Skip to content
Főoldal / Rallycross / Végleg bevette Nyirádot a Korda Racing! Benyó Máté bajnoki címmel zárt a vörös katlanban

Végleg bevette Nyirádot a Korda Racing! Benyó Máté bajnoki címmel zárt a vörös katlanban

Benyó Máté Nyirád
Fotó: Korda Racing Kommunikáció

Az elmúlt hétvégén folytatódott a 2023-as Magyar Rallycross Országos Bajnokság, és a Korda Racing újra parádézott Nyirádon. Benyó Máté nemcsak ismét győzni tudott – idén már másodszor diadalmaskodott a legendás pályán –, hanem egy fordulóval a szezon vége előtt megszerezte élete első magyar bajnoki címét a Supercarban. A hétvégét több dobogós hely tette teljessé: Várkonyi Bence végre-valahára győzni tudott, míg Kovács Domonkos harmadikként zárt.

Idén eddig szinte mindenhol parádézott az idei off road versenyeken a Korda Racing, egyedül Nyirádon, a szezon harmadik versenyén bizonyosodott be számukra, hogy a bab mégsem hús. Akkor igencsak felejthető teljesítménnyel zárták a hétvégét, ám a vörös katlanban ezúttal újra tökéletes versenyt produkáltak. Ráadásul ezúttal megszerezték azt a bajnoki címet, amire talán a legjobban vágyott a csapat.

Benyó Máté úgy érkezett meg Nyirádra, hogy összesen 3 pontot kellett szereznie ahhoz, hogy teljesüljön az álma, és megszerezze eddigi pályafutása első felnőtt bajnoki címét a Supercar kategóriában. Ám Máté tökéletes versenyt futott – már ameddig a lezúduló eső engedte –, és pályafutása legfontosabb győzelmét aratta. Ugyanis július után ismét sikerült bevennie a legendás vörös katlant. Egész évben pazarul „terelgette” a Peugeot 208 ERX-szet, 5 versenyből négyet megnyert, egyszer harmadik lett, így az utolsó fordulóra immár magyar bajnokként utazhat.

„Igazi kihívásokkal teli verseny volt ez a magyar bajnoki futam, akárcsak az egész szezonunk. Jelen esetben a legfőbb kihívást az extrém időjárási körülmények jelentették, amelyhez azt gondolom jól alkalmazkodott a csapat is és én is. A harmadik előfutamot követően már annyira eláztatta az eső a pályát, hogy a versenyirányítás a versenyzőkkel egyeztetve felfüggesztette a versenyt és a három előfutam összetett eredménye alapján hirdetett végeredményt. Így tehát döntő futam nélkül ugyan, de megnyertük a magyar bajnokság 5. versenyét, ami egyben azt is jelentette, hogy egy versennyel a szezon vége előtt bebiztosítottuk a bajnoki címünket is. Embert próbáló szezon volt, hiszen a magyar bajnokság mellett elsőévesként végigversenyeztük az Európa-bajnokságot is. Az Európa-bajnokságon elért év végi 9. helyünk és a magyar bajnoki cím azt hiszem, szépen cseng így a szezon végén, főleg ha hozzávesszük azt a rengeteg tapasztalatot, amit gyűjtöttünk. Szeretnék köszönetet mondani csapatomnak a Korda Racingnek, hogy biztosították a lehetőséget számomra, hogy a megszerezhessük a bajnokság első helyét. Valamint köszönöm a támogatóinknak és a Hungarian Motorsport Academy-nek a támogatást, szurkolóinknak pedig a töretlen bíztatást. A magyar bajnokságban idén eddig öt versenyből négyen győzni tudtunk, a bajnoki címtől függetlenül a szezon utolsó, Rabócsiringi versenyén is a fő célunk a győzelem, illetve az önfeledt örömautózás lesz” – közölte Máté.

A Super1600-asok között a tavalyi bajnoki pontversenyben harmadik Kovács Sámuel – az előző két nyirádi versenyen második lett – a szombati remek teljesítmény után a vasárnapi harmadik kvalifikációban ütközött versenytársával, nem tudta befejezni a futamot.

