A Dakar Rally halottjai

Az autó és motorversenyzés veszélyes, ezt nem lehet elégszer elmondani. Sajnos a Dakar Rally is gyűjtötte áldozatit.

1979-1 halott. A francia motoros, Patrick Dodin bukott és nem élte túl.

1980-4 halott. Egy olasz újságíró és a FIAT csapat három szerelője halt meg. Kamionjukkal felborultak Algériában.

1982-3 halott. Egy üzemanyagot szállító kamion felborult és meghalt egy francia újságírónő, Ursula Zentsch. A motorosoknál végzetes bukást szenvedett a holland Bert Oosterhuis. Maliban egy autó elgázolt egy kisfiút.

1983-1 halott. Egy autó elütötte a francia motorost, Jean-Noel Pineau-t.

1984-1 halott. Burkina Fasóban egy autó elütött egy asszonyt.

1985-2 halott. Nigerben egy autó elütött egy nőt, Mauritániában pedig egy helikopter balesetben az egyik utas meghalt.

1986-7 halott. A Dakar legsötétebb éve. A japán motoros, Kaneko Jaszuo Franciaországban járt szerencsétlenül egy bukásban. Maliban földbe csapódott egy helikopter, amiben Thierry Sabine mellett még négyen (Daniel Balavoine énekes, Nathaly Odent újságíró, Francois Xavier-Bagnoud helikopter pilóta és Jean-Paul Le Fur rádió-technikus) utaztak. Az olasz motoros, Giampaolo Marinoni két nappal a befejezés után belehalt az utolsó szakaszon elszenvedett sérülésébe.

1987-1 halott. A Dakar egyik orvosát, Henri Mourent elgázolta egy szervizautó Kiffa közelében.

1988-4 halott. A holland kamionos Kees van Loevezjin, a francia autós, Patrick Canado és a francia motoros, Jean-Claude Hugert bukott. Mauritániában egy anyát a gyermekével gázoltak el.

1990-1 halott. Meghalt egy finn újságírónő, Kal Salmiden, aki egy autóban versenyezve tudósított a versenyről.

1991-3 halott. Gerillák Maliban lelőtték Charles Cabanne francia kamionost. Egy szervizkamion felborult és ketten meghaltak.

1992-1 halott. A francia Gilles Lalay, az 1989-es motoros győztes összeütközött a viadal egyik mentőautójával és életét vesztette.

1994-2 halott. Egy bukás után meghalt az 59 éves belga motoros, Michel Sansen. Szenegálban egy szervizautó elgázolt egy kisfiút.

1996-3 halott. Laurent Gueguen francia kamionos aknára futott. A 24 éves spanyol Tomás Urpí végzetét az okozta, hogy felborult az autójával. Guineában elgázoltak egy kislányt.

1997-1 halott. Jean-Pierre Leduc francia motoros egy bukás következtében vesztette életét.

1998-4 halott. Maliban egy versenyautó és egy taxi ütközött össze: négyen haltak meg.

2001-2 halott. Franciaországban, Maontauban közelében egy helyi autós vesztette életét, miután karambolozott az egyik versenyautóval. Daniel Vergnes autós Mauritániában közlekedési baleset áldozata lett.

2003-1 halott. Bruno Cauvy francia navigátor autója felborult Líbiában és a balesetben elhunyt.

2005-2 halott. A spanyol José Manuel Perez a mauritániai Zuerat és Tísit közötti, hetedik szakaszon bukott, és belehalt hastáji sérüléseibe. Fabrizio Meoni, aki 2001-ben és 2002-ben is megnyerte a viadalt, az Atar és Kiffa közötti szakaszon bukott, és megállt a szíve.

2006-3 halott. Az ausztrál Andy Caldecott Nuáksot és Kiffa között vesztette életét. Január 13-án egy autó gázolt halálra egy gyereket, egy nappal később pedig egy kamion egy másikat.

Andy Caldecott
Varga Ákos KTM-jére is felkerült a matrica

2007-2 halott. Er Rasidia és Uarzazate között a dél-afrikai Elmer Symons vesztette életét. A 14. szakasz teljesítése után meghalt Eric Aubijoux.

2009-3 halott. A Yamahával versenyző Pascal Terry a második szakaszon 197 km megtétele után értesítette a szervezőket arról, hogy kifogyott az üzemanyaga, de beszerzett valamennyit az egyik versenytársától. Később megpróbált vele két alkalommal is műholdas kapcsolatba lépni a szervezőbizottság, mindkétszer sikertelenül. A kommunikációs rendszerben valamilyen hiba lehetett, a párizsi központ ugyanis már 4-én este értesítést kapott arról, hogy működésbe lépett a motoros vészjelző rakétája, a helyi szervezők azonban erről csak 5-én reggel szereztek tudomást. Halálos kimenetelű balesetet okozott egy kísérőkamion. Pejerreyesben összeütközött egy személyautóval, melynek két utasa életét vesztette.
2010-1 halott. A 418-as rajtszámú német-svájci Mirco Schultis – Ulrich Leardi az első szakaszon a nézők közé rohant és több néző megsérült. Közülük többen súlyosan. Később egy 28 éves nő a súlyos sérültek közül belehalt a sérüléseibe.
2011-1 halott. Eduardo Amor argentin versenyző ütközött egy kisteherautóval, melynek vezetője életét vesztette.

2012-1 halott. Az első szakasz 55. km-nél az argentin Jorge Andres Martinez Boero bukott. A bukást követően szívrohamban hunyt el. Ez volt a 2. Dakarja. 2011-ben a 6. szakaszon esett ki.

2013-3 halott. A chilei határtól 10 km-re 3 autó ütközött, 10 ember volt érintett a balesetben. Az egyik autó a Dakar támogató járműve volt, a másik kettő pedig taxi volt. Az egyik taxiban ülő taxis és az utasa vesztette életét. A 7. szakaszhoz vezető összekötő szakaszon Thomas Bourgin motorost egy ellenkező irányba haladó rendőrautó elütötte.

2014-3 halott. Agustin Ignacio Mina (19) és Daniel Eduardo D’Ambrosio (51) autójukkal követték a Dakar Rally mezőnyét, amikor szakadékba zuhantak és szörnyethaltak. A Chilecito és San Miguel de Tucuman közötti szakaszon találta holtan a “seprűs” kamion az 50 éves Eric Palantet. A szervezőkhöz nem érkezett vészjelzés a tizenegyedik Dakarján induló versenyzőtől.

2015-1 halott. A harmadik, San Juan és Chilecito közötti szakasz 206. kilométerénél az úttól 300 méterre holtan találták az újonc lengyel motorost, Michal Herniket.

2016-2 halott. A verseny hetedik szakaszán, Uyuni és Salta között a szakasz 83. kilométerénél a francia Lionel Baud Mitsubishi Lancerével elütött egy 63 éves bolíviai nézőt, aki a helyszínen életét vesztette. Később Cordobaban egy civil autó ütközött azzal a kísérő járművel, amivel Baud autóját vontatták. Egy ember életét vesztette, míg öten meg sérültek. A sors furcsa fintora, ha nincs az első baleset nincs a második sem.

2020-2 halott. A portugál Paulo Goncalves bukott a hetedik szakasz 276. kilométerénél. Nem tudták újraéleszteni, bele halt a sérüléseibe. A 11. szakaszon bukott a motoros Edwin Straver, egy héttel a verseny után halt bele sérüléseibe.