Skip to content
Főoldal / Dakar 2023 / Dakar Rally 2023: Mégis indul a kétszeres Dakar-győztes

Dakar Rally 2023: Mégis indul a kétszeres Dakar-győztes

Josef Machacek
Fotó: A.S.O./Frederic Le Floc'h/DPPI

Josef Machacek sérült csapattársa helyett indul a T3-ban.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a cseh Josef Machacek új szerepben fog részt venni a 2023-as Dakar Rallyn. Eredetileg a Buggyra Racing két fiatal versenyzőjének mentoraként lett volna ott Szaúd-Arábiában.

Yasmeen Koloc azt remélte, hogy 2023-ban az ikertestvére, Aliyyah mellett debütálhat a Dakaron, de áprilisban a Spa-Francorchamps-i a 24 óráson történt balesetben elszenvedett csuklósérülés megakadályozza ezt az erőfeszítést. A kétszeres Dakar-győztes Josef Machacek helyettesíti majd őt a 345-ös rajtszámú Can-Am-ben a T3-as kategóriában.

Az édesapja, Martin Koloc tulajdonában lévő Buggyra Racing csapata az Abu Dhabi Desert Challenge február 26. és március 1. között megrendezésre kerülő versenyén szeretné őt újra a pilótaülésben üdvözölni.

„Azóta felépültem, és jól haladok, de sajnos még mindig nem vagyok 100%-ig készen arra, hogy elinduljak a Dakaron” – nyilatkozta Koloc. „De nem veszítem el a reményt, csak elhalasztom a debütálásomat. Drukkolok a nővéremnek és Josef Machaceknek, aki átveszik a helyemet.”

„Nehéz lesz csak nézni őket. Minden a csapatról szól, és olyan, mintha hullámvasúton utaznál, egyik nap lent vagy, aztán megint fent. De úgy döntöttem, hogy a Dakar elhalasztásának a jó oldalát nézem: Most van egy plusz évem a felkészülésre.”

Machacek előbb az első qaudos győztes lett 2009-ben, majd 2021-ben a T3-ban is ő diadalmaskodott előszőr. A 2023-as verseny lesz a huszadik indulása a Dakar Rallyn.

„Alig várom, hogy versenyzőként és egyben mentorként is segítsem Aliyyah-t, aki most először indul a Dakaron. Természetesen nagyon örülök, hogy ismét részt vehetek, még ha azt is kívánom, bárcsak másképp alakultak volna a körülmények” – nyilatkozta Machacek. „Az utolsó pillanatban történt versenyzőváltás miatt minden egy kicsit sietős, de bízom benne, hogy mindent időben elintézünk.”

„A verseny első fele rázós lesz. De nagyon várom már a második részt, a nagy dűnéket. Számomra az a legfontosabb, hogy mindketten menjünk, és valahol elöl legyünk.”