Chile és Bolívia sem rendez szakaszt a 2019-es Dakaron

Fotó: Red Bull

Komoly gondok a 2019-es Dakar Rally útvonala körül.

Egy hónappal ezelőtt már mi is beszámoltunk róla, hogy sok a kérdőjel a 2019-es Dakar Rally útvonala körül.
A versenyt szervező ASO hétfőn jelentette volna be a jövő évi útvonalat. Végül csak egy rövid üzenetet tettek közzé, hogy az “új körülmények miatt” el kell halasztaniuk a bejelentés.

Ugyanis előbb Chile, majd egy nappal később Bolívia is bejelentette, hogy nem rendez szakaszt a 2019-es Dakar Rally-n. A kormányokkal a tárgyalások már az idei verseny után elkezdődtek, de nem segítette a dolgot, hogy közben lemondott a verseny igazgató Marc Coma. Ez a pozíció azóta is betöltetlen.
Tovább nehezítette a tárgyalásokat, hogy a novemberben megválasztott új chilei kormány nem lépett hivatalba március 11-ig.  Végül vasárnap Chile jelezte, hogy anyagi okokból nem kívánnak a versenynek házigazdái lenni.

Wilma Alanoca, Bolívia kulturális minisztere néhány napja még arról számolt be, hogy szeretnének a 2019-es Dakar Rally része lenni. Aztán nagyot fordult a világ Dél-Amerikában: hétfőn Wilma Alanoca bejelentette, hogy ők sem rendeznek szakaszt jövőre: “Nem jutottunk egyezségre az ASO-val, pedig szerettünk volna a korábbinál több szakaszt is vendégül látni. Most úgy tűnik, Bolívia nem lesz része a jövő évi útvonalnak. Az elmúlt öt verseny mind gazdaságilag mind turisztikailag segítette az országot. De szükséges az ország más részeit népszerűsítenünk.”

Így továbbra is Peru az egyetlen ország, ahová biztosan visszatér a mezőny jövőre. Argentína továbbra is esélyes, de ott még mindig pénzügyi gondok vannak. Ecuador 2020-ra tervezte a csatlakozását a Dakarhoz, de lehet, hogy így egy évvel korábban beszállnak.