Skip to content
Főoldal / Dakar 2024 / Dakar 2024: Az indulók

Dakar 2024: Az indulók

Kovács Miklós Scania

434 járművel 778 versenyző vág neki januárban a sivatagnak Szaúd-Arábiában. Lesznek köztük magyarok is.

2024. 01. 05-19. között rendezik a 46. Dakar Rallyt. A szokásoknak megfelelően a motorosok lesznek a legtöbben, 137-es neveztek. A gyári csaták háza táján a legnagyobb változás, hogy a 2023-ban privát versenyzőként induló, korábbi Honda gyári versenyző, Joan Barreda Bort újra egy gyári csapatnál indulhat. A Hero Motorsport szerződtette. Az Original by Motul kategóriában, ahol a versenyzőknek nincs külső segítségük 31 motoros indul. Köztük lesz az erdélyi Gyenes Emánuel.

A quadosok mezőnyét 10 versenyző fogja alkotni.

Az autósoknál (T1 és T2) 72 induló várja a rajtot. Itt a legnagyobb érdekesség, hogy a címvédő Nasser Al-Attiyah elhagyta a Toyotát és egy Prodrive féle Hunterrel indul. A Toyota pedig két fiatal versenyzővel pótolta a katarit. Sébastien Loeb is maradt a Hunternél. A Ford első Dakarjára készül gyári csapatként, egyik versenyzőjük nem más mint Nani Roma. Az Audi változatlan felállással, a Stéphane Peterhansel-Carlos Sainz-Matthias Ekström trióval indul a 2024-es Dakaron.

A Challenger kategóriában (T3) 42 páros lesz. Ismért erős lesz a mezőny és hatalmas csaták várhatók. SSV-ben (T4) 36 rajthoz álló lesz. A Dakar Future keretében a Mission 1000-ben 6 motor, 1-1 autó és kamion valamint két SSV lesz a jövő hírnöke.

A kamionosoknál a Kamaz és a MAZ továbbra sem indulhat, így ismét a címvédő hollandok és a csehek csatája várható. A Qualisport csapata ismét nevezett, így szurkolhatunk a Kovács Miklós-Czeglédi Péter-Ács László magyar triónak a Scaniaval (fenti képen). A kmionosoknál még találunk magyarokat, hiszen Szalai Norbert és Darázsi Zsolt is az SSP csapat egyik szerviz kamionját fogja vezetni.

135 versenyző fog első Dakarján indulni januárban.

A Dakar Classicba 66 autó és 14 kamion nevezett.