Skip to content
Főoldal / WRC / Evans hatalmas csatában vezeti a Montét

Evans hatalmas csatában vezeti a Montét

Fotó: Toyota Gazoo Racing

A WRC Rallye Monte-Carlo szombati napjának az összefoglalója.

A WRC Rallye Monte-Carlo szombati programjában két gyors szerepelt, mindegyiket kétszer kellett abszolválni. A szakaszok 20-30 %-a jeges volt. Délelőtt az élmezőnyből mindenki a szöges gumikkal ment ki.

Reggel Thierry Neuville kezdett a leggyorsabban, a következő szakaszon már Elfyn Evans érte el a legjobb időt, ezzel ismét vezetett összetettben Sébastien Ogier előtt. Neuville 16,4 mp-s hátránnyal zárta a szombati első két gyorsot.

Hátrébb Katsuta állt bele egy hófalba miután nem tudott elfordulni a fekete jégen. A japánnak ki kellett szállni, hogy letakarítsa a hűtőrácsról a rárakódott havat. Ezzel több mint három percet vesztett és összetettben hátrébb csúszott egy pozíciót.

A délutánt is Neuville kezdte a leggyorsabban, mögötte Ogier 4,8 mp-vel volt gyorsabb Evansnál. Ez azt jelentette, hogy a két toyotás versenyző 11 gyorsasági (220 km) után holtversenyben állt az élen!

A szombati utolsó szakaszon ismét Neuville autózta a legjobb időt. Mögötte Evansnak volt egy meleg pillanata, ennek ellenére 4,9 mp-t adott Ogiernek. Így Evans várhatja az élről a vasárnapi négy szakaszt, amit ITT követhettek velünk élőben. Neuville hátránya a harmadik helyen 6,4 mp. Hatalmas csata lesz holnap!

Sébastien Loeb továbbra is negyedik, hátránya már két és fél perc. Ehhez hozzájárult, hogy a mai utolsó külön próbán volt egy megpördülése. Tőle 14 mp-re van a legjobb fordos, Esapekka Lappi. Őt egy perc lemaradással követi honfitársa, Kalle Rovanpera. Takamoto Katsuta visszaszerezte a hetedik helyet a legjobb R5-östől, Eric Camillitől.

WRC2-ben Mads Ostberg előnye közel egy percre hízott Ole Chrsitian Veiby előtt, miután a hyundaios megpördült a mai utolsó erőpróbán. Adrien Fourmaux továbbra is a harmadik 3 percnél is nagyobb hátránnyal.

WRC3-ban a franciák dominálnak a Citroenekkel. Eric Camilli vezet másfél perccel Nicolas Ciamin előtt. Yoann Bonato a harmadik két perces lemaradással.

A Rallye Monte-Carlo magyar indulói, László Zoltán és Begala Tamás az abszolút 54. és az RC4-es kategória 14. helyén állnak. Ehhez hozzájárult, hogy négy perc büntetést kaptak az IE-be való korai érkezésért.

WRC Rallye Monte-Carlo állása a szombati nap után:
1. #33 Elfyn Evans, Scott Martin (brit) Toyota Yaris WRC 2:28:35.1
2. #17 Sébastien Ogier, Julien Ingrassia (francia) Toyota Yaris WRC +4.9
3. #4 Thierry Neuville, Nicolas Gilsoul (belga) Hyundai i20 Coupe WRC +6.4
4. #19 Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, monacói) Hyundai i20 Coupe WRC +2:24.3
5. #4 Esapekka Lappi, Janne Ferm (finn) Ford Fiesta WRC +2:38.4
6. #69 Kalle Rovanperä, Jonne Halttunen (finn) Toyota Yaris WRC +3:27.3
7. #18 Takamoto Katsuta, Daniel Barritt (japán, brit) Toyota Yaris WRC +10:31.1
8. #27 Eric Camilli, François-Xavier Buresi (francia) Citroën C3 R5 (WRC3) +11:15.2
9. #20 Mads Østberg, Torstein Eriksen (norvég) Citroën C3 R5 (WRC2) +12:13.7
10. #28 Nicolas Ciamin, Yannick Roche (francia) Citroën C3 R5 (WRC3) +12:39.5