Skip to content
Főoldal / ERC / A vulkánok közt folytatjuk – jön az Azores Rally

A vulkánok közt folytatjuk – jön az Azores Rally

Herczig Norbert
Fotó: ERC/@World

Alig másfél héttel a portugáliai verseny után ismét autóban ül Herczig Norbert és Igor Bacigál.

A ŠKODA Rally Team MRF Tyres Hungaria párosa az ERC második versenyén, az Azores Rallyn indul a hétvégén.

2018-ban egy remek hatodik hellyel kezdte meg a versenyzést az Európa-bajnokságon Herczig Norbert. Az Azori-szigetek Rally azóta nem volt kegyes a pároshoz, de ennek ellenére a naptár egyik leglátványosabb futama továbbra is Herczig Norbert egyik kedvenc versenye. A Fafe Rally után, bő egy hetes nagyon intenzív felkészülést követően, már a 2022-es szezon második helyszínén van a csapat.

Az első napon az időeltolódás leküzdése volt az egyik feladat. Mindössze két óra a különbség, de egy picit mindannyian megéreztük, de kimozogtuk és a szerdai napot a felkészülés befejezésével töltöttük. A pályák nyolcvan százalékát ismeretem már, ám Igornak újak, a ŠKODA Fabia Rally2 is fejlődött, így gyakorlatilag új itinert kell írnunk. Belső kamerás felvételekkel készültünk, de nem csak a sajátjainkat, hanem Mikkelsen, Sordo és Llarena belsőit is feldolgoztuk” – részletezte Herczig Norbert a felkészülés első szakaszát.

A csapat szerdán a szokásos teszttel folytatta, ahol először egy konkrét feladatot kellett megoldaniuk.

A Fafe Rallyn éreztük, hogy van még előre lepési lehetőség a beállításokban. Az új abroncsokhoz kell hangolni a kocsit. A második versenynapon már elkezdett körvonalazódni, merre léphetünk tovább. A teszten szisztematikus munkával, sikerült megtalálni azt a területet, ahol előrébb tudtunk lépni. A szerelők nagyon sokat dolgoztak, de megérte, a nap végén mindannyian elégedettek lehettünk. Jó volt visszaülni a ŠKODA Fabia Rally2 evo-ba, mindig rácsodálkozom, mekkora élmény ezzel a kocsival versenyezni ” – mondta Norbi.

A teszt másik különlegessége az volt, hogy Herczig Patrik is részt vett rajta. Ő a Clio Trophyban versenyez egy teljes szezont. Természetesen Norbi és Patrik kihasználta a lehetőséget és beültek egymás mellé is.

„Megnyugtató volt látni, hogy Patrik mennyire gyorsan alkalmazkodik az új technikához. Nem is kellett sok tanácsot adnom neki, így a legfontosabb mondanivalóm az volt, hogy élvezze a versenyt” – árulta el Norbi.

Az Atlanti-óceán közepén fekvő szigetcsoport versenyének nehézségét nem csak a 14 gyorsasági szakasz 205 kilométeres hossza jelenti, hanem a vulkanikus talaj, a szűk utak, és a kiszámíthatatlan időjárás kombinációja is fokozza a kihívást.

Most kicsit felhős az ég, szűrt napsütésben teszteltünk. A versenyre már esőt mondanak, ezért ez sem lesz könnyű hétvége. A portugáliai tapasztalat sem segít itt sokat, mert a vulkáni eredetű talaj gyorsabban beszívja a vizet, és a lejtőkön is hamarabb elfolyik az eső. Emiatt más abroncsokat használunk, mint a Fafe Rally sártengerében. A hangulatunk sokat javult, megerősödtünk ebben a másfél hétben, és a szokottnál is elszántabban készülünk a versenyre. Új elem ebben az évben, hogy egy igazán komoly gyári csapatban versenyzünk, ami a hasznunkra válik. Jó a hangulat a csapatban, megosztjuk egymással a tapasztalatokat, remekül együttműködünk. Jól esik a szurkolók támogatása is, rengeteg biztató üzenetet kaptunk ebben a másfél hétben, érezzük, hogy lélekben itt vannak velünk a rajongók is. Erről a versenyhétvégéről is igyekszünk minél több információt megosztani a csapatunk közösségi oldalán” – fejezte be Herczig Norbert.

Az Azores Rallyn 27 páros indul az ERC mezőnyben Rally2-es versenyautóval. Herczig Norbert és Igor Bacigál a 12-es rajtszámot kapta. A verseny magyar idő szerint pénteken 19:00-kor kezdődik a shakedownnal, a céldobogóra pedig vasárnap 19:43-kor gördülnek fel a versenyzők.