Skip to content
Főoldal / Dakar 2023 / Dakar 2023: Új szerepben a kétszeres Dakar-győztes

Dakar 2023: Új szerepben a kétszeres Dakar-győztes

Josef Machacek
Fotó: A.S.O./G.Soldano/DPPI

Josef Machacek előbb a qaudosok között majd a T3-ban diadalmaskodott a Dakaron, 2023-ben új kihívás vár rá.

Josef Machacek 1999 óta rendszeresen versenyez a Dakar Rallyn, de a 64 éves versenyző 2023-ban „szabadságot vesz ki”, hogy a Buggyra Racing versenyzőit, Aliyyah-t és Yasmeen Kolocot oktassa.

Machacek a 2009-es Dakar Rallyt a quad kategóriában nyerte meg, majd a 2021-es kiadáson a Light Prototype (T3) kategóriában, mindkettőben ő volt a kategória első győztese A 2021-es győzelmet a Buggyrával szerezte meg. A 2022-es verseny, viharos volt egy pár incidens miatt, ami miatt huszonötödik lett.

A 2023-as Dakaron a Buggyra a 18 éves Koloc ikrek Can-Am-jét indítja, akiknek édesapja, Martin a csapat tulajdonosa. A „Dakar Sistaz” becenévre hallgató kettős újonc a Dakaron, bár Aliyyah már bizonyított, azzal, hogy két győzelemmel a Jordan Baja és a Saudi Baja versenyeken aratott győzelmével vezeti a FIA Middle East Cup for Cross-Country Bajas tabelláját. Ez utóbbi különösen fontos, mivel Szaúd-Arábia a Dakar Rallynak is otthont ad.

„Húsz éve kötődöm a Dakarhoz, ez nagy szám, de mentorként ez lesz az első évem. Biztosan érdekes lesz. Alig várom, hogy a másik oldalról lássam, még ha nem is fogok sokat látni, mert amikor az ember a szakaszon van, fantasztikus dolgokat lát. Számomra a Buggyra-val való együttműködés meghosszabbította a sportkarrieremet a legmagasabb szinten, szóval ez olyasmi, amire minden gazdag karrierrel rendelkező versenyző vágyik” – mondta Machacek új szerepéről.

„Josef Machacek mind a prototípusok fejlesztésében, mind az akadémián a fiatal versenyzők fejlesztésében segített, megosztotta tudását a versenyzőkkel és a másodpilótákkal” – nyilatkozta Martin Koloc, a csapat tulajdonosa. „A közelgő Dakaron Josef nem fog versenyezni, megegyeztünk, hogy nem indul, de a tanácsadó lesz. Minden nap együtt leszünk, ugyanabban az autóban ülünk majd, ő lesz a fiatal versenyzők mentora és a menedzsment tanácsadója is. Segíteni fog nekem a helyes döntések meghozatalában.”

A 2023-as Dakar Rally 2022. december 31-én kezdődik.