Skip to content
Főoldal / Tereprali / Izgalmas nap végén Vanagas, Mulec és Varga az élen!

Izgalmas nap végén Vanagas, Mulec és Varga az élen!

Benediktas Vanagas HunGarian Baja 2022

A HunGarian Baja szombati napja meglehetősen kihívás elé állította a mezőnyt: a technikás és gyors szakaszokkal, valamint ugratókkal teletűzdelt, európai viszonylatban nagyon hosszúnak számító, 137 kilométeres pályát kétszer teljesítették a versenyzők.

A motoros mezőnyben a szlovén Toni Mulec, a quadosoknál a szlovák Juraj Varga, míg az autósoknál a litván Benediktas Vanagas várja az élről a zárónapot.

De ne szaladjunk ennyire előre!

A reggeli erős szél (amely aztán egész nap velünk maradt) letépte a pályajelző szalagok egy részét, az itinerrel pedig sokaknak meggyűlt a bajuk, így alig volt olyan motoros, aki nem tévedt el legalább egyszer. Ebbe a hibába csúszott bele a motoros mezőny egyik leggyorsabb tagja, Jan Brabec is, aki hiába volt pokoli gyors (és nyerte meg az első és a második szakaszt is szombaton), miután az első szakaszon jó néhány GPS-pontot kihagyott, több mint kétórás büntetést kapott. „Egy kicsit röhögtem magamban, mert a Dakaron egyszer sem tévesztettem, erre idejövök, és háromszor eltévedek – mondta Brabec. – Nem is tudom, hogy értem be a szakasz első felénél lévő célba, mert szemből jöttek a quadok, aztán egyszer csak megláttam az időellenőrző állomást. Maga a szakasz egyébként nagyon tetszik, otthon, a házamtól nem messze is van egy ilyen lőtér, szóval olyan, mintha otthon lennék.”

Nos, a kétórás büntetés birtokában Brabec visszacsúszott, majd ki is állt, ami nagy veszteség a nézőknek. A riválisok is kaptak büntetést, csak nem ilyen mértékűt, a napot a végig tökéletesen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó szlovén Toni Mulec zárta az élen.

„Újonc hibákat követtem el a reggeli szakaszon: kétszer is eltévedtem, mert nem néztem az itinert, utolértem jó néhány versenyzőt, attól kezdve por volt, de legalább haladtunk – mondta Mulec. – Délután más taktikát választottam, csak követtem az itinert, ennek ellenére a szakasz végén eltévedtem. Vezetek a versenyben, de sok van még hátra, várjuk ki a végét.”

A második helyen a brit Robert Wallace áll, aki nem volt tökéletesen elégedett a szombaton történtekkel. Egyrészt a reggeli szakasz felénél lévő neutralizációs zónában korábban behajtott az időellenőrző állomásra, ami miatt büntetést kapott, majd gondja volt a motorral, szóval a második körre össze kellett szednie magát. „Leszegtem a fejem, megpróbáltam csak a vezetésre koncentrálni, és teljesítettem egy tiszta szakaszt. A nagy köveken a gumim teljesen elkopott, attól kezdve nagyon csúszkáltam, és az erős szél sem könnyítette meg a dolgomat, de itt vagyok, és ez a lényeg” – mondta Wallace.

A harmadik helyet a holland Mirjam Pol foglalja el az összetettben: „Mindent egybevetve jó napom volt, láttam eltévedni embereket, de én követtem az itinert, és csak mosolyogtam magamban.”

A magyar színeket Hodola Richárd képviseli a világkupa-mezőnyben – ő a negyedik helyről várja a folytatást. „Az első szakaszon nagyon eltévedtem, háromszor is találkoztam ugyanazzal a sportbíróval, de a többiek is hibáztak – mondta Hodola. – A második szakasz már jól ment, a magyar értékelésben a második, a világkupában negyedik vagyok.”

