Skip to content
Főoldal / Amatőr rally / Verrasztó Dávid: Régi álmom teljesül azzal, hogy egy ilyen komoly rallyeautóval versenyezhetek

Verrasztó Dávid: Régi álmom teljesül azzal, hogy egy ilyen komoly rallyeautóval versenyezhetek

Szilveszter Rally Korda Racing Skoda Octavia

Az olimpiai negyedik, kétszeres vb-ezüstérmes, többszörös Európa-bajnok vegyesúszó a Korda Racing által felkészített Skoda Octaviával áll rajthoz a XXIII. Szilveszter Rallye-n.

Komoly egészségügyi korlátozások mellett – védettségi igazolvány, távolságtartás, fedett helyen kötelező maszkviselés – rendezik meg december 28-a és 29-e között a XXIII. Szilveszter Rallye-t. A viadalon – akárcsak két évvel ezelőtt – világsztár induló is lesz, mégpedig a vegyesúszó klasszis Verrasztó Dávid személyében, aki egy Skoda Octaviával teljesíti majd valamennyi szakaszt. Persze nem lesz egyedül, hiszen párja, az MTVA sportriportere, a 2019-ben éppen ezzel az autóval célba ért B. Németh Péter lesz. Mindketten megígérték, odateszik magukat, de mindenképpen balesetmentesen szeretnék teljesíteni az 56 kilométeres össztávot.

Mindenki örömmel vette tudomásul, hogy a jelenlegi egészségügyi helyzet ellenére is megrendezésre kerül a XXIII. Szilveszter Rallye, mégpedig december 28-tól 29-ig a Hungaroringen. A verseny – melynek össztávja 56 kilométer – jövő kedden, december 28-án reggel 9.00-kor indul, aznap 1 x 8,1 km-es és 1 x 11,1 km-es (körgyorsasági) szakaszt teljesítenek a versenyzők, míg másnap szintén 9.00-kor kezdődik a verseny és 2 x 7,3 km-es, 1 x 8,1 km-es és 1 x 11,1 km-es (körgyorsasági) szakaszt teljesítenek.

Több mint 200 autó lesz ott a rajtvonalnál. Hat ország – Németország, Lengyelország, Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország – versenyzői vágnak neki 2021-es óévbúcsúztatónak. Ahogy korábban, így idén is a Lada lesz a legnépszerűbb versenygép, de rengeteg R5-ös is ott lesz a mezőnyben. Például ott lesz egy 2019-es fejlesztésű Skoda Fabia R5-össel az indulók között a nagy visszatérő Vincze Ferenc is, a korábbi háromszoros győztes – 2014, 2016, 2017 – és a két évvel ezelőtti abszolút magyar bajnok régi-új csapatával, a Korda Racinggel áll rajthoz.

És ha már Korda Racing… A csapat ismét beveti a 2000-es évek első felében világbajnokságon száguldó Skoda Octaviáját, amit egy világklasszis úszó és a 2019-es versenyt már ezzel az autóval teljesítő sportriporter fog vezetni. Az olimpiai negyedik, kétszeres vb-ezüstérmes, többszörös Európa-bajnok Verrasztó Dávid nem most mutatkozik be az autóversenyeken – eddig vezetett már sportautót, Formula autót valamint sportgokartot –, ám rallyeautóval most méreti meg magát először.

„Nagyon várom már a rajtot, hiszen egy régi vágyam teljesül ezzel. Életem egyik legszebb karácsonyi ajándéka a Szilveszter Rallye, és nem titkolom, idén januárban már azon gondolkodtam, ha az egészségügyi helyzet engedi, és lesz verseny, bérelek egy autót és elindulok rajta. Erre tessék, egy volt vb-autóval mehetek… Nagyon izgatott vagyok, és ígérem, vigyázok az autóra! A pályabejáráson és a teszten nem lesz nálam szorgalmasabb versenyző, mindenre odafigyelek majd, hiszen a jó eredménynek ez az alapja. Örülök, hogy Péterrel megyek, hiszen ő ezen a nyomvonalon már teljesítette a viadalt, és úgy vélem, ez a tapasztalat nagy segítségünkre lehet” – jelentette ki Verrasztó Dávid, aki úszópályafutásával kapcsolatban annyit elmondott, már javában készül a jövő évi versenyekre, és most úgy véli, a párizsi olimpiáig szeretné folytatni.

Ahogy azt a világklasszis vegyesúszó elárulta, 2019 után immár másodszor is rajthoz áll a két évvel ezelőtt már megismert Skoda Octaviával a köztelevízió sportriportere, B. Németh Péter, aki ugyanolyan izgalommal készül a nagy megmérettetésre, mint két évvel ezelőtt.

„Ahogy közeledik az idei Szilveszter Rallye rajtja, úgy válok egyre izgatottabbá. Az, hogy ismét kipróbálhatom magam, borzasztó izgalmas és nagy kihívás a számomra, főleg, hogy Dávid partnereként nemcsak pilóta, hanem navigátor is leszek. Egy biztos, idén megint nemcsak a Karácsony miatt lesz emlékezetes számomra az év vége. Bízom benne, hogy képesek leszünk úgy repeszteni a pályán, mint ahogy azt Dávid teszi a medencében. Megvannak a 2019-es időeredményeim, melyek jó kiindulási alapot jelentenek majd. Végezetül szeretnék hatalmas köszönetet mondani mindenkinek, aki ismét lehetővé tette ezt az őrületet. Fantasztikus érzés lesz egy abszolút magyar bajnok és háromszoros Szilveszter Rallye-győztes csapattársa lenni, és ezalatt a három nap alatt igyekszem a lehető legtöbbet ellesni Vincze Feritől” – fogalmazott B. Németh Péter.

Sajnos egy szomorú tragédiáról is be kell számolnunk a versennyel kapcsolatban. December 23-án belehalt sérüléseibe Kelő Gere László, akit a rallye világában mindenki csak Latyakként ismert. A szervezők úgy döntöttek, megemlékeznek az elhunyt versenyzőről, így minden autó egy kis fekete szalaggal rajtol el, ezzel is emléket állítva Latyaknak.