Marco Wittmann: “Nincs időm nyaralni”

Fotó: DTM

A DTM tavalyi bajnokával a DTM hivatalos honlapja beszélgetett. Szóba került a téli szünet, hogy hol volt húsvétkor és az első hockenheimi hétvége is.
-Mi kell hozzá, hogy jó DTM versenyző legyél?
-Mindenekelőtt szükséges a megfelelő sebesség, de úgy gondolom ez természetes minden autóversenyzőnél. Továbbá szükséged van hidegvérre és mentális képességekre, hogy erős legyél.

-A téli szünet hosszú volt. Mik voltak nélkülözhetetlenek a felkészülés során?
-Sok értekezletem volt a csapattal, amelyeken egyebek mellett vissza tekintettünk a tavalyi szezonra. Mi volt jó? Miben kell fejlődnünk? A szezon előtti tesztek természetesen fontosak. Erre kell egy részletes program. Mit akarunk csinálni a versenyhétvégéken? Mit kell még tesztelnünk? Aztán a teszten végig megyünk ezen a programon, újra és újra. Ez is nagyon fontos a télen, értekezletek újra és újra.

-Ez volt a technikai rész. Magadat, hogy tartod formába?
-A jó kondi elengedhetetlen. Ez is része a napi programomnak. Télen szeretek síelni a barátaimmal. Azért, hogy fitt maradjak fallabdázok és mountain bikeozok. Továbbá sokat futok és sok időt töltők a konditeremben.

-Síelés, mountain bike. Szóval szeretsz a hegyekben?
-Nem mondanám így. Végtére is ahhoz, hogy mountain bikeozzak nem feltétlen kell a hegyekbe menni. Nem utazom el csak ezért. Amikor edzőtáborban vagyunk Lanzaroteben, az természetesen más. Vagy amikor elmegyünk pár napra valahová. Például húsvétkor a Garda tónál töltöttem pár napot.

-Szóval hová mész nyaralni?
-Rég nem nyaraltam. Az utazás a Garda tóhoz egy kivétel. Tesztek, rendezvények és versenyek, például a VLN és a 24 órás verseny (a nürnburgringi-a szerk.). Az programom feszes. Így nincs időm nyaralni, de nem gond. Szeretek úton lenni a tesztekre és a rendezvényekre, szeretek utazni. Ez része a munkámnak és nem jelent problémát a számomra.

-Hogy hat rád, hogy az idei szezont bajnokként kezdted?
-Nincs semmi különbség, semmi sem változott. Szeretnék nyerni újra, de amikor kiderül, hogy lehetetlen, megpróbálom a legjobb eredményt kihozni belőle. A külső elvárások talán most mások, de a legnagyobb nyomást én helyezem magamra. Ezért ezek az új elvárások nem játszanak a számomra. Továbbra is nagyon laza vagyok.

-Mint Hockenheimben?
-Volt jó néhány új dolog. Az új szabályok a két versennyel és két időmérővel, valamint először voltunk együtt a rallycross világbajnoksággal.

-Volt időd megnézni?
-Egy kicsit bele pillantottam. Szerettem volna tovább nézni, de nem igazán volt időm erre. Mire vége lett az értekezleteknek és az egyéb programoknak lement a rallycross. Az időterv nagyon szoros volt és ez időnként stresszes a számunkra. De jó volt. Sok akció, izgalmas versenyek.

-Szóval zsúfolt volt a napod. Nem volt sok?
-Nem. Két verseny egy hétvégén, ez egy lépés a helyes irányba. Habár én személy szerint jobban szerettem a Q1, Q2, Q3-as időmérő rendszert.

-Mert kisebb volt a forgalom a pályán?
-Nem, nem azért. Egyszerűen tetszett a kieséses rendszer. Ennek megfelelően 2013 még jobban tetszett, mert akkor volt Q4 is.

-Mindkét versenyen pontot szereztél, 9. és 5. lettél. Elégedett vagy?
-Kihoztam a lehetőségekből, amit lehetett. Az első verseny nem volt egyszerű. A 16. helyről rajtoltam és a 9.-en értem be. Vasárnap a második versenyen vezettem is pár körön át. De egy kicsit hibáztunk az eső gumikkal. Túl alacsony volt a nyomás. Nem számítottunk rá, hogy jobban rákezd az eső. Ebből a szempontból az 5. hely jó.

-Az első időmérőn a 16. lettél. Tudod már mi volt a gond?
-Nos, a dolgok nem igazán voltak tökéletesek. Ha két tizeddel gyorsabb vagyok a harmadik lettem volna. A mezőny közelebb van egymáshoz mint tavaly. Ez annak is köszönhető, hogy a Mercedesek újra versenyképesek.

-Nem jobb, hogy jobban együtt van a mezőny?
-(nevet) Mindaddig amíg elöl vagy igen.