Skip to content
Főoldal / ERC / Változik a kvalifikáció 2024-ben az ERC-n

Változik a kvalifikáció 2024-ben az ERC-n

Paddon

Változik néhány dolog a jövö évi rally Európa-bajnokságon.

Az összes ERC versenyen a shakedown után volt a kvalifikáció, ami után hagyományosan a leggyorsabb időt elérő versenyző választhatta ki a rajtpozícióját a rally első szakaszára. 2024-re megmarad a versenyszerű kvalifikációs elem (amely korábban 2012-2014 között a világbajnokság része is volt), de a rajtpozíciót nem a versenyző választhatja ki. Aszfaltos verseny esetén az első rajthelyet kapja automatikusan. Murvás versenynél pedig a kvalifikáción részvételre jogosultak közül az utolsót.

Nyilvánvaló, hogy ezek a pozíciók a legjobb feltételeket kínálják az adott felületeken szárazon, és a versenyzők egyébként is rendszeresen ezt választanák maguknak – így a rajtsorrend kiválasztásának folyamata gyakran semmi pluszt nem adott a versenyhez.

A bajnokság további változásai közé tartozik, hogy az összes autó kétperces időközönként indul az első szakaszon, míg a legjobb 15 két perc különbséggel indul a második szakaszon, mielőtt a mezőny többi tagja egy percet kapna.

A Power Stage előtti gyűjtő 40 percről 50 percre nő, így a Junior ERC versenyzői elsőként kezdhetik meg a szakaszt, és szerepelhetnek az élő TV közvetítésben.

Az ERC összes eseménye továbbra is négy napon keresztül tart, de a rendezvényszervezők betervezhetnek egy további napot a pályabejárásra, amennyiben az FIA jóváhagyását kérik.

A 2024-es ERC naptár még nem jelent meg, de a walesi Rali Ceredigion várhatóan csatlakozik a menetrendhez. Lengyelország várhatóan újra ERC futamot rendezhet, annak ellenérő, hogy jövőre a WRC-t is vendégül látják. A Barum Rally biztosan a naptár része lesz. A Rally Hungary pedig új helyszínre és új időpontra kerülhet, tavasszal Veszprémben lehet a verseny.

: