Skip to content
Főoldal / Rallycross / Loeb Lanciával tér vissza teljes szezonra a WRX-be

Loeb Lanciával tér vissza teljes szezonra a WRX-be

Loeb WRX Lancia
Fotó: Rallycross Promoter GmbH / Red Bull Content Pool

A Special ONE Racing két autó indít a rallycross világbajnokság idei szezonjában, a másodikat Guerlain Chicherit vezeti.

Sébastien Loeb 2016 és 2018 között három szezont versenyzett a WRX-ben egy Peugeot 208 WRX-szel – 36 indulásból két győzelmet és további 15 dobogós helyezést szerzett. Öt évvel távozása után a haguenaui születésű versenyző visszatér, és egy egyedülállóan meggyőző partnerségben egy másik ikonhoz csatlakozik a Lancia Delta Evo-e RX formájában – egy olyan autóval, amely a közkedvelt Lancia Delta Integrale szellemét idézi, amely az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején a WRC-t uralta. Loeb és a Delta Integrale együtt nem kevesebb, mint 17 WRC-címet tudhat magáénak.

„Abból a generációból származom, amely a Lancia Delták győzelmeit látva nőtt fel a rally versenyzésben, így természetesen gyengém ez az autó” – ismerte el a 49 éves versenyző – „De amikor Guerlain először beszélt nekem arról, hogy nekivágnék-e egy rallycross szezonnak vele, azt hittem, megőrült! Aztán tavaly decemberben kipróbáltam az autót, és azonnal meggyőztek a dinamikus tulajdonságai. Nagyon bízom ebben a projektben, és alig várom, hogy a világ pályáin bajnok legyek vele.”

„Nagyon motivált vagyok a kihívás miatt, és úgy gondolom, hogy a rallycross az ideális szakág a villanyautózás számára, mert sok energiánk van, és a versenyek rövidek. Ezeket az autókat izgalmas vezetni, és a WRX tökéletes platform a fejlődésük előmozdítására. A show a pályán egyszerűen lenyűgöző, nagyszerű küzdelmekkel és még látványosabb akciókkal, mint korábban, és most lehetőségünk van arra, hogy a rajongók egy teljesen új generációját vonzzuk be.”

A projekt mögött álló csapat – a Special ONE Racing – a GCK Motorsportból született, amelynek alapítója, Chicherit ígéretes bemutatkozást adott a Lanciának a 2022-es WRX szezonzárón a németországi Nürburgringen. Loebhez hasonlóan a francia Chicherit is tapasztalt rallycross versenyző, több mint 40 indulással a legmagasabb szinten, és három top ötös helyezéssel a háta mögött.

„Egy álmom, hogy a saját csapatom két autóját is összehangolhatom a WRX-szel, amelyek közül az egyiket egy sportlegendára bíztam” – lelkendezett. „A helyszín adott ahhoz, hogy a Special ONE Racing élvonalbeli csapattá váljon. Ettől a szezontól kezdve lehetőségünk lesz történelmet írni, hiszen mi leszünk az elsők, akik egy utólagosan átalakított autóval megnyernek egy világbajnoki versenyt. Lássunk neki!”

A mobilitás új szereplőjeként a Special ONE célja a klasszikus sportkocsik exkluzív, környezetbarát utólagos átalakításainak gyártása és forgalmazása. A Special ONE Racing vállalta, hogy legalább három szezonon keresztül a Delta Evo-e RX-párját a World RX-ben indítja.

A 2023-as világbajnoki szezon június 3-4-én indul a portugáliai Montalegre-ben.