Skip to content
Főoldal / Dakar Rally / A Dakar Rally halottjai

A Dakar Rally halottjai

Az autó és motorversenyzés veszélyes, ezt nem lehet elégszer elmondani. Sajnos a Dakar Rally is gyűjtötte áldozatait.

Az első Dakarok – az első áldozatok

1979-1 halott. A francia motoros, Patrick Dodin bukott és nem élte túl.

1980-4 halott. Egy olasz újságíró és a FIAT csapat három szerelője halt meg. Kamionjukkal felborultak Algériában.

1982-3 halott. Egy üzemanyagot szállító kamion felborult és meghalt egy francia újságírónő, Ursula Zentsch. A motorosoknál végzetes bukást szenvedett a holland Bert Oosterhuis. Maliban egy autó elgázolt egy kisfiút.

1983-1 halott. Egy autó elütötte a francia motorost, Jean-Noel Pineau-t.

1984-1 halott. Burkina Fasóban egy autó elütött egy asszonyt.

1985-2 halott. Nigerben egy autó elütött egy nőt, Mauritániában pedig egy helikopter balesetben az egyik utas meghalt.

1986-7 halott. A Dakar legsötétebb éve. A japán motoros, Kaneko Jaszuo Franciaországban járt szerencsétlenül egy bukásban. Maliban földbe csapódott egy helikopter, amiben Thierry Sabine mellett még négyen (Daniel Balavoine énekes, Nathaly Odent újságíró, Francois Xavier-Bagnoud helikopter pilóta és Jean-Paul Le Fur rádió-technikus) utaztak. Az olasz motoros, Giampaolo Marinoni két nappal a befejezés után belehalt az utolsó szakaszon elszenvedett sérülésébe.

1987-1 halott. A Dakar egyik orvosát, Henri Mourent elgázolta egy szervizautó Kiffa közelében.

1988-4 halott. A holland kamionos Kees van Loevezjin, a francia autós, Patrick Canado és a francia motoros, Jean-Claude Hugert bukott. Mauritániában egy anyát a gyermekével gázoltak el.

1990-es évek

1990-1 halott. Meghalt egy finn újságírónő, Kal Salmiden, aki egy autóban versenyezve tudósított a versenyről.

1991-3 halott. Gerillák Maliban lelőtték Charles Cabanne francia kamionost. Egy szervizkamion felborult és ketten meghaltak.

1992-1 halott. A francia Gilles Lalay, az 1989-es motoros győztes összeütközött a viadal egyik mentőautójával és életét vesztette.

1994-2 halott a Dakar Rally-n. Egy bukás után meghalt az 59 éves belga motoros, Michel Sansen. Szenegálban egy szervizautó elgázolt egy kisfiút.

1996-3 halott. Laurent Gueguen francia kamionos aknára futott. A 24 éves spanyol Tomás Urpí végzetét az okozta, hogy felborult az autójával. Guineában elgázoltak egy kislányt.

1997-1 halott. Jean-Pierre Leduc francia motoros egy bukás következtében vesztette életét.

1998-4 halott. Maliban egy versenyautó és egy taxi ütközött össze: négyen haltak meg.

2000-es évek

2001-2 halott. Franciaországban, Maontauban közelében egy helyi autós vesztette életét, miután karambolozott az egyik versenyautóval. Daniel Vergnes autós Mauritániában közlekedési baleset áldozata lett.

2003-1 halott. Bruno Cauvy francia navigátor autója felborult Líbiában és a balesetben elhunyt.

2005-2 halott. A spanyol José Manuel Perez a mauritániai Zuerat és Tísit közötti, hetedik szakaszon bukott, és belehalt hastáji sérüléseibe. Fabrizio Meoni, aki 2001-ben és 2002-ben is megnyerte a viadalt, az Atar és Kiffa közötti szakaszon bukott, és megállt a szíve.

2006-3 halott. Az ausztrál Andy Caldecott Nuáksot és Kiffa között vesztette életét. Január 13-án egy autó gázolt halálra egy gyereket, egy nappal később pedig egy kamion egy másikat.

Andy Caldecott
Varga Ákos KTM-jére is felkerült a matrica

2007-2 halott. Er Rasidia és Uarzazate között a dél-afrikai Elmer Symons vesztette életét. A 14. szakasz teljesítése után meghalt Eric Aubijoux.

