Skip to content
Főoldal / WRC / Hivatalos: Tanak visszatér az M-Sporthoz

Hivatalos: Tanak visszatér az M-Sporthoz

M-Sport Tanak
Fotó: M-Sport

Az M-Sport Ford World Rally Team örömmel jelenti be, hogy Ott Tanak és Martin Jarveoja, a 2019-es FIA rally világbajnokok a csapat 2023-as WRC kampányának élére állnak.

Tanak rally-világbajnokként tér vissza az M-Sporthoz, és rengeteg tudást, tapasztalatot és szakértelmet hoz magával, amely a csapatot arra fogja ösztönözni és inspirálni, hogy a végső célt, a 2023-as rally világbajnokság megnyerését tűzzék ki célul: a pilóták és a társak világbajnoki címét.

Az M-Sport Tanak WRC-karrierjének szülőhelye. Az észt versenyző 2011-ben debütált a WRC támogató kategóriájában az M-Sport gépein, és mindössze 12 hónappal később megszerezte első WRC dobogós helyezését a csapattal.

2016-ban Tanak formába lendült, és épp csak lemaradt első győzelméről, amikor a Rally Poland utolsó előtti szakaszán egy defekt miatt félbeszakadt a lenyűgöző gyorsaságának bemutatója. A következő szezonban az észt végre felemelkedett; első WRC-győzelmét a Rally Italia Sardegna-n szerezte, majd a Rallye Deutschland aszfaltos versenyén is győzött.

Ezek az eredmények, valamint további öt dobogós helyezés abban az évben döntő szerepet játszottak abban, hogy az M-Sport 2017-ben történelmet írt a FIA rally-világbajnokság gyártói címéért.

Miután 2017-ben letette névjegyét a csapatnál, Tanak elvált az M-Sporttól, és azóta egy pilóták világbajnoki címét, 17 WRC-győzelmet és 42 dobogós helyezést ért el.

Ott Tanak így nyilatkozott:
„Az M-Sport az a hely, amely versenyzőként nevelt fel, és az a hely, amely megtanított minden kemény leckére és tapasztalatra, hogy a rally világbajnokság élvonalbeli szereplőjévé váljak. Amióta világbajnok lettem, nem tudtam megvédeni a címet, és addig nem is fogok tudni megbékélni magammal, amíg nem sikerül!

Sok megbeszélést folytattam Malcolmmal, és határozottan ugyanazok az ambícióink a következő szezonra. Nagy kihívás lesz számunkra, de ismerem a Dovenby Hallban dolgozó embereket, tudom, hogy mire képesek, és a szenvedélyükkel, hogy mindent beleadjanak, harcba szállhatunk a bajnoki címért. Boldog vagyok, hogy újra az M-Sport Ford World Rally Teamnél dolgozhatok, és jövőre mindent beleadunk!”

Malcolm Wilson, ügyvezető igazgató elmondta:
„Hatalmas boldogsággal és örömmel tölt el, hogy Ott újra itt van velünk a Dovenby Hallban, közelről követtem a pályafutását a junior kora óta, és nagyon büszke vagyok arra, hogy részese lehettem az elmúlt évtizedben elért eredményeinek.

„Eljött Dovenbybe, hogy megnézze a létesítményeinket és kipróbálja a Pumát a Greystoke Forestben. Ott első visszajelzései alapján elmondható, hogy bízunk abban, hogy 2023-ban kihívást jelenthetünk a világbajnoki címre. Az, hogy Ott csak néhány napot töltött itt, rávilágított számunkra arra a szintre, amely szükséges ahhoz, hogy raliverseny-győztes teljesítményt nyújtsunk”.

Richard Millener, a csapatfőnök így nyilatkozott:
„Ottot újra az M-Sport overállban látni, jelentős pillanat lesz mindenki számára a Dovenby Hallnál. A 2023-as cél egyértelmű számunkra és Ott számára is: megnyerni a 2023-as bajnokságot. Ahhoz, hogy ezt a célt közösen elérjük, sok kemény munkára és energiára lesz szükség, de felkészültünk és készen állunk erre a kihívásra. Egy olyan versenyzővel a fedélzeten, mint Ott, kulcsfontosságú a csapat lelkesedésének és vágyainak felemelésében, hogy teljes mértékben kiaknázhassuk a bennünk rejlő lehetőségeket, és 2023-ban előretörhessünk.

„Sok tapasztalatot szereztünk a Pumával 2022-ben, ismerjük az autó erősségeit, és biztosak vagyunk benne, hogy Ott a megfelelő személy, aki vezetheti azt, hogy elérjük azokat az eredményeket, amelyekről tudjuk, hogy megérdemeljük”.