Skip to content
Főoldal / ERC / Andrea Crugnola vezet Rómában

Andrea Crugnola vezet Rómában

Crugnola Rally di Roma Capitale
Fotó: @World / Red Bull Content Pool

Andrea Crugnola egy napra van attól, hogy véget vessen a Rally di Roma Capitale dicsőségére való hosszú várakozásának.

Miután a péntek esti római szuperspeciál szakaszon, amely a Colosseum előtt kezdődött és ott is ért véget, a 34 éves versenyző a leggyorsabb időt autózta, szombat reggel a legjobb triplával folytatta a győzelmi sorozatát.
Crugnola a Citroën C3 Rally2-vel 10,9 másodperccel megelőzve Yoann Bonato-t, és látszólag kontroll alatt tartva a versenyt, érte el a déli szervizt Fiuggi-ban

A kétszeres olasz bajnok aztán délután két további szakaszgyőzelemmel fenntartotta félelmetes tempóját, és 19,2 másodperces előnyre tett szert, így már csak az Affile – Bellegra szakasz megismétlése maradt hátra.

A 7,32 km-es teszten a leggyorsabb időt autózva Crugnola visszatért Fiuggi-ba a nap végi szervizbe, és 20,2 másodperccel vezetett Giandomenico Basso előtt, miután a kétszeres Európa-bajnok megelőzte Yoann Bonato-t a nap utolsó előtti tesztjén.

„Az biztos, hogy elégedett vagyok, mert nem volt könnyű” – mondta Crugnola, aki nem tudta elkerülni, hogy az 5. gyorson egy sziklának ütközzön az úton. „Volt néhány meglepetés, mint mindenkinek, de voltam már ilyen helyzetben, kétszer is vezettem, és mindenki tudja, mi történt. Mindenki nyomta, és természetesen én is nyomtam, de még egyszer mondom, koncentráltnak kell maradnom, és az olasz bajnokságra is gondolnom kell.”

Az ERC pontversenyben vezető Hayden Paddon viszonylag kényelmesen negyedik volt, amikor a 6. szakaszon egy nagy sebességű balos kanyarban lecsúszott az útról. Az ütközés következtében megsérült a BRC Racing Team Hyundai jobb hátsó része, így az új-zélandi és segédpilótája gyors javításra kényszerült a 7. szakasz előtt.

Paddon bajnoki riválisa, Martins Sesks baleset miatt esett ki. A páros nem sérült meg. Paddon eközben a hatodik helyre csúszott vissza, miután a 6. szakaszon Filip Mares a negyedik helyet szerezte meg Andrea Mabellinitől a napot záró teszten, miután a kvalifikációs szakasz győztese időt vesztett, amikor egy korlátnak csúszott. Mabellini a hetedik helyre esett vissza, de mindössze 0,5 másodperccel van lemaradva Paddon mögött, ilyen szoros a verseny az ERC-ben.

Simone Campedelli, miután a 2. szakaszon egy út menti korlátnak ütközött, a 3. szakaszon megpördült a negyedik sebességi fokozatban, de összeszedte magát, és az ötödik helyen fejezte be az első szakaszt, 1,3 másodperccel lemaradva Mares mögött.

Az Európa-bajnoki címvédő Efrén Llarena egy hellyel Mabellini mögött a nyolcadik, Grzegorz Grzyb a kilencedik, Mikko Heikkilä pedig a tizedik helyen áll. A 11. helyen álló Mathieu Franceschihez hasonlóan a finn bajnok Heikkilä is a Škoda legújabb generációs Fabiájára ült át a Rally di Roma Capitale debütálására.

Simon Wagner, aki a 2. szakaszon alulkormányozottságról számolt be, hét szakasz után a 12. helyen áll Alberto Battistolli, Simone Tempestini és Csomós Miklós előtt, akit az 5. szakaszon egy defektes gumi miatt hátráltatott a verseny.

László Martin és Berendi Dávid az ERC értékelés 19. helyén áll. Juhász Csaba és Pásztor Tamás az ERC4 13. helyéről várhatja a folytatást. Hangodi Bendegúz és Bunkoczi László baleset miatt kiesett.

ERC Rally di Roma Capitale 2023 állása a szombati nap után:

1. A Crugnola / P Ometto ITA Citroën C3 Rally2 1:1:31.8
2. G Basso / L Granai ITA Škoda Fabia RS +20.2
3. Yoann Bonato / B Boulloud FRA Citroën C3 Rally2 +23.7
4. F Mares / R Bucha CZE Škoda Fabia EVO +54.4
5. S Campedelli / T Canton ITA Škoda Fabia EVO +55.7
6. H Paddon / J Kennard NZL Hyundai i20 N +56.1