Skip to content
Főoldal / WRC / Blog: WRC Akropolisz Rally 2021

Blog: WRC Akropolisz Rally 2021

WRC Akcropolis Rally 2021 blog

Ez történt velem a rally világbajnokság görögországi fordulóján.

Szerda-csütörtök

Miután leszállt a repülőnk Athénban átvettük a bérautót és az Akropolisz felé vettük az irányt. Ezt még szép időben tudtuk megnézni, mikor elindultunk Lamia felé már esett az eső. Este még bementünk a sajtóirodára, majd irány a szállás.

Csütörtök reggel a rendőr nem akart minket leengedi a bekötő úton, ami a shakedown közepére vitt be, mondván, hogy nagyon csúszik (Egy agyagos-sáros út volt, mi pedig egy Nissan Micrával voltunk). Amikor nem figyelt leszöktünk. Elindultunk fel pár visszafordítóhoz az esőben. Elég nagy sár fogadott minket és a versenyzőket. A visszafordítók is jók voltak és egy jó darabot is beláttunk a pályából. Rá láttunk az aszfaltos bal derékszögre, ami egy jókora lejtőn végén volt, a külső íven egy telefon póznával. Már az első autók után látszót, hogy veszélyben van. Végül volt is, aki érintőt vett rajta, de ki nem döntötte szerencsére.

WRC EKO Akropolisz Rally 2021 shakedown Thierry Neuville
WRC EKO Akropolisz Rally 2021 shakedown – Kattints a képre a galéria megnyitásához

Utána elindultunk visszafelé, az aszfaltos rész végén lévő jobb derékszögben nagyon levágta a mezőny az is nagyon látványos volt. Változatos képek készültek a shakedownon, úgy hogy kb. egy 1,5 kilométeres részt jártunk csak be.

WRC EKO Akropolisz Rally 2021 shakedown Adrien Fourmaux
WRC EKO Akropolisz Rally 2021 shakedown – Kattints a képre a galéria megnyitásához

Péntek

Pénteken mi nem mentünk le a Loutraki környéki pályákra. Helyette inkább elmentünk megnézni a Meteorákat. Egyedül a pénteki utolsó szakaszt, az Elatiat terveztük megnézni. A rajt után pár száz méterrel lévő balos visszafordítót néztük ki. Ez a kanyar volt megadva fotóspontnak is, hogy a háttérben a hegy jól mutat. Sajnos a hegy teteje bent volt a felhőben, és a fények sem voltak a legjobbak hozzá, így nem mutatott annyira jól. A WRC-k és az R5-ösök is jól fordultak egyébként a kanyarban, így megérte ezt a kanyart választani. A WRC-k után bementem a belső ívre fotózni, onnan is jó volt és képen is jól mutatott.

WRC Akropolisz Rally 2021 SS6 Elatia Toyota Yaris WRC
WRC Akropolisz Rally SS6 Elatia – Kattints a képre a galéria megnyitásához

Szombat

Szombaton az aznapi első szakasszal, a Pavlianival kezdtünk. A második fotós pontot néztük ki, ahol egy kisebb ugrató lett volna. Az oda vezető úton azonban akkora dugó volt, hogy gyorsan átterveztük és a biztosabban elérhető első fotós ponthoz mentünk. Az ott lévő médiás parkolóba nem tudtunk felmenni, mert a rendőr szerint nem volt hely. Kicsit arrébb megálltunk és felsétáltunk. Közben persze láttuk, hogy a parkolóba 10 hely biztosan van. Mindegy, ennél nagyobb bajunk ne legyen! A hely egy visszafordító volt rengeteg nézővel, jó volt, de talán a hétvége során ez volt a leggyengébb helyünk.

