Skip to content
Főoldal / ERC / Kopecky nyert, Botka 5., Puskádi 8. Romániában

Kopecky nyert, Botka 5., Puskádi 8. Romániában

csucsu-sibiu  A nagyszebeni Eb forduló összefoglalója, a magyaroknak felemásra sikeredett a verseny.

Az idei Sibiu Rallyn is főszerephez jutottak a defektek, de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük sorjában a történéseket!
A kvalifikáció szakasszal csütörtökön vette kezdetét a romániai Eb forduló, ahol Jan Kopecky bizonyult a leggyorsabbnak a Skoda Fabia S2000-essel, megelőzve Bouffiert és Delecourt. Botka Dávid a legjobb magyarként a negyedik helyen zárt. Puskádi Janiék pedig a 14.-ek lettek.
Pénteken 7 szakasz várt a mezőnyre, amelyből az utolsó kettőt már sötétben kellett teljesíteni. Delecour kezdett a leggyorsabban, de a második szakasz utáni szervizbe Bouffier állhatott be élen állóként. A második szakaszon Botkáéknak a turbójukkal volt gondjuk, Bessenyeyék defektet kaptak, amit a szakaszon kicseréltek és Szabó Gergőéknek is gondjuk volt. A második szakasz után még élen állt a kétkerekes kupában a Lukács „Csucsu” Kornél-Mesterházi Márk páros a Citroennel. A harmadik szakaszon Bouffier egy hajszállal növelni tudta az előnyét, így már majdnem 2 mp-vel vezetett Delecour előtt. Csucsuéknak gondjuk akadt a légszűrővel. A negyedik szakaszon az addig élen álló Bouffier technikai hiba miatt kiállt, így Kopecky állt az élre. A magyaroknak sem alakult jobban a verseny hiszen, Csucsuék három defektet is kaptak a szakaszon, de csak két pótkerekük volt és volt még egy gyors a szervizig, így kiálltak.  Szabó Gergőék is ezen a szakaszon adták fel a versenyt és Puskádiéknak is volt gondja. Kopecky állt az élen az első nap végén, megelőzve Delecourt és Keletit. Legjobb magyarként Botkáék a 7. helyen zárták a napot, mögöttük a 8. helyen zártak Puskádiék. Bessenyeyék az abszolút 19. a 2WD értékelés 7. helyéről várták a folytatást.

csucsu-sibiu

Jól indult a verseny második napja a magyarok számára. Botka Dávidék mentek egy abszolút 2. időt. A 2WD kupában pedig Bessenyeyék nyerték a szakaszt, Csucsuék autóját este a szerviz megcsinálta és szuperrallyval folytatták. Ezen a szakaszon egy harmadik időt autóztak. A következő szakaszon Delecour kapott 10 mp büntetést, Puskádiáknak pedig a váltóval volt gondjuk. Botkáék pedig a 6. helyre léptek előre. A 10. szakaszon Delecour defektet kapott, így már több mint 1 perc volt a hátránya az élen álló Kopeckyvel szemben. Arai pedig feljött a harmadik helyre a Subaruval. A szerviz után Botkáék tizedre azonos időt mentek Delecour-ral.  Csucsuék pedig egy abszolút 6. időt autóztak! A 12. szakaszon Delecour sokat kapott, az összetettben a hátránya már majdnem három percre nőtt. A 13. szakaszt törölték. Kopecky végül több mint három perc előnnyel nyert Delecour előtt, akitől szintén három perccel maradt el Arai.  A legjobb magyar egység a Botka Dávid-Mihalik Péter páros lett, akik az előkelő 5. helyen fejezték be a versenyt. A Puskádi János-Godor Barna kettős a 8., míg a csapat Hondájával a Bessenyey Zoltán-Nyirfás „Yulianna” duó az abszolút 15., 2WD kupa 6. helyén fejezte be a versenyt. Csucsuék megnyerték a Power Staget ezzel pár pontot mentettek.

A Sibiu Rally végeredménye:
1. Jan Kopecky/Pavel Dresler, Skoda Fabia S2000 2:18:07.8
2. Francois Delecour/David Savignoni, Peugeot 207 S2000 +3:12.8
3. Toshi Arai/A. McLoughlin, Subaru Impreza STI +6:03.6
4. M. Tempestini/Lucio Baggio, Skoda Fabia S2000 +7:33.1
5. Botka Dávid/Mihalik Péter, Mitsubishi Lancer EvoIX +7:48.3
6. Valentin Porcisteanu/Daniel Dobre, Mitsubishi Lancer EvoIX +8:39.8
7. Jaroslav Orsák/Lukás Kostka, Mitsubishi Lancer EvoIX R4 +9:15.6
8. Puskádi János/Gódor Barna, Skoda Fabia S2000 +9:59.4
9. A. Tlusták /Lukás Vyoral, Skoda Fabia S2000 +11:39.1
10. Sebastian Barbu/H. Baltador, Citroen DS3 R3T +18:33.0
… 15. Bessenyey Zoltán/Nyirfás Julianna, Honda Civic Type R3 +25:33.9