Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / Hidrogénüzemű autó a Dakaron

Hidrogénüzemű autó a Dakaron

Fotó: GCK Motorsport

A tervek szerint a 2024-es Dakar Rally-n debütál éles körülmények között.

Guerlain Chicherit csapata, a GCK Motorsport ambiciózus terveket jelentett be, melynek végén hidrogénüzemű autóval szeretnének indulni a világ legnehezebb sivatagi versenyén.

A GCK e-Blast 1 képviseli a GCK Motorsport első lépését a tereprali jövőjének előmozdításában: a GCK e-Blast 1 környezetbarát, teljesen elektromos technológiát képvisel.
Kifejezetten a Dakar követelményeinek megfelelő hajtásláncot és akkumulátor pakkot készítettek, amit beleraktak a Dakart 2018-ban megnyerő Peugeot kasztniba. 340 lóerőt és 1000 Nm nyomatékot tud leadni. 180 km/óra a végsebessége.

Bár a GCK e-Blast 1 nem vesz részt a januári versenyen, Neomban ott lesz és bemutatkozik a közönségnek. Majd további teszteken és versenyeken vesz részt a további optimalizálás végett. Ezzel párhuzamosan a GCK Motorsport fejleszti a hidrogénüzemű megoldását azzal a céllal, hogy 2022 januárjában egy hidrogénüzemű autót mutassanak be a Dakaron. Majd a tesztelést követően 2024-ben két autót indítsanak a Dakar Rally-n. A csapat más csapatok számára is eladná a technológiát.

„Nagyon izgatott vagyok, hogy bejelenthetem a GCK e-Blast 1-et, ami az első lépés a tereprali jövője felé: a hidrogénüzemű autó felé. Célunk egy olyan környezetbarát, kizárólag zöld energiával működő rally autó létrehozása, amely képes lesz teljesíteni a távot. A hidrogéntechnológiába való befektetésünk lehetővé teszi számunkra, hogy elsőként indulhassunk hidrogénüzemű autóval a Dakaron” – mondta Eric Boudot, a Green Corp Konnection és a GCK Motorsport vezérigazgatója.