Skip to content
Főoldal / ORB / Helyi páros diadalmaskodott a Peugeot Kupában Pécsett!

Helyi páros diadalmaskodott a Peugeot Kupában Pécsett!

Peugeot Kupa Mecsek Rally
Fotó: DuEn

Viharos verseny volt a szó legszorosabb értelmében is az 56.Mecsek Rallye. Ahogy a Salgó Rally-n, úgy most a pécsi futamon is helyi versenyzőpáros volt a leggyorsabb a Peugeot Kupa értékelésében. Ezúttal Németh 8V Péter győzött, akinek édesapja navigált a Peugeot 208 Rally4 versenyautóban. Mögöttük a második helyen – idén már harmadszor – Berta-Császár kettős ért be, míg Bertalanék a dobogó harmadik fokának örülhettek a Kupában.

Ahogy megjósolták, kánikula és viharos időjárás jellemezte az 56. Mecsek Rallye első versenynapját. Ezúttal kilenc páros vágott neki a Peugeot Rally Cup Hungary sorozatnak, amelynek ez volt idén a harmadik állomása. Rendhagyó módon a Széchenyi téren felállított rajtceremónia előtt már két gyorsot teljesíteniük kellett a csapatoknak. A harmadik szakasz után a szervizparkban érte a hír a teljes mezőnyt, miszerint a versenynap második felét törölték, hiszen a katasztrófavédelem piros riasztást adott ki a térségre; mindenkit arra kértek, helyezze biztonságba értékeit.

A szépen felállított szervizparkban a kupasorozat technikai hátterét biztosító Tagai Racing Technology és
a csapatok sátrat bontottak és mindenki helyeselte a Felügyelő Testület döntését, bár a jégeső
szerencsére elmaradt, de így is heves vihar csapott le estére Pécsre és környékére.

Másnapra az időjárás megenyhült, bár mindenki folyamatosan az eget kémlelte, hiszen nem volt ritka, hogy egy-egy szakasz rajtjában és céljában más viszonyok várták a versenyzőket. Eddig is nagyon hasznos volt, az a munka, amit a sokszoros magyar bajnok, Ifj.Tóth János végzett, de most talán még inkább felértékelődött, hogy Janika végigment a rajt előtt a gyorsasági szakaszokon és próbálta a legfrissebb információkkal ellátni a Peugeot 208 Rally4-el induló párosokat.

Már a pénteki versenynapon az élre állt a Németh – Németh páros és ezt a pozíciót nem adták át senkinek. Első helyen ért tehát a célba a fiú – apa legénység. Mindketten büszkék voltak arra, hogy a hazai versenyükön diadalmaskodni tudtak: „Nagyon jó összhangban dolgoztunk Apával a hétvégén. Korábban is mentünk már, az nem volt ilyen hatékony… Nagyon sokat tett hozzá ehhez a jó eredményhez! Sokat foglalkoztunk az itinerrel, jól sikerült feldolgoznunk a pályákat. Nagyon erős a Kupa, és jó volt itt most nyerni!” – mondta a célban a kisebbik Szelep, Németh 8V Péter.

A Berta László – Császár László páros ismét a második helyet tudta megszerezni, ahogy ezt idén eddig mindhárom futamon tették. „Kemény hétvége volt… Pénteken volt egy meleg pillanatunk, nagyon gyorsan értünk egy kanyarhoz, de sikerült kimozognunk. Stabil másodikak vagyunk. És talán így most vezetjük a bajnokságot!”

Bertalan Márton és Paizs Róbert a futam előtt a Kupasorozat értékelésében az első helyen állt, most a harmadik pozíció jutott nekik, de nem volt elégedett a fiatal pilóta: „Kicsit keserű a szánk íze. Múltkor is csak a dobogó harmadik helyére fértünk oda… A mecsekpölöskei szakasz nagyon nem ízlett. Szégyen volt, ahogy ott mentünk. Ráadásul ez a pálya mindkét nap volt, kétszer is… A Kupában tűz van és jók a csaták. Nagyon várjuk a murvát!”

