Főoldal / WRC / 18 évesen a Monte Carlo Rally dobogóján

18 évesen a Monte Carlo Rally dobogóján

Az ifjú norvég repülőrajtot vett a JWRC-ben. Ő lesz Petter Solberg és Andreas Mikkelsen utódja?

Ole Christian Veiby neve valószínűleg a többségnek ismeretlen. Pedig jobb lesz, ha megjegyezzük a 18 éves tehetség nevét, aki idén a JWRC küzdelmeiben indul.
A Monte Carlo Rallyn kapásból a dobogó harmadik fokára állhatott. A verseny után érthetően boldog volt: Ez életem legjobb pillanata”.

Rengeteg embert meglepett ezzel az eredménnyel. Még szülővárosában, Kongsvingerben is. Senki nem számított rá, hogy a sokkal tapasztaltabb versenyzőkkel küzdeni tud a világ egyik legnehezebb versenyén. “Ez egy nagyon különleges élmény volt és nem tudom semmi mással összehasonlítani.”-kezdte Ole Christian Veiby. “Néha nagyon csúszott. Örülök, hogy végig koncentrálni tudtam.”

Az első napi éjszakai gyorsok után az 5. helyen álltak navigátorával, Anders Jaegerrel. Másnap mentek első-második időket is. “Jó ritmus találtunk, ami kényelmes volt a változó körülmények között is. A 6. gyorsaságin mi voltunk a leggyorsabb páros a JWRC-ben, így megízlelhettük milyen szakaszt nyerni. Ez volt életünk első JWRC-s szakaszgyőzelme.”

Péntek este már a második helyen álltak a juniorok között. “A Monte Carlo Rally igazán különleges verseny.”-folytatta Ole Christian Veiby. “Amikor a szakaszon vannak száraz aszfaltos, nedves aszfaltos és havas-jeges részek gyorsan megfordulhatnak a dolgok. Tudtam, ha sikerül az úton maradnunk meglehet a jó eredmény.” Ami a 10. szakaszon majdnem nem sikerült. “Egy jeges részen megcsúszott a Citroen DS3 R3T a slick gumikon és majdnem nem sikerült megfognom. Ezután egy kicsit vissza vettem.”

A zárónap előtt még mindig a második helyen álltak, de csak 10,7 mp volt az előnyük a harmadik helyezetthez képest. “Nem az volt a fő célom, hogy meglegyen a második hely, hanem a célba érés. Ez még csak a második aszfalt versenyem volt, így büszke vagyok a harmadik helyemre. Ha korábban valaki azt mondta volna, hogy dobogóra állok a Monten, nem hitem volna el.”

Ole Christian Veiby 14 évesen kezdett gokartozni. 2011-ben a 125 ccm-esek között bajnok lett. Egy évvel később már a 250-esek között lett második. 2013-ban már kipróbálta magát a rallyban és a Skandináv Porsche Carrera Cup-ban is. Utóbbiban 2 dobogót szerzett a 16 verseny során és végül hetedik lett. Tavaly az FIA Ralikrossz-világbajnokság két versenyén is indult. Ezenkívül bemutatkozott a rally világbajnokságon. A Spanyol Rally volt az első versenye, amit motor gondok miatt fel kellett adnia. Walesben már a kategória 5. helyén végzett. Három hazai rallyn is indult, ahol kategóriájában kétszer lett első és egyszer második.