Peterhansel tizenkettedszerre nyerte meg a Dakar Rallyt

Fotó: Peugeot Sport

Véget ért a 2016-os Dakar Rally, ahogyan várható volt egyedül a motorosoknál volt nagy csata a dobogó alsó fokáért.
A 2016-os Dakar Rally utolsó szakasza Villa Carlos Paz és Rosairo között volt, 180 km-s szelektív várt a még versenyben lévőkre az utolsó napon.

A motorosoknál nem túl meglepő módon az a három versenyző végzett az élen, aki a dobogó alsó fokáért küzdött. Közülük a chilei Quintanilla volt a leggyorsabb, aki első szakasz győzelmét szerezte. Ezzel ő végzett az összetett harmadik helyén. Mögötte az argentin Benavides végzett, amivel negyedikként fejezte be a versenyt. Az argentintól ma 56 másodperccel maradt le Rodrigues, aki ezzel az ötödik helyet szerezte meg a végelszámolásnál. A szlovák Svitko ma ötödik lett, az összesítésben azonban második lett. A Coma-Despres éra után egyértelmű volt, hogy az idei versenyen új győzteset avatnak. Ez végül az ausztrál Toby Price lett a KTM nyergében, aki ma negyedikként végzett. Az erdélyi Gyenes Emánuel ma 16. lett, míg a vajdasági Saghmeister Gábor 62. lett. Előbbi a 14., utóbbi a 62. helyen fejezte be a versenyt.

Loeb stílszerűen keretbe foglalta a versenyt, az első tényleges szelektívet és az utolsót is ő nyerte. Ez volt a negyedik rész sikere az idei versenyen. A korábbi problémái után elsőre kilencedikként teljesítette a Dakart. Kicsit több mint 1 percet kapott ma tőle Hirvonen a Minivel. A finn versenyző negyedikként zárta élete első Dakarját. Al-Attiyah a tegnapi naphoz hasonlóan ma is csak egy hajszállal maradt le Hirvonen mögött és lett harmadik, míg az összesítésben eggyel előrébb végzett. Peterhansel ma már érthetően nem sietett, számára a tizenkettedik Dakar győzelme volt a fontos. Mr. Dakar 2013 után tudott újra diadalmaskodni, míg a Peugeot 1990 után ért fel a csúcsra újra és ez volt az 5. győzelme. Peterhanselnek ez volt a 6. győzelme autóval. Az eredmény azonban nem végleges mivel a Mini óvást nyújtott be, mivel véleményük szerint Peterhansel tiltott helyen tankolt.

A kamionosoknál Stacey nyerte az utolsó szakaszt, megelőzve Verluist és Nikoalevet. Gerard de Rooy másodszorra nyerte meg a Dakar Rallyt. A tavalyi győztes Mardeev lett a második, míg a kamionosoknál újonc Villagra lett a harmadik.

A 2016-os Dakar Rally végeredménye:
Motorosok
Autósok

Kamionosok