Skip to content
Főoldal / WRC / Jöhetnek a virtuális lassítók a rally világbajnokságon?

Jöhetnek a virtuális lassítók a rally világbajnokságon?

Az FIA vizsgálja ennek a lehetőségét.

Az Ausztrál Rally pénteki napján a Hyundai versenyzője, Andreas Mikkelsen kénytelen volt a gyorsaságin kikerülni egy traktort, majd nem sokkal később lecsúszott az útról. (Az eset ITT megtekinthető videón) Az FIA vizsgája az esetet. A traktor a lassítónál a Jari-Matti Latvala által elmozdított szalmabálát rakta vissza a helyére és tartott vissza a pályán kívüli helyére, amikor Mikkelsen odaért.

Az Autosport beszámolója szerint néhányan a WRC-ben szeretnék bevezetni a virtuális lassítókat, ahol az autók kénytelenek lennének egy előre meghatározott lassabb sebességgel haladni, de nem lennének mesterséges akadályok vagy kitérők.
A Hyundai csapat menedzsere, Alain Penasse elmagyarázta, hogy ez a technika már létezik. „Kicsit olyan mint a boxutcai sebességlimiter a pályaversenyzésben.”-kzdte Penasse. „Mondjuk azt, hogy egy előre meghatározott nagyon pontos ponttól az autó sebessége nem haladhatja meg az 50 km/h sebességet. Megteszik a meghatározott távot, majd felgyorsítanak. Szerintem ez sokkal jobb megoldás a jelenleginél, ami sok balesetet okoz.”

A versenyzők közül Esapekka Lappi is dühös volt a traktoros incidens miatt. „Nincs mentség erre, ez nagyon nagy hülyeség volt. Valaki meg is hallhatott volna.”-mondta a finn.

Az FIA részéről Yves Matton a következőket mondta: „A szervezők vizsgálatot folytatnak az esettel kapcsolatban. Fontos megérteni, hogy pontosan mi történt. A szervezők azért, helyezték el ott a traktort, hogy ne fordulhasson elő, hogy egy bálát valaki eltalál és elzárja az utat. De a traktor mozgásának nagyobb koordinálása szükséges lett volna. Folytatjuk az alternatív sebességcsökkentési megoldások vizsgálatát, melyek közül az egyik a virtuális lassító.”