„A hosszú szünet után már nagyon vártam a szezon utolsó előtti versenyét. Egy elég népes és erős mezőny gyűlt össze a mi kategóriánkban is. Az időjárás csak még izgalmasabbá tette a hétvégét, a szabadedzést teljesen esős körülmények között futottuk és a 2. helyezést értem el. Az első előfutam vegyes körülmények között zajlott és egy izgalmas verseny után a 4. helyen végeztem. A második előfutamra már felszáradt a pálya és itt is nagyon izgalmas verseny volt. A harmadik előfutam már a vasárnapi napra esett. Szinte állóvízben zajlott a futam, ami számomra nem tartott sokáig, az első kanyarban összeakadtam egy versenytársammal, és egy elhamarkodott döntésem miatt nem tudtam folytatni a futamot. A 3. előfutam után az extrém körülmények miatt nem lehetett folytatni a versenyt. Összességében pozitívan értékelem a hétvégét, hiszen egy erős mezőnyben is meg tudtam állni a helyem” – fogalmazott Sámuel.

Sami öccse, a Korda Racinghez idén csatlakozó Kovács Domonkos ezúttal befejezte a nyirádi futamát a Hankook CrossCar RX Cup sorozatban. Nemcsak befejezte, de a dobogóra is felállhatott, hiszen harmadik helyen végzett, ami nagyon fontos lehet még az összetettben a dobogóért vívott csatában.

„A nyírádi versenyt már nagyon vártam, hiszen az eddigi hétvégék ezen a pályán nem sikerültek jól. Ezen a versenyen mindenképp szerettem volna ezt a pechszériát megtörni. Az egész hétvégén esős körülmények közt versenyeztünk, amit nagyon szeretek. Az első két kvalifikációs futamon nem igazán volt meg a tempóm, és a beállítások sem voltak még tökéletesek. A harmadik futamra már majdnem minden összeállt és tudtam menni az élmenőkkel. Sajnos az időjárási körülmények miatt a verseny további része nem került megrendezésre. A verseny végeredménye az előfutamok utáni eredmény lett, így végül a harmadik helyen zártuk a nyírádi hétvégét. Ezzel nem vagyok elégedett, mert úgy érzem, hogy a döntőben tudtunk volna ezen javítani. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy Máriapócson visszatérjünk a dobogó legfelső fokára, és győzelemmel zárjuk a szezont” – mondta Domonkos.

Blaha Máté három év kihagyás után szerepel újra az STC-1600 kategóriában. Hogy nem felejtett el vezetni, azt
pontosan bizonyítja, hogy korábban Kakucs és Nyirádon is negyedik lett. Most nem volt ilyen szerencséje, hiszen a félbeszakított viadalon végül a 10. helyen végzett.

„Az eső ellenére jó hangulatban kezdtük meg a bajnokság ötödik fordulóját. Sajnálom, hogy az első futam kicsit beárnyékolta a hétvégét. A futam elején az első lengéscsillapító csapágyháza átszakadt, mire az kijött a motorháztetőn, így az időnk csak a 9.helyre volt elég. A második futamra ezt a hibát csak részben tudtuk megoldani, aminek következtében egy görbült lengőkarral és idő hiánya miatt nem jól beállított futóművel indultunk, és mindez együttesen a 10. helyre volt elég. Vasárnap már műszaki hiba nélkül tudtuk folytatni a versenyt. A harmadik futamot már élveztem is, igaz, pár kör megtétele után semmit sem láttam a bepárásodott szélvédőn, de szerintem ezzel mindenki küzdött. Folyamatosan jöttem fel, ebben a futamban már nyolcadik lettem. Így az összetett 10. helyén álltam, amikor a további futamok a nagyon rossz időjárásra való tekintettel törölve lettek. Sajnálom, hogy a szombati nap problémái miatt nem tudtam előrébb végezni. Egy biztos, kalandos hétvége volt” – állította Máté.

A tavaly is a Mazda MX-5 Kupában versenyző Várkonyi Bence két dobogós hellyel kezdte az évet, amit most egy fantasztikus győzelemmel fejelt meg, így összetettben is feljött a harmadik helyre.

