Skip to content
Főoldal / Tereprali / Al-Attiyah nyert, majd jött a komment háború

Al-Attiyah nyert, majd jött a komment háború

Andalúz Rally 2021
Fotó: Red Bull

A tereprali világkupa első versenyének, az Andalúz Rallynak valamint az utána történteknek az összefoglalója.

Hétvégén rendezték a tereprali világkupa első fordulóját Spanyolországban. Az Andalúz Rallyn a négy szelektívből kettőt Nasser Al-Attiyah nyert a Toyota Hiluxxal, míg kettőt Carlos Sainz, aki ezúttal nem a Mini buggy-jával, hanem a 4×4-es változattal indult. A győzelmet végül a katari szerezte meg, a pályán 2 perc 43 másodperccel volt gyorsabb spanyol riválisánál. Később azonban Al-Attiyah 2 perc büntetés kapott az utolsó szakaszon elkövetett pályalevágás miatt, így a hivatalos végeredményben már csak 43 másodperccel nyert. Yazeed Al Rajhi lett a harmadik, az ő lemaradása már 11 perc felett volt.

Mattias Ekström indult a Mini buggy-val és az ötödik lett. A svéd versenyzőt várhatóan hamarosan bejelenti az Audi mint az egyik versenyzője a 2022-es Dakarra. A kiváló motoros hölgy, Laia Sanz is egy Minivel gyűjtötte autós tapasztalatait, a hetedik helyen zárta az Andalúz Rallyt.

A motorosoknál Joan Barreda Bort diadalmaskodott a Hondával. Őt a shercos Lorenzo Santolino és Pablo Quintanilla követett.

A 2021-es Andalúz Rally végeredménye: autósok motorosok

Hétfőn jött a komment háború

Hétfőn Carlos Sainz a közösségi médiában tett közzé egy videót Al-Attiyah pályalevágásáról (lásd alább).

„Csalódás volt látni a felvétel az utolsó szakaszon történtekről. Egy Nasser kaliberű versenyzőnek nincs szüksége rövidítésre, azért, hogy a győzelemért harcoljon. Tavaly is volt egy hasonló esete. A mostani verseny előtt a szervezők egyértelműsítették, hogy keményen büntetik azt, aki letér a kijelölt útról. A versenybírók 2 perc büntetéssel elintézték az esetet, ami nincs összhangban azzal, ami az eligazításon elhangzott” – írta a videó mellé Sainz.

„Az Andalúz Rally termőföldeken, magánterületek és védett területeken halad keresztül. A pálya levágása sportszerűtlen, de nem is csak ennek a csodálatos versenynek a jövőjét sodorja veszélybe, hanem ennél sokkal rosszabb, hogy a nézőket és a többi versenyzőt is. Az ilyen cselekedetekkel egyáltalán nem mutat jó példát a sport. Remélem, hogy nem fog ilyen történni többé” – zárta az El Matador.

Nem sokkal később Nasser Al-Attiyah is posztolt egy videót, amiben azt kérdezi Carlos Sainztól, hogy emlékszel-e erre a levágásra a 2017-es Spanyol Bajaról?