Skip to content
Főoldal / WRC / A Rally USA a WRC 2024-es naptárában?

A Rally USA a WRC 2024-es naptárában?

WRC Monte-Carlo Rally
Fotó: M-Sport

Előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások az egyik regionális kormánnyal, a helyszín is kezd körvonalazódni.

A rally világbajnokság utoljára 1988-ban járt az USA-ban, amikor a washingtoni Olympus Rallyt a Lancia versenyzője, Miki Biasion nyerte meg.

A WRC már régóta törekszik arra, hogy megvesse a lábát az Egyesült Államokban, mivel az amerikai piacot a bajnokságban érdekelt felek kulcsfontosságú piacnak tekintik, és a verseny egyre nagyobb támogatottságot élvez.
A Motorsport.com-nak a múlt hétvégi Monte-Carlo Rallyn Simon Larkin, a WRC eseményigazgatója elmondta, hogy a WRC promótere és az USA egyik regionális kormánya között előrehaladottak a tárgyalások.

„Azt hiszem, mire március végére elérkezünk, már lesz egy végleges, világos és tömör nyilatkozatunk a 2024-es Rally USA-val kapcsolatos ambícióinkról” – mondta Larkin.

Arra a kérdésre, hogy a Rally USA esélyes-e a 2024-es WRC naptárba kerülésre, a következőt válaszolta: „Természetesen sokat dolgoztunk ezen, a helyszín és a regionális kormányzat tekintetében a helyzet döntő pillanathoz ért. Ezen dolgozunk. Reméljük, hogy idén lesz egy tesztversenyünk, amely után készen áll majd 2024-re.”

Egy forduló az Egyesült Államokban hosszú távú célja volt az amerikai Fordnak, amely jelenleg az M-Sporton keresztül egy félgyári kapcsolat keretében versenyez a WRC top kategóriájában.

A WRC gumiszállítója, a Pirelli szintén örülne egy fordulónak az USA-ban.
„Amerika nagyon fontos piac számunkra” – mondta Mario Isola, a Pirelli motorsport igazgatója Monte-Carlóban a múlt héten. „Tudjuk, hogy Amerikában nagy kultúrája van a murvás versenyeknek, ezért úgy gondolom, hogy egy ilyen verseny Amerikában nagyszerű kiegészítője lenne a naptárnak. Remélem, hogy sikerül véglegesíteniük.”