„Nagyon kemény hétvégén vagyunk túl minden értelemben. Zord körülmények között vívtunk csatát a vörös katlanban. Az első kvalifikációs futamot sikerült viszonylag nagy fölénnyel megnyerni, a másik kettőn pedig egy stabil második helyet autózni. Ennek köszönhetően az első helyen álltam a három futam után. Az időjárási viszonyok autózásra alkalmatlanná tették a pályát, így a versenyt nem lehetett folytatni. Ennek következményeként az eddigi eredmények alapján én nyertem meg a hétvégét a Mazda MX-5 kupában. Szerencsére így sikerült bajnoki összetettben ideiglenesen megcsípni a dobogó harmadik fokát, amit majd a Rabócsiringen szeretnék lefixálni. Köszönök szépen mindent, aki segített nekem bármilyen formában a hétvégén!” – állította Bence.

A csapat második újonca, Bagaméri Réka egy Suzuki Swifttel áll rajthoz az idén az RX bajnokság junior kategóriájában. Ismét jól szerepelt Nyirádon, ugyanis a női értékelésben 3. lett, míg összetettben a 12. helyen zárt, ami jó teljesítmény tőle, főleg ilyen időjárási körülmények között.

„Közel 2 hónapos kihagyás után érkeztünk meg újra Nyirádra. A verseny előtt mindenképpen tesztelni szerettem volna, hiszen a nyári szünet alatt nem igen ültem autóban. A teszt nagyon jó sikerült, hamar visszajött a formám és bizakodva vártam a versenyhétvégét. Azután az időjárás mindent tervemet áthúzta. Míg a teszteken gyönyörű 30 fokban tudtunk menni, addig a versenyre 11 fokra hűlt a levegő és extrém eső fogadott minket. Sajnos nincs sok tapasztalatom ilyen körülmények között, és a nyirádi pálya sem a legkönnyebb feladat ekkora esőben. Ezért a csapattal úgy döntöttünk, hogy egy tisztes helytállás és gyakorlás lesz a célunk. Akkora eső esett már szombat délelőtt, hogy az első előfutamon beázott a versenyautóm, és majdnem ki kellett állnom a kvalifikációból. Utána viszont már jobban éreztem a pályát és a verseny megszakításakor az összetett 12. és a női kategória 3. helyén álltam. Talán tudtam volna egy-két helyet még javítani, de megértettem, hogy ilyen körülmények között nem lehet versenyezni. Összességében elégedett vagyok, rengeteget tanultam ami majd jól jöhet a Rabócsiringi hétvégén” – mondta Bagaméri Réka.

A Korda Racing csapatvezetője elmondta, ennél szebb hétvégét el sem tudott volna képzelni. Abban bízik, hogy a szezonzárón is folytatódik majd az eddigi remeklés, és év végén Benyó Máté után újabb bajnoki címmel zárja a csapat a 2023-as szezont.

„Azzal kezdeném, hogy a hétvége legfontosabb eredménye, hogy Máté végre kiautózta azt az idei bajnokságban, ami benne van, és teljesen megérdemelten megszerezte első felnőtt bajnoki címét Supercarban. Ráadásul nemcsak megtörte a nyirádi átkát, hanem zsinórban a második sikerét aratta itt. Ha valaki, hát ő nagyon megérdemelte ezt… Sami akár a dobogóra is esélyes lett volna az erős nemzetközi mezőnyben, ha nem akad össze versenytársával, míg Domi magabiztosan közel azt a tempót tudta autózni, amit a balesetei előtt. Réka minden dicséretet megérdemel, látszik, hogy versenyről versenyre fejlődik. Bence pedig végre kiautózta azt, ami benne van, külön öröm, hogy győzni is megtanult végre” – jelentette ki Spitzmüller Csaba.

A Korda Racing együttműködő partnerei: A-Híd Zrt., Hertz – Mercur Rent a Car Kft, Corax-Bioner Zrt., Harmata-94 Kft., Érdi Team Kft., Novo-Fire Kft., Sun&Fun Holidays Kft, Hetech Trend Kft, Generalkommandó