Skip to content
Főoldal / Amatőr rally / Családi győzelem és a beavatás

Családi győzelem és a beavatás

Zagyva Lajos és Zagyva Dorka Mikulás Rallye 2021

Minden várakozást felülmúlt Zagyva Lajos és Zagyva Dorka szereplése a Mikulás Rallyn, hiszen nem csak a kétkerék-hajtású kategóriát nyerték meg, de abszolút értékelésben is az igen előkelő 15. helyen végeztek a Peugeot 208 Rally4-gyel.

Ez volt a 16 éves Dorka első versenye, ahol élesben navigált, de még édesapját is meglepte a felkészültsége. 

„Nagyon jó verseny kerekedett a Mikulás Rallyból – mondta Zagyva Lali, a veszprémi murvás pályák egyik legnagyobb specialistája. – Főleg ahhoz képeset, hogy reggel el sem akartam rajtolni. A pályabejáráson, az utcai autókkal tönkretettük a pályákat, az első gyorsaságin alig lehetett látni a ködtől. A másodikra a köd eltűnt, de csak azért, mert elkezdett esni. 

Jó nehéz, küzdelmes verseny volt, de mindenkinek egyformák voltak a körülmények. A kétkerék-hajtású kategóriát akartuk megnyerni, ami sikerült is. Az viszont már várakozáson felüli volt, hogy abszolút értékelésben, több négykerekest megelőzve, 15.-ek lettünk. Természetesen most is karcmentesen, jó kormányközéppel adtuk vissza az autót. Ez nekem ugyanolyan fontos, mint az eredmény. 

Szintén minden várakozásomat felülmúlta Dorka. A Veszprém környéki pályákon már annyit mentem, hogy navigátor nélkül is letaláltam volna. Az első két gyorsasági volt a kritikus, főleg a köd miatt, de nagyon jó munkát végzett, pontosan jött minden információ. Az időket jól számolta ki, az etap nem volt ugyan bonyolult, de ott is csak végig kellett találni rajta. Tökéletes navigátori munkát végzett. Elsőre sokkal jobb volt, mint amire számítottam, nagyon büszke vagyok rá.“

Dorka bár a versenynap végére érezhetően elfáradt és egy kisebb megfázással is küzdött, de még így is madarat lehetett volna fogatni vele. 

„Elképesztő jó volt – mosolygott. – Az elején nagyon tartottam tőle, hogy jó ritmusban tudok-e majd navigálni. Elég alacsonyan volt az ülésem, úgyhogy nehezen láttam ki, ráadásul jött a köd is, de úgy érzem, sikerült jól teljesítenem. 

Tudtam, hogy ez nagyon fontos verseny apunak, meg akarta mutatni, hogy mire képes murván egy ilyen turbós autóval. Nagyon szerettem volna ebben őt segíteni, és remélem, hogy egy kicsit tudtam is. 

Jó volt nyerni, jó volt apuval nyerni és nagyon jó volt, hogy elégedett volt velem. Szerintem kell még egy-két nap, hogy felfogjam, mi történt velem ezen a hétvégén. Nagyon tetszett a navigálás, és bár továbbra is a vezetés vonz jobban, ha lesz rá lehetőségem, szeretnék még navigálni máskor is.“