Top 10 feltörekvő rallys tehetség

Egy rövid összeállítás arról, hogy kikre érdemes odafigyelni.
A motorsport.com összegyűjtötte a 10 legígéretesebb fiatal rally versenyzőt.

10. Emil Bergkvist (21 éves, svéd)
2015: ERC Junior bajnok, ERC 15. hely

Motocross pályafutása befejezése után 16 évesen váltott rallyra. Ekkor még csak a svéd versenyeken indult. Majd következett a német ADAC Opel Rallye Kupa, amit első nekifutásra meg is nyert. Az Opel maradt az idei évre, azonban már az ERC Junior kupájában indult. Három győzelemmel bezsebelte a bajnoki címet, miközben sokszor az első 10-be is befért, a nagyobb autókkal indulók közé. A Rally du Valaison már egy R5-ös Peugeottal indult és nem kis meglepetésre negyedik lett.

9. Terry Folb (25 éves, francia)
2015: JWRC 3. hely, WRC3 6. hely

Viszonylag későn (legalábbis az ebben a listában szereplőkhöz képest) 22 évesen indult első rally versenyén. Első 24 versenyéből mindössze kétszer kellett kiállnia, ami nagyon jó arány egy újonctól. Valamint a harmadik helyen végzett a Citroen Racing Junior Kupában. A Monte-Carlo Rallyn egy szenzációs debütálást mutatott be a JWRC-ben, fel tudta venni a versenyt a jóval tapasztaltabb Quentin Gilberttel. Az év végi összesítésben a harmadik helyet szerezte meg.

8. Ole Christian Veiby (19, éves, norvég)
2015: JWRC 2. hely, WRC3 2. hely

A Monte idején még 18 évesen állhatott dobogóra a fiatal versenyző. Az év során sorra gyűjtötte a dobogós helyezéseket és a szezonzáró Wales Rallyn a győzelem is összejött. A rallycrossban is érdekelt, ott egy VW-vel indult, így nem lenne meglepő ha létrejönne valamilyen kapcsolat Veiby és VW rally csapata között.

7. Teemu Suninen (21 éves, finn)
2015: WRC2 9. hely, WRC3 2. hely

Gokartban is sikeres volt majd következett a rallycross. A WRC3-ban 2014-ben debütált hazai versenyén. Idén három versenyen indult a WRC3-ban és Olaszországban nyert is. Az idén a WRC2-ben is helyt állt, Walesben nyert is.

6. Quentin Gilbert (26 éves, francia)
2015: JWRC bajnok, WRC3 bajnok

A fiatal francia az idén a JWRC-ben 5 győzelmet szerzett, míg a WRC3-ban négy győzelme mellett egy harmadik helyet szerzett és kétszer nem sikerült célba érnie. Ezek az adatok mindennél beszédesebbek.

5. Eric Camilli (28 éves, francia)
2015: WRC2 10. hely

Monacóban a győzelemért is küzdött, de az utolsó előtti szakaszon eltalált egy sziklát, így a negyedik helyen végzett. Utána a murvás versenyeken nem találta a fonalat, de az aszfaltos futamokon szerezett két dobogót. Walesben is harcolt az első helyért, de ettől egy motorhiba megfosztotta. 2016-ban már az M-Sportnál bizonyíthat a nagyoknál.

4. Stephane Lefebvre (23 éves, francia)
2015: WRC2 14. hely, WRC 19. hely

Remekül kezdte az évet, egy nagyszerű győzelemmel Monacóban. Utána azonban nem jöttek az eredmények: bukott Mexikóban és Olaszországban, míg a lengyeleknél motor gondok miatt esett ki, Finnországban egy nem homológ szoftver miatt zárták ki. Közben a a nagyok között is szerepelt négy versenyen és kétszer pontot is szerzett. Jövőre a DS3 WRC-t vezetheti pár versenyen.

3. Craig Breen (25 éves, ír)
2015: ERC 2. hely, WRC2 8. hely

Már évek óta őt tartják az egyik legnagyobb ígéretnek. Idén is a Peugeot gyári versenyzőjeként indult az ERC-n, de nem sikerült a bajnoki címet megszereznie. Egymás után nyert három versenyt, de utána kicsit elvesztette a fonalat és ezzel elúszott a bajnoki cím. Jövőre a DS3 WRC-t vezetheti pár versenyen.

2. Pontus Tidemand (25 éves, svéd)
2015: WRC2 5. hely, Ázsiai-csendes-óceáni Rally Bajnokság első hely

Az APRC-ben dominánsan nyerte meg a bajnokságot. A WRC2-ben három dobogó mellé egy győzelmet is szerzett. Fölényesen nyerte a Spanyol Rallyt.

1.Esapekka Lappi (24 éves, finn)
2015: WRC2 4. hely

A murvás versenyeken ő tűnt a leggyorsabbnak a WRC2-ben. Azonban a hibái megfosztották ettől Portugáliában és Olaszországban. De a lengyeleknél és hazai közönség előtt összejött a győzelem. Spanyolország előtt még a bajnoki címre is volt matematikai esélye, de ott kiesett. Ezzel a második hely is elúszott.