A mezőny egyetlen nő pilótája nagyon jól teljesített a hétvégén! Vogel Adrienn és navigátora, Maricsek Miklós a negyedik helyen végeztek, de volt szakaszgyőzelmük és a legjobbtól is kevesebb, mint egy perccel maradtak le összesítésben. „Nem volt gyerekjáték! Elgumiztuk magunkat a második nap elején. Aztán az utolsó körben sikerült megnyernünk az árpádtetői szakaszt, amire nagyon büszkék vagyunk! Megint lecsúsztunk a dobogóról, de nagyon élveztük a versenyt.”

Adriék mögött Viszló Csaba és Szegedi Máté ért be a Peugeot Kupában. Csabát az előző évben egy hatalmas esés állította meg ezen a futamon, több hónapos kórházi kezelésre ítélve a versenyzőt. „A vége jobb volt, bár a nap elején, az eső kizökkentett a komfortzónánkból. Meglepő módon a szűk szakaszokon mentem bátrabban, pedig tavaly ilyen részen estünk el.”

Kanyik Antiék első befejezett Peugeot 208 Rally4-es versenyüket tudhatják maguk mögött. A rutinos pilótának és navigátorának, Timár Tamásnak nagyon új még ez a versenyautó. „Végre vannak pontjaink. Jobbra számítottunk, de tudjuk, hogy még hol hagytunk bent másodperceket. Ezen a versenyen inkább az autó beállításaival foglalkoztunk. Az autó nagyon tetszik, teljesen máshogy kell vele menni, mint a korábbi szívómotorossal. Ezt kell még megtanulnunk.”

Tóth-Gili Tamás Pécsre jár egyetemre és a vizilabda sport mellett ’felvette’ a rally-t is a kedvencei közé. „Óriási élmény ezzel az autóval menni! Sokat kell még fejlődnünk, de jó úton járunk Molnár Mózessel.”

Az előző futam győztese, a Határ Attila – Éhn Dániel páros nem tudta befejezni a futamot, nekik már az első szakaszra menet technikai gondjuk adódott. A Trencsényi Vince – Patkó Gábor duó megütötte az autóját, így ők sem tudtak értékelhető eredményt elérni Pécsett.

A céldobogón mindenki boldog volt, a győztesek az RC4 kategóriában szerzett eredményükért is külön pénzdíjazásban részesültek.

A bajnokság és a Peugeot Kupa következő állomása a Veszprém Rallye lesz, ahol újra murván kell bizonyítaniuk rátermettségüket az indulóknak.

Kövesse a Peugeot Kupa történéseit a facebookon: fb.com/peugeotrallyteam

56. Mecsek Rallye – Peugeot 208 Rally4 Kupa végeredménye:

 1. Németh 8V Péter Németh 16V Péter Horváth Rallye SE. 1:10:27,2
 2. Berta László Császár László PSZA Motorsport Egyesület +15,5
 3. Bertalan Márton Paizs Róbert Horváth Rallye SE. +30,5
 4. Vogel Adrienn Maricsek Miklós Roger Racing Kft. +53,1
 5. Viszló Csaba Szegedi Máté Kole Media Center Kft. +1:29,9
 6. ifj. Kanyik Antal Timár Tamás Kanyik Motorsport SE. +1:43,5
 7. Tóth-Gili Tamás Molnár Mózes Tibor GIL Systems Kft. +2:16,5

Peugeot 208 Rally4 Kupa nem hivatalos állása három futam után:

 1. Berta László Császár László PSZA Motorsport Egyesület 28 pont
 2. Bertalan Márton Paizs Róbert Horváth Rallye SE. 27 pont
 3. Határ Attila Éhn Dániel Korda Racing Kft. 19 pont
 4. Németh 8V Péter Németh 16V Péter Horváth Rallye SE. 18 pont
 5. Vogel Adrienn Maricsek Miklós Roger Racing Kft. 14 pont
 6. Viszló Csaba Szegedi Máté Kole Media Center Kft. 13 pont
 7. Trencsényi Vince Patkó Gábor Extrém Sport Team Kft. 8 pont
 8. Tóth-Gili Tamás Molnár Mózes Tibor GIL Systems Kft. 5 pont
 9. ifj. Kanyik Antal Timár Tamás Kanyik Motorsport SE. 3 pont
 10. Dominik GT Bán Viktor GR Motorsport Kft. 2 pont