WRC Akropolisz Rally 2021 SS7  Pavliani
WRC Akropolisz Rally SS7 Pavliani – Kattints a képre a galéria megnyitásához

Utána az Eleftherohori gyorsra mentünk át. A hegyre vezető első út, amit megpróbáltunk járhatatlannak bizonyult. Terepjárókkal is visszafordultak, így mi is így tettünk a Nissan Micraval. A másik út járhatónak bizonyult, viszont azon hatalmas volt a kocsisor. Végül 2,5 kilométerre a kiszemelt helytől mi megálltunk (innen felfelé már végig parkoltak az autók). A hegytetőre végül egy „pickupolással” jutottunk fel, egy terepjáró platóján.

Rengeteg néző volt fent, elég sokat be lehetett látni. Volt ott egy balos hajtű majd egy kis víz. Én végül feljebb sétáltam, ahol találtam egy elég saras részt. (Ez volt az a pálya, amin a pályabejáráson elakadtak a sárban az autók.) A nézők közül volt, akinek volt rádiója és hallottuk, ahogy Michèle Mouton folyamatosan sorolja, hogy hol állnak rossz helyen a nézők. Már fel voltam rá készülve, hogy nem engedik el a szakaszt. Végül elengedték, látványos is volt. Sajnos azonban 12 autó után etap lett a gyors, mert rengeteg néző volt rossz helyen.

Eredendően gondolkodtunk rajta, hogy visszamegyünk a Pavlianira vagy ha jó ez a hely, akkor itt maradunk az Eleftherohorin. Látva a kialakult közlekedési helyzetet végül maradtunk itt, így 4 óra várakozás várt ránk. Rengeteg néző szeretett volna lemenni, de nem tudott, mert sokan feljöttek mikor már nem volt hely fent és az út közepén álltak meg. Ekkor kitalálták, hogy a gyorsaságin menetiránnyal szemben lemennek a rajt felé (ez a hely 4 kilométerre van a rajttól). Nyilván a rendőrök ezt nem engedték, ebből elég nagy feszültség és kiabálás lett. Végül a szervezőktől érkezett valaki helikopteren és az a megoldás született, hogy leengedték az autókat a rajt felé.

A második kör előtt már elment Michèle Mouton és úgy tűnt rendben elindulhat a gyors. Ekkor azonban pár néző összeverekedett. Kezdtem aggódni, hogy megint etap lesz belőle, szerencsére gyorsan lenyugodtak a kedélyek. Egy tempós balos levágós részt választottam, az első körhöz képest sokat száradt, de így is látványos és jó volt. A mezőny elejét megvártuk, majd visszasétáltunk a kocsihoz és a szállás felé vettük az irányt.

WRC EKO Acropolis Rally 2021 SS12  Eleftherohori Kalle Rovanpera
WRC EKO Acropolis Rally 2021 SS12 Eleftherohori – Kattints a képre a galéria megnyitásához

Vasárnap

Vasárnapra a legendás Tarzan gyorsot néztük ki, ez volt a Power Stage is. Az ébresztő ismét korán szólt, hiszen 04:30kor indultunk ki a pályára. Az előző napok tapasztalata alapján, inkább elindultunk korábban. Így nem is volt gond a feljutással. Egy fél órát még tudtunk is aludni az első gyors előtt.

WRC EKO Acropolis Rally 2021 SS13 Tarzan Hyundai i20 WRC
A legendás Tarzan gyorson a WRC mezőnye – Kattints a képre a galéria megnyitásához

Elsőre egy jobbos majd balos visszafordító kombinációt néztünk ki. Ez a megérkező szemerkélő esőben nagyon látványos volt, jó képek készültek. A két gyors között visszamentünk a kocsihoz aludni egyet. Másodikra egy tempós balos levágos, majd jobbost szemetünk ki. A jobbosban sokan annyira levágták, hogy a bal első a levegőben volt. Ez a hely is jó választásnak bizonyult. A szállásra visszafelé még megálltunk megnézni Leonidász és a 300 spártai emlékművét.

Marco Bulacia Wilkinson Skoda Fabia Rally2 WRC Acropolis Rally 2021 SS15 Tarzan Power Stage
Az R5-ösökkel is nagyon látványosan közlekedtek – Kattints a képre a galéria megnyitásához