Skip to content
Főoldal / WRC / Suninen: A Közép-Európa Rally nagyobb kihívás lehet, mint a Monte

Suninen: A Közép-Európa Rally nagyobb kihívás lehet, mint a Monte

Suninen OBM Bucklige Welt Rallye
Fotó: Harald Illmer

A finn versenyző mesélt az osztrák tesztverseny tapasztalatairól, valamint arról mi várhat rá Közép-Európa Rallyn.

Teemu Suninen nem is lehetne hálásabb a Hyundai Motorsport által nyújtott lehetőségért. Egy aszfaltos versenyen egy gyári i20 N Rally1 kulcsát kapni – a világ egyik leggyorsabb aszfalt versenyzője, Dani Sordo helyett – nagy dolog. A Közép-Európa Rally pedig nagy szerepet játszhat a finn jövőjében.

De nem lesz könnyű dolga. Távolról sem.

Suninen a múlt hétvégén Ausztriába utazott az OBM Bucklige Welt Rallyera, a korai ősz reményében. Ehelyett inkább nyár fogadta sok napsütéssel.

„Az időjárás jó volt a nézőknek” – mondta a DirtFishnek. „Napsütéses és elég meleg volt. Ez eléggé megkönnyítette számomra az alkalmazkodást, de nem lett volna bajom a trükkös körülményekkel sem. A Közép-Európa Rally később lesz és akkor egészen más körülmények lesznek.

Suninen OBM Bucklige Welt Rallye
Suninen OBM Bucklige Welt Rallyen. Még több fotó a versenyről a képre kattintva.

„Nagyon jó tempót mutattam sima aszfalton, stabil tapadási szinttel olyan helyeken, mint Korzika vagy Spanyolország, de még Németországban is. De a Közép-Európa Rally nagyobb kihívás lehet, mint Monte-Carlo. Az idei Monte viszonylag egyszerű volt – én voltam Esapekka Lappi jégkéme, és végül nem került olyan sok jel a jég vagy a hó miatt az itinerbe.”

„A Közép-Európa Rally szakaszairól látott képek alapján elég trükkösnek tűnik, aztán beszéltem a helyiekkel Ausztriában, és azt mondták, hogy a szakaszok eléggé eltérőek lehetnek, vannak gyors, majd szűk, piszkos helyek – nagy kihívás lesz.”

Suninen már egy hullámhosszon van a Hyundai csapatával, miután jól ment és segített a Rally2-es autó fejlesztésében, majd a nyári gyors versenyeken Észtországban és Finnországban egy negyedik és egy ötödik helyezést zsebelt be.

Őt aszfalton futtatni nagy lehetőség.

„Úgy gondolom, hogy az. Ez egy jó lehetőség lehet számomra. A múlt hétvégén lenyűgözött az autó. Volt már néhány kigördülésem korábban aszfalton, de semmi ilyesmi. Nagyon jó volt. A lassú kanyarokból kijövet, a kijárat nagyon beléd rúg. A murvás pályán talán 100 km/h-nál nagyobb sebességgel kell kijönnöd a kanyarból, hogy elkerüld a kerekek kipörgését. Aszfalton ez sokkal kevesebb, és a teljes hibrid hajtáslökettel ez igazán lenyűgöző volt.”

„Azt hiszem, a kanyargós helyeken a sebesség nagyon magas lesz a CER-en (Central-European Rally – a szerk.) – ezek az autók nagyon jól gyorsulnak” – zárta Suninen.