Skip to content
Főoldal / WRC / Rovanpera nyerte a Svéd Rallyt és vezeti a bajnokságot

Rovanpera nyerte a Svéd Rallyt és vezeti a bajnokságot

Kalle Rovanpera WRC Svéd Rally 2022
Fotó: Toyota Gazoo Racing

A vasárnapi négy szakaszra is maradtak fordulatok.

A második helyről kezdhette a Svéd Rally vasárnapi napját Elfyn Evans, annak ellenére, hogy este még kapott egy 10 mp-s büntetést. A mai első szakaszon egy tempós kanyarban túlkormányzottá vált a Toyota GR Yaris Rally1 és a hófalban kötött ki. Az autó eleje annyira megsérült, hogy nem tudta folytatni a versenyt, így a Monte után ismét kiesett. Adrien Fourmaux pedig el sem tudott indulni a szakaszon.

Ezzel Kale Rovanpera „kényelmes” 22 másodperces előnnyel nyert Thierry Neuville előtt. A harmadik helyezett az idén először induló Esapekka Lappi lett. A dobogón nem volt nagy ünneplés az ukrán helyzet miatt. Rovanpera pályafutása harmadik WRC-s győzelmét szerezte.

Takamoto Katsuta lett a negyedik, megelőzve a legjobb fordost, Gus Greensmitht. A hatodik helyezett Oliver Solberg mögött már a WRC2 élmezőnye következett. Andreas Mikkelsen nyert Ole Christian Veiby és Jari Huttunen előtt.

A Power Stage pontoknak a pénteken kieső Ott Tanak, Rovanpera, Neuville, Katsuta és a korábban már szintén kieső Craig Breen örülhetett.

A Junioroknál a finn Lauri Joona diadalmaskodott.

A bajnokságban Rovanpera átvette a vezetést, így akárcsak tavaly, idén is listavezetőként érkezhet áprilisban a Horvát Rallyra. Neuville a második 14 pontos lemaradással, míg Loeb 19 egység hátránnyal a harmadik.

WRC Svéd Rally 2022 végeredménye:

1. Rovanpera/Halttunen (Toyota) 2:10:44.9
2. Neuville/Wydaeghe (Hyundai) +22.0
3. Lappi/Ferm (Toyota) +30.6
4. Katsuta/Johnston (Toyota) +2:19.4
5. Greensmith/Andersson (M-Sport Ford) +3:20.4
6. Solberg/Edmondson (Hyundai) +5:39.4
7. Mikkelsen/Eriksen (Skoda) +7:11.1
8. Veiby/Rune Skjaermoen (Volkswagen) +7:34.3
9. Huttunen/Lukka (M-Sport Ford) +8:14.2
10. Kaur/Simm (Volkswagen) +8:24.8