2009-3 halott. A Yamahával versenyző Pascal Terry a második szakaszon 197 km megtétele után értesítette a szervezőket arról, hogy kifogyott az üzemanyaga, de beszerzett valamennyit az egyik versenytársától. Később megpróbált vele két alkalommal is műholdas kapcsolatba lépni a szervezőbizottság, mindkétszer sikertelenül. A kommunikációs rendszerben valamilyen hiba lehetett, a párizsi központ ugyanis már 4-én este értesítést kapott arról, hogy működésbe lépett a motoros vészjelző rakétája, a helyi szervezők azonban erről csak 5-én reggel szereztek tudomást. Halálos kimenetelű balesetet okozott egy kísérőkamion. Pejerreyesben összeütközött egy személyautóval, melynek két utasa életét vesztette.

2010-es évek

2010-1 halott. A 418-as rajtszámú német-svájci Mirco Schultis – Ulrich Leardi az első szakaszon a nézők közé rohant és több néző megsérült. Közülük többen súlyosan. Később egy 28 éves nő a súlyos sérültek közül belehalt a sérüléseibe.

2011-1 halott. Eduardo Amor argentin versenyző ütközött egy kisteherautóval, melynek vezetője életét vesztette.

2012-1 halott. Az első szakasz 55. km-nél az argentin Jorge Andres Martinez Boero bukott. A bukást követően szívrohamban hunyt el. Ez volt a 2. Dakarja. 2011-ben a 6. szakaszon esett ki.

2013-3 halott. A chilei határtól 10 km-re 3 autó ütközött, 10 ember volt érintett a balesetben. Az egyik autó a Dakar támogató járműve volt, a másik kettő pedig taxi volt. Az egyik taxiban ülő taxis és az utasa vesztette életét. A 7. szakaszhoz vezető összekötő szakaszon Thomas Bourgin motorost egy ellenkező irányba haladó rendőrautó elütötte.

2014-3 halott. Agustin Ignacio Mina (19) és Daniel Eduardo D’Ambrosio (51) autójukkal követték a Dakar Rally mezőnyét, amikor szakadékba zuhantak és szörnyethaltak. A Chilecito és San Miguel de Tucuman közötti szakaszon találta holtan a „seprűs” kamion az 50 éves Eric Palantet. A szervezőkhöz nem érkezett vészjelzés a tizenegyedik Dakarján induló versenyzőtől.

2015-1 halott. A harmadik, San Juan és Chilecito közötti szakasz 206. kilométerénél az úttól 300 méterre holtan találták az újonc lengyel motorost, Michal Herniket.

2016-2 halott. A verseny hetedik szakaszán, Uyuni és Salta között a szakasz 83. kilométerénél a francia Lionel Baud Mitsubishi Lancerével elütött egy 63 éves bolíviai nézőt, aki a helyszínen életét vesztette. Később Cordobaban egy civil autó ütközött azzal a kísérő járművel, amivel Baud autóját vontatták. Egy ember életét vesztette, míg öten meg sérültek. A sors furcsa fintora, ha nincs az első baleset nincs a második sem.

2020-tól napjainkig

2020-2 halott az első szaúdi Dakar Rally-n. A portugál Paulo Goncalves bukott a hetedik szakasz 276. kilométerénél. Nem tudták újraéleszteni, bele halt a sérüléseibe. A 11. szakaszon bukott a motoros Edwin Straver, egy héttel a verseny után halt bele sérüléseibe.

2021-1 halott. Pierre Cherpin francia motoros a 7. szakaszon bukott a 178. kilométernél. Az orvosok eszméletlenül találták mikor odaértek. A Sakaka kórházába szállították, ahol súlyos feji traumát állapítottak meg eszméletvesztéssel. Megműtöttek, majd kómában tartották, az állapota azóta stabil volt. Sakakából légi úton vitték Dzsidába, ahonnét Lillebe, Franciaországba akarták vinni. Ezen út során hunyt el.

2022-1 halott. Etap útvonalon balesetet szenvedett a PH Sport egyik szervizjárműve egy helyi kamionnal. A baleset következtében a 20 éves francia Quentin Lavalée életét vesztette. Quentin a Dakar Classicon induló Peugeot 205 Turbo 16-nak volt a szerelője.

2023-1 halott. Egy olasz származású néző, aki egy dűne mögött volt, balesetet szenvedett a pályáján. Helikopterrel evakuálták orvosi segítségért, de sajnos a szállítás közben meghalt.