Skip to content
Főoldal / Dakar 2023 / Baumel: Szerintem az Audinak adták a győzelmet

Baumel: Szerintem az Audinak adták a győzelmet

Mathieu Baumel Dakar 2023
Fotó: DPPI / Red Bull Content Pool

A 2023-as Dakar Rally 5. szakaszától plusz 10,88 lóerőt kap az Audi. Nasser Al-Attiyah navigátora ezen kiakadt.

A szabályok értelmében az FIA-nak és az ASO-nak lehetősége van belenyúlni a megengedett legnagyobb teljesítménybe, hogy megtalálják a tökéletes egyensúlyt a T1U (Audi) és a T1+ (Prodrive, Toyota) teljesítménye között. A nemrég kiadott módosítás szerint a 2023-as Dakar Rally első három szakasza alapján úgy döntöttek, hogy a T1U kategória indulói számára 8 kW-tal (10,88 Le) megnövelik a maximális teljesítményt.

A versenyben vezető Nasser Al-Attiyah navigátora, Mathieu Baumel a közösségi médiában fakadt ki emiatt:

Majd az Autohebdonak részletesebben is beszélt róla:
„Az adatok biztosan jelentenek valamit, de a valóságban többször is mentünk velük, és egyetlen pillanatban sem mondhatjuk, hogy ugyanolyan sebességgel mentünk, mint az Audik. De azt mondani, hogy még mindig hátrányban vannak, amikor ők azok, akik lehagynak minket… Nem igazán értem az elvet. 11 lóerőt hozzátenni sok, különösen egy olyan autó esetében, amely a valóságban már így is gyorsabb nálunk” – mondja a regnáló világbajnok.

Tény, hogy a hibrid Audiknak előnyük van a gyorsulási fázisokban, különösen homokos felületeken és dűnéken. Elektromos motorjaik azonnali választ adnak a sofőröknek (Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz, Mattias Ekström) a gázpedálra, ellentétben az ikerturbós V6-osokkal felszerelt, elektromos rendszer nélküli Toyota Hilux-szal és Prodrive Hunterrel.

„Egyértelmű, hogy ez a döntés előnyt jelent az Audinak, és lehetővé teszi számukra, hogy vissza jöjjenek ránk. Mi vagyunk az élen, de vissza fognak térni hozzánk. Ez nem a méltányosság irányába megy, hiszen papíron döntötték el” – folytatta Baumel.

„Mi pont az ellenkezőjére számítottunk! Lehet, hogy hibáztak az írásban, nem? Valóban komoly probléma van. Szerintem az Audinak adták a győzelmet” – zárta a francia navigátor.

Az Audisok közül Mattias Ekström Instagramon reagált Baumel kirohanására:
„Nem vártam, hogy politizálsz és ilyeneket írsz. Talán mindannyiunknak követnünk kellene a megállapodásokat és a mérési módszereket, amelyeket a csapatok a verseny előtt kötöttek az FIA-val, és bízni ebben, mielőtt ilyen kijelentéseket teszünk.
Versenyezzünk, és hagyjuk, hogy az FIA végezze a munkáját. A végén a legjobb csapat nyerjen.”