Skip to content
Főoldal / WRC / Az M-Sport megragadná az esélyt

Az M-Sport megragadná az esélyt

Az elmúlt három évben kétszer is Ford Fiesta WRC-vel diadalmaskodtak a Montén.

Az M-Sport Ford Rally Team fiatal csapata készen áll, hogy megragadja az esélyt a rally világbajnokság jövő heti szezonnyitóján, a Rallye Monte-Carlo-n. A Monte egy olyan verseny, amit az EcoBoost motoros Ford Fiesta WRC az elmúlt három évben kétszer nyert meg.

A hegyvidéki utak mindenféle feltételeket kínálnak a száraz aszfalttól a havas-jegesig. Ezzel kell minden párosnak megküzdenie nappal és éjjel is. Ilyen változatos körülmények között kompromisszumokat kell kötni és fontos a megfelelő önbizalom.

Ezt az önbizalmat építette egy négynapos teszt során Esapekka Lappi, Teemu Suninen és Gus Greensmith.

A jövőre nézve több mint izgalmas a csapat versenyzőinek 25 éves átlagéletkora. De a múlt is izgalmas, hiszen szerepelt már két finn a 3-as és a 4-es rajtszámú Fordban. 2011 után viselik újra ezeket a rajtszámokat a Fordok. Esapekka Lappi és Teemu Suninen abban bízik, hogy megismétlik honfitársuk, Marcus Grönholm 2006-os sikerét a Rallye Monte–Carlon. (Grönholm még a Ford Focus RS WRC-vel diadalmaskodott a hercegség versenyén.)

Richard Miller, csapatvezető:
„Nagyon várom már ezt a szezont és kiváncsian várom mit tudunk tenni a következő 12 hónapban. Van egy fiatal, de tapasztalt és ambiciózus csapatunk. Azt gondolom minden esélyünk meg van, hogy nyerjünk néhány versenyt idén.”

„Nincs nehezebb szezonkezdet a Rallye Monte-Carlónál, de készen állunk a csatára. Ha betekintünk a verseny előtti tesztvideókba láthatjuk, hogy Esapekka, Teemu és Gus nagyon gyorsak a Fiestával. Azt kell, hogy mondjam, hogy mindhármuknak meg van az esélyük egy jó eredményre a jövő héten.”

Esapekka Lappi, legjobb eredménye egy hetedik hely 2018-ból:
„A Monte mindig egy trükkös szezonnyitó, de alig várom, hogy elrajtoljunk. A Fiesta elsőre egy könnyen vezethető autónak mutatta magát és ez sok önbizalmat ad. Bízom abban, hogy a jövő héten képes leszek felhasználni ezt az önbizalmat. De a Monte mindig egy kihívás, soha nem tudhatod mire számíts.”

„A teszt nedves körülmények között zajlott, az autó jól vezethető volt a változó körülmények között is. De a Montén egy szakaszon belül is lehet, száraz, nedves, jeges és havas rész. Nagyon meg kell tisztelnünk ezt a versenyt, de egy jó eredménnyel szeretnénk indítani az évet.”

Teemu Suninen, legjobb eredménye egy 11. hely tavalyról:
„Rettentően várom ezt a szezont. Az elejétől kezdve érzem, hogy Esapekkával jól fogunk tudni együtt dolgozni. A teszten nagyon hasonló beállítással mentünk, úgy tűnik egy irányba akarjuk vinni az autót.”

„Száraz útfelületen teszteltem, a trükkösebb, havas-jeges részeken a tapasztalataimra kell támaszkodnom. Ez lesz a negyedik Montém, így a pályákat már kicsit jobban ismerem. A Monte mindig egy lottó, de van egy nagyon tapasztalt jégkémem, akiben 100 % -ban megbízom.”

Gus Greensmith, legjobb eredménye egy 7. hely tavalyról:
„A Monte különleges a számomra, mert itt nyertem először. Az, hogy idén egy Ford Fiesta WRC-vel indulok, a legvadabb álmaimat is felülmúlta.”

„Mindenki nyerni szeretne itt, hiszen a változó körülmények miatt ez a szezon legnagyobb kihívása. A legkisebb hibáért is keményen megfizetsz, de azt hiszem ez egy erős versenyem lehet. Mindig tiszteltem a trükkös körülményeket, de itt szükséged van a tapasztalatodra is. Ezzel kell megküzdenem és remélem, hogy egy jó teljesítménnyel tudom elkezdeni az évet.”

A WRC Rallye Monte-Carloról a közvetítésünket ITT követheted majd.