Skip to content
Főoldal / WRC / Eldőlt ki indul Breen helyett az Észt és Finn Rallyn

Eldőlt ki indul Breen helyett az Észt és Finn Rallyn

HMDP
Fotó: Hyundai Motorsport

A Hyundai Motorsport versenyzőfejlesztési programja (HMDP) újraindult, bejelentették az első két versenyzőt.

A Hyundai Motorsport a Hyundai Motorsport Driver Development Programme (HMDP) újraindításával ismét megerősíti elkötelezettségét az FIA Rally Világbajnokság (WRC) és a feltörekvő tehetségek iránt.

Az először 2017-ben létrehozott, új struktúrájú HMDP célja, hogy a Hyundai Motorsport jövőjét építse, olyan környezetet és célzott erőforrásokat biztosítva a fiatal versenyzők számára, ahol összpontosíthatnak, képezhetik és fejleszthetik képességeiket annak érdekében, hogy a Rally1-es versenyzőjelöltek következő generációjává váljanak. A jelenlegi WRC2-es versenyzőket, Teemu Suninent és Emil Lindholmot választották ki, hogy azonnali hatállyal részt vegyenek a programban.

A csapat bejelentette, hogy Suninen a Hyundai i20 N Rally1 Hybridbe ül majd be a néhai Craig Breen helyére az Észt és Finn Ralyn. A HMDP részeként a finn pilóta a Hyundai i20 N Rally1 Hybrid és a Hyundai i20 N Rally2 fejlesztési tesztjein is részt vesz. Dani Sordo tervei a szezon hátralévő részében nem változnak. Suninen WRC-tervének többi részét a megfelelő időben közöljük.

A HMDP további fejlesztésekkel és a Hyundai motorsport rendszerén belül egyre nagyobb jelentőséggel bíró Hyundai Motorsport Customer Racing WRC2 programját és a Hyundai i20 N Rally2 autót fogja erősíteni. Lindholm a Hyundai i20 N Rally2 autóval indul a júliusi észt versenyen, és a fiatal finn pilóta további terveit a kategóriában a megfelelő időben közlik. Fabrizio Zaldivar a tervek szerint folytatja WRC2-es programját.

A Hyundai Motorsport továbbra is figyelemmel kíséri a piacot, hogy 2023-ban bővítse a programban részt vevő versenyzői körét, 2024-ben pedig a WRC-pilóták következő generációjával kívánja tovább fejleszteni a jövőt.

A Hyundai Motorsport elnöke, Sean Kim elmondta: „Örömünkre szolgál, hogy azonnali hatállyal újraindítjuk a Hyundai Motorsport versenyzőfejlesztési programját. Thierry, Esapekka és Dani személyében már vannak tapasztalt versenyzőink, de most az az irány, hogy a fiatalabb generációval foglalkozzunk, és segítsünk nekik kiteljesíteni a bennük rejlő lehetőségeket. A feltörekvő tehetségek támogatásával ezzel a programmal tiszteleghetünk Craig Breen emléke előtt, aki szenvedélyes rallyrajongóként mindig is nagy energiát fektetett a juniorok nevelésébe, és egyben erőteljesen megerősíti a WRC iránti elkötelezettségünket is. Egy olyan gyártó számára, mint a Hyundai, fontos, hogy támogassa a fiatal versenyzőket, mivel lehetőséget tudunk biztosítani számukra, hogy megtegyék a következő lépéseket a jövő világbajnokává válásukhoz.”

Teemu Suninen: „Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy visszatérjek az élvonalbeli autókhoz, és már nagyon hiányzott. Észtország és Finnország korábban is erős versenyek voltak számomra, de nagy kihívás lesz megtanulni a Hyundai i20 N Rally1 hibridet és a hibrid rendszert a korlátozott tesztelés mellett. Mindkét rallyt sprint versenyként ismerik, ahol 110%-os önbizalomra van szükséged, és az első kanyartól kezdve teljes erőbedobással kell hajtanod a jó eredmények eléréséhez, így ez sok türelmet fog igényelni tőlem. A célom az, hogy lépésről lépésre megtanuljam az autót, és fokozatosan nagyobb tempót mutassak, és pontokat hozzak a csapatnak.”

Emil Lindholm: „Nagyon izgatott vagyok a lehetőség miatt, hogy a világ egyik legeredményesebb és legsikeresebb rally csapatának tagja lehetek. Döntésem, hogy a Hyundai Motorsporthoz csatlakozom, elsősorban a márka rallysportban elért, bizonyított sikerei és különösen a fiatal tehetségek felkarolása iránti elkötelezettségük miatt született. A raliversenyzés iránti egyértelmű elkötelezettségük tökéletesen illeszkedik a saját szenvedélyemhez és ambícióimhoz. Az Észt Rallyt tökéletes kiindulópontnak tekintem a csapattal való utamhoz; ez a verseny mind számomra, mind a csapat számára erős volt a múltban, ami nagy önbizalommal tölt el. Szilárdan hiszem, hogy minden esélyünk megvan arra, hogy ebben a szezonban többször is a dobogóra álljunk.”