Skip to content
Főoldal / Dakar 2024 / Új szakaszformátum debütál a 2024-es Dakar Rallyn

Új szakaszformátum debütál a 2024-es Dakar Rallyn

Yazeed Al Rajhi Dakar Rally 2023
Fotó: A.S.O./F.Gooden/DPPI

Megjelentek az első információk a jövő évi versenyről, melyen 12 szakasz lesz Szaúd-Arábiában.

A 46. Dakar Rallyt 2024. 01. 05-19. között rendezik, immáron ötödik alkalommal Szaúd-Arábiában. A rajt Al Ulában lesz. A versenyzők 2020-ban már felfedezték Al Ulát, a várost mely, ezeréves régészeti lelőhelyeket rejt. A tábor a nabataiak által épített fenséges templomok közelében lesz. Az útvonal, amely 5000 km-lesz, a szelektív szakaszokkal folytatja a szaúdi terület felfedezését, 60%-ban teljesen új szakaszokkal. Összesen kilenc bivakot alakítanak ki a nyugat-keleti irányban húzódó nagy területen, mindkét irányban átszelve az útvonalat, a Vörös-tenger partján fekvő Yanbu városában található célig.

48H Chrono Stage

Ez egy új szakaszformátum, amelyen két napon keresztül versenyeznek, egy maratoni szakasz megkötéseivel, bár a versenyzők az esti órákban segíthetnek egymásnak. A versenyzők nyolc különböző bivakra oszlanak szét majd. Amikor az órák 16 órát ütnek, minden járműnek meg kell állnia a következő bivaknál, amelyikre rátalál. Mivel a versenyzőknek nincs kapcsolatuk, és így nem látják a riválisok teljesítményét, letáboroznak, és másnap reggel 7 órakor újra útnak indulnak, hogy teljesítsék az útvonal hátralévő szakaszát. Az eredmények összesítése a mintegy 600 kilométeres speciális szakasz után történik.

Üres Negyed: két különleges nap

Az Üres negyed hatalmas sivataga lesz a helyszíne a teljesen új „48H Chrono Stage” versenynek. A terep különösen alkalmas két különálló pálya kialakítására, az egyiket a motorkerékpárok és quadok, a másikat pedig az autók és kamionok számára. Ezért az autósok élcsapatai nem részesülnek a kétkerekűek által hátrahagyott nyomokból, és tehetségük alapján kell navigálniuk. Az előző kiadásban bevezetett, a motorkerékpáros szakasznyitóknak járó „bónuszok” rendszerét kivételesen alkalmazni fogják.

Dakar Future Mission 1000: a holnap energiái

Miközben a TU kategória tovább fejlődik, és a bioüzemanyagok egyre nagyobb teret hódítanak, a szén-dioxid-mentesítés területén a leginnovatívabb technológiákat kérik, hogy egy párhuzamos kihívásban mutassák meg értéküket.

A résztvevő járművek minden nap egy körülbelül 100 kilométeres útvonalon indulnak el, amely nem azonos a hivatalos útvonallal, de hasonló nehézségeket tartogat.
Kísérleti módban, csak a legkevesebb üzemanyagot fogyasztó energiaforrások szerepelnek a Mission 1000-ben: hidrogén, 100%-ban elektromos vagy hibrid motorok minimális mennyiségű bioüzemanyaggal a fedélzeten.
Nincsenek győztesek, nincsenek vesztesek.

Bár a Mission 1000 résztvevői végül igazi versenybe kerülnek. Kezdetben meghívást kapnak egy teljes körű teszten való részvételre, amely lehetővé teszi az autógyártók számára, hogy a lehető legtöbb információt összegyűjtsék. A műszaki megbízhatóság, az energiafogyasztás és a karbonlábnyom tekintetében nyújtott teljesítményüket azonban egy szakértői testület fogja értékelni.