Skip to content
Főoldal / ERC / Paddon: Ha gyorsabban megtaláltuk volna a kereket, akár folytathattuk volna

Paddon: Ha gyorsabban megtaláltuk volna a kereket, akár folytathattuk volna

Paddon Barum Rally

Három éven át nem indul Európában Hayden Paddon. A tavalyi visszatérése Európába komoly ébresztő volt számára.

Tavaly egy ERC futamon és két WRC versenyen indult. Visszatérve egy ilyen versenykörnyezetbe, Paddon rájött, hogy „elveszített egy kicsit ebből az előnyéből” ahhoz képest, ahol korábban WRC-ben volt amikor ott versenyzett teljes szezonban.

De az új rally Európa-bajnok úgy érzi, hogy végre újra megtalálta ezt a képességet, miután egy lenyűgöző szezonban hét versenyből hat dobogós helyezést ért el, ami elég volt ahhoz, hogy egy fordulóval korábban megnyerje a bajnokságot.

„Azt kell mondanom, hogy imádtam az idei Európa-bajnokságot, mindent imádtam benne, és ha valami, akkor az a vágyam, hogy gyakrabban térjek vissza Európába” – mondta Paddon a DirtFish Podcastjében.

„Úgy érzem, ismét felpörgettük a tempót, valahogy visszatérünk oda, ahol voltunk. Amikor tavaly, három év távollét után Finnországban kezdtünk, kissé durva ébredés volt – valószínűleg egy kicsit elvesztettük ezt az előnyt. De most, hogy gyakrabban vagyok itt, és többez ülők autóban, most minden visszatér, és szeretném ezt a lendületet tartani.”

Hayden Paddon Barum Rally 2023
Hayden Paddon Barum Rally 2023 Galéria megtekintéséhez kattints a képre

Paddon kíméletlen következetessége végül elnyerte a címet, de lenyűgözte a mezőny, amellyel 2023-ban szembesült.

„Ez szupergyors, sok nagyon gyors pilóta és sok nagyon jó fiatal, ígéretes pilóta van, akiknek szerintem izgalmas jövőjük van” – ismerte el Paddon.

„A legnagyobb dolog számunkra, és azt hiszem, ez az egyetlen előnye annak, ha manapság egy kicsit idősebbek és bölcsebbek vagyunk, de megtanulunk következetesebbnek lenni. Tudom, milyen volt 10 évvel ezelőtt, csak minden egyes szakaszra koncentráltál, és nem feltétlenül az összképet nézted, és láthatod, hogy ezek közül néhány tapasztalatlanabb pilóta, ők egy kicsit következetlenek.”

„Így lehet, hogy két-három szakaszon keresztül szupergyorsak, aztán lehet, hogy gondjuk lesz, vagy rosszul mennek, és így tovább. Manapság már tudjuk, hogy a rallyban nem engedheted meg magadnak, hogy rossz szakaszaid legyenek, mert nem tudod visszanyerni azt az időt, így inkább arról van szó, hogy következetesen 99%-on legyél, mint arról, hogy négy szakaszon 100%-on, egy szakaszon pedig 80%-on teljesíts. A nap végén ez egy százalékos játék, és ez olyasvalami, amit idővel megtanultam, hogyan kell kezelni, és ez olyasvalami, amire építhetünk.”

„Az biztos, hogy mindig lehetünk gyorsabbak és gyorsabbak, mert vannak olyanok, akiknek potenciálisan nagyobb a nyers sebességük, de tudjuk, hogy ebben a játékban nem csak a nyers sebességről van szó, hanem az egész csomagról.”

Ironikus módon Paddon bajnokká koronázása egy nehéz hétvégén történt, amikor a Barum Rallyn szélesen fordultt és leszakadt a kereke.

„Igazából azt hiszem, a sebesség rendben volt, ahogy a régi híres mondás tartja!” – viccelődött, utalva Juha Kankkunen híres „a sebesség rendben volt, de a kanyar túl szűk volt” mondatára.

„De túl korán fordultam be, és ez szélesre tolt minket a kijáratnál. Ha nyomjuk, talán más lett volna a helyzet, mert nagyobb sebességgel mentünk volna, ami egy későbbi érintésipontot adott volna, de nézd, ez csak egy ilyen hiba. Sajnos egy kavicsos kanyarban történt, a tapadás változott, és én rosszul ítéltem meg.”

A leparkolás után Paddon egy kicsit „üresnek” érezte magát, mivel tudta, hogy valószínűleg még aznap bajnok lesz, így nem volt olyan lehangolt, mint amilyen egyébként lehetett volna.

Ahelyett, hogy csak ült volna és várta volna, hogy a csapat visszaszerezze az autót, úgy döntött, hogy kihívás elé állítja magát.

„Arra gondoltunk, hogy jobb, ha megkeressük azt a kereket és a csillapítót. Amikor megtaláltam, és az egész egy darabban volt, és minden le volt róla tépve, akkor azt gondoltam, hogy ez egy szép kihívás lehet. Ahelyett, hogy három órán keresztül az út szélén ülnénk, miért nem próbáljuk meg újra összerakni?”

„Fél órába telt, mire megtaláltam a kereket. Ha sokkal gyorsabban megtaláltuk volna a kereket, és visszatesszük az autóba, akkor potenciálisan a késésünkön belül eljutottunk volna a szakasz végére, eljutottunk volna a szervizbe, és folytathattuk volna a versenyt.”

„De sajnos kezdetben túl sokáig tartott a kerék megszerzése. De igen, visszacsavaroztuk az egészet, néhány kábelkötegelő, imbuszkulcs, spanifer és olyan volt, mintha új lenne.”