elrajtolni a versenyen, korábbi baleseteiből származó hát problémái miatt. Egy Iveco-val vágott neki Dél-Amerikának és 5 szakaszt megnyerve megnyerte a Dakar Rally-t. (25 évvel azután, hogy apukája nyert) 2013-ban 6 szakaszt megnyert, végül 4. lett. Egy évvel később a verseny nagy részében az élen állt, de nem sokkal a vége előtt Karginov átvette a vezetést és végül 3 perc előnnyel megnyerte a versenyt. Így a holland csak második lett.

2015-ben a 4. szakaszon sok időt vesztett, így hiába kamionozott rendre az élmezőnyben végül a 9. lett. Egy évvel később szépíteni tudott. Három szakaszon is diadalmaskodott és másodszorra is megnyerte a versenyt. 2017-ben az első héten nagy csatában volt Nikolaevvel és Sotnikovval, a második héten lévő, a verseny leghosszabb szelektívjére készültek ők nagyon. Pechükre a mostoha időjárás miatt ez elmaradt, végül a harmadik helyen fejezték be a versenyt.

2018-ban az Africa Race-t nyerte meg. 2019-ben visszatért csapatával a Dakar Rally-ra és harmadik lett. 2020-ban nem indul egészségügyi okok miatt.