A FIM quados mezőnyben a szlovák Juraj Varga áll az élen: „Az első szakaszon nagyon sok problémám volt, mert a szél leszakította a pályajelző szalagokat, úgyhogy nehéz volt megtalálni a helyes irányt. A másodikon már semmi gond sem volt, sikerült is majdnem azonos időt mennem, mint délelőtt” – mondta Varga.

Az autósoknál Benediktas Vanagas nem ismer tréfát: noha most először áll rajthoz a HunGarian Baján, az eddigi mindhárom szakaszon a leggyorsabb volt, és vezet a versenyben.

„Ez egy Dakar-napnak is éppen megfelelt: voltak technikás és gyors részek, ugratók és gödrök, végig folyamatosan koncentrálni kellett. A navigátorom egész nap remek munkát végzett, mentünk, ahogy tudtunk, ez a legtechnikásabb Baja-szakasz, amelyen valaha versenyeztem. Mindkét szombati szakaszt megnyertük, annak ellenére, hogy a délutáni végén lassú defektet kaptunk húsz kilométerre a céltól, de megúsztuk kerékcsere nélkül. Vezetjük a versenyt, de van még két szakasz.”

Az Európa-kupa pontversenyét vezető Joao Ferreira kiegyensúlyozott teljesítményének és persze gyorsaságának köszönhetően felzárkózott a második helyre, a hátránya egy kicsit több mint öt perc Vanagassal szemben, az előnye viszont mindössze 18 másodperc az őt üldöző Michal Maluszynskihez képest.

„Nagy ugratók és nagy gödrök nehezítik a dolgunkat, az autónk ezeken bizony néha nagyon szenvedett – mondta Ferreira. – A második helyen állunk annak ellenére, hogy délután két defektünk is volt, az egyiket kicseréltük, a másikkal kijöttünk, mert azt a szakasz végén kaptuk. A bajnokság szempontjából jó helyen állunk, és bár Vanagas nagyon vezet, próbálunk lőtávolon belül maradni.”

Maluszynski is megfogadta, hogy nyomja a gázt, ahogy csak bírja, hiszen az ő hátránya egyáltalán nem nagy Ferreirával szemben, ráadásul ők közvetlen riválisok az Európa-kupában.

Ami a magyar versenyzőket illeti a Lónyai Pál, Szőke Nikolett kettős sajnos már az első szelektív szakaszon balesetet szenvedett, de szerencsére a versenyzők jól vannak, sőt, vasárnap folytatni akarják a küzdelmet, Lukács Kornél pedig a technika ördögével találta szembe magát. Pedig az első kör után még a nagyon előkelő negyedik helyen állt…

„A délelőtti szakasz utolsó húsz kilométerén már nem volt első hajtásunk, és a problémát sajnos a szervizparkban sem sikerült orvosolni, úgyhogy így indultunk tovább – mondta Lukács. – Egy kicsit olyan érzés így autózni, mintha egy Ladát vezetnék, megy az autó keresztbe-hosszába, és a kanyarokból nem tudunk rendesen kigyorsítani.”

Nos, ennek az lett a vége, hogy sajnos nem tudták befejezni a szakaszt és kiestek a versenyből.

HUNGARIAN BAJA, AUTÓS EK ÉS MOTOROS VK, VÁRPALOTA

Az állás 3 szelektív szakasz után. Motorosok: 1. Toni Mulec (szlovén, KTM) 4:15:17.2, 2. Wallace (brit, KTM) 9:03.4 p h., 3. Pol (holland, Husqvarna) 12:28.6 p h., 4. Hodola (magyar, KTM) 31:08.6 p h. Autósok: 1. Benediktas Vanagas, Kuldar Sikk (litván, észt, Toyota Hilux) 1:33:49.5, 2. Ferreira, Monteiro (portugál, Mini John Cooper) 2:45.5 p h., 3. Maluszynski, Kurzeja (lengyel, Mini John Cooper) 2:47.2 p h.