Skip to content
Főoldal / WRC / Rovanpera csak rész szezont teljesít 2024-ben!

Rovanpera csak rész szezont teljesít 2024-ben!

Rovanpera Szafari Rally
Fotó: Toyota Gazoo Racing

A címvédő nem fog minden versenyen indulni jövőre, derült ki a Toyota mai bejelentéséből, amiben ismertették jövő évi felállásukat.

Kalle Rovanpera idén 23 évesen kétszeres rally világbajnok lett, és új, többéves szerződést írt alá a TGR-WRT-vel. A sportág csúcsára való figyelemre méltó felemelkedését követően Rovanpera 2024-ben Jonne Halttunen navigátorával csak a kiválasztott versenyeken fog indulni. Ez lehetővé teszi számára, hogy egy kis időt szakítson a világbajnoki címekért való versenyzés intenzív követelményeitől, és élvezze a különböző szakágakban való vezetést, beleértve a driftet is, tovább fejlesztve a volán mögötti képességeit és tapasztalatait.

Sébastien Ogier idén a rész programja során három győzelmet szerzett. Jövőre szintén rész szezont teljesít a Toyotával. Elfyn Evans is marad jelenlegi csapatánál, ő teljes szezont teljesít, így ő lesz a csapat elsőszámú versenyzője a világbajnoki címért folytatott harcban. Takamoto katsuta szintén teljes szezont megy.

Jari-Matti Latvala csapatvezető:
„Nagyon örülünk, hogy a jövőre nézve is együtt tudjuk tartani a győztes pilótáinkat. Jó tudni, hogy ilyen erős versenyzői gárdánk van, akik otthon érzik magukat az autónkban és a csapatunkban, és továbbra is velünk akarnak dolgozni. Kalle programja 2024-ben egy kicsit más lesz, de számunkra az a fontos, hogy ő egy Toyota pilóta, és a csapatnál akar maradni, és továbbra is élvezni szeretné a rally iránti szenvedélyét. Bár fiatal, már régóta komoly szinten vezet raliautókat, és úgy érzi, hogy most egy rész szezon lenne a legjobb számára, hogy a jövőben több teljes szezont tudjunk együtt teljesíteni. Az is nagyszerű, hogy Seb velünk folytatja, és ez azt jelenti, hogy Kalléval együtt két többszörös világbajnokunk lesz, akik erős segítségünkre lesznek a gyártói bajnokság megvédésében. Elfyn idén is megmutatta nekünk, hogy képes versenyeket nyerni és bajnoki címekért versenyezni, és tudjuk, hogy minden versenyen a legjobbját fogja nyújtani. Taka idén a Finn Rallyn bebizonyította, hogy a leggyorsabb rallykon is ott tud lenni, és remélhetőleg a következő szezonban szinte minden versenyen a dobogós helyezésekért küzdhet.”

Kalle Rovanpera:
„Nagyon izgatott vagyok, hogy többéves szerződést írtam alá a TGR-WRT-vel, és hogy továbbra is a csapattal dolgozhatok. Jövőre már csak néhány versenyen fogok vezetni, és ennek a legnagyobb oka az, hogy már 15 éve vezetek raliautókat, ami elég hosszú idő, és bár az elmúlt szezonok természetesen csodálatosak voltak, mentálisan és fizikailag is nagyon megterhelőek voltak. Ezért úgy éreztem, hogy most itt a megfelelő pillanat, hogy egy évet szánjak a feltöltődésre, majd újra teljes munkaidőben visszatérjek, hogy teljes erőbedobással újra a bajnoki címért harcoljak. Mindenféle motorsportot élvezek, és már alig várom, hogy drifteljek, és talán más klassz versenyeken is részt vehessek, valamint a rallykon, amelyeket jövőre választunk.”

Elfyn Evans:
„Alig várom, hogy elkezdődjön az ötödik egymást követő évem a csapatnál. Az elmúlt négy évben nagyszerű sikereket értünk el együtt, és izgatottan várom, hogy ezt a történetet a TOYOTA GAZOO Racinggel folytassuk. Amikor csatlakoztam a csapathoz, azonnal megkedveltem a csapatot, és most már nagyon otthon érzem magam. Mindenki támogatását élveztem, hogy jól érezzem magam a GR YARIS Rally1 HYBRID-ben, és idén tovább fejlődtünk. Erre szeretnék építeni, és 2024-ben még jobban teljesíteni. Még sok mindent elérhetünk együtt, és izgatottan várom a jövőt. Mint mindig, most is a győzelem lesz a cél, akár az egyes raliversenyeken, akár a bajnokságban.”

Sébastien Ogier:
„Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy jövőre is a TOYOTA GAZOO Racinggel maradhatok. A 2023-as szezon jó volt számomra és ami még fontosabb, a csapat számára is, és az, hogy ismét sikerült mindhárom bajnoki címet megszerezni, nagyszerű. Szóval alig várom, hogy ebben a környezetben maradhassak, és megpróbáljuk folytatni a közös sikertörténetünket. Nagyon tetszik a kapcsolat, amit az egész csapattal ápolok, és számomra soha nem volt kétséges, hogy a TGR overalljában szeretnék maradni. Nagyon élvezem azt az egyensúlyt is, amit ez a fajta részprogram biztosít számomra, és a következő szezon ebből a szempontból eléggé hasonlónak kell lennie. Amíg a sikerek megmaradnak számomra és a csapat számára, addig szerintem meg kell próbálnunk hasonló módon folytatni.”

Takamoto Katsuta:
„Nagyon izgatott vagyok, hogy jövőre új szezont kezdhetek a TGR-WRT-vel. Sokat tanultam idén: voltak olyan versenyek, amelyek jót tettek nekem, és voltak olyanok, amelyek nem voltak annyira jók, de ezek erősebbé tettek, és remélhetőleg segíteni fognak a jövőben. A jövő év fontos lesz, hogy bebizonyítsam, mire vagyok képes, és megpróbálom, hogy ez legyen pályafutásom eddigi legjobb szezonja. Hatalmas köszönet a csapatnak és mindenkinek, aki támogatott. Nagyon jó lehetőségem volt arra, hogy lépésről lépésre tapasztalatot szerezzek a ralizásban, mióta 2015-ben csatlakoztam a TGR WRC Challenge programjához. Most megpróbálom megtenni a következő lépést, hogy minél jobb eredményekért, dobogós helyezésekért és győzelmekért küzdjek.”