A rally története

A rallye történetét ismerheted meg az alábbi cikkben a kezdetektől napjainkig.

A rally angol eredetű szó, jelentése nagygyűlés. A rally az eredeti értelmezés szerint csillagtúrát jelentett. A térképen csillaggal megjelöltek egy helyet, amit különböző kiinduló állomásokról kellett elérniük a versenyzőknek (természetesen meghatározott idő alatt). A távon kívül a párosoknak ügyességi feladatokat is végre kellett hajtaniuk. Az első verseny, ahol a rallyt, mint az autósport egyik ágaként emlegették az 1911-es Monte-Carlo Rally volt.

A versenyeket táv alapján az alábbi csoportokba lehetett sorolni:
– 5000 km-nél hosszabb versenyek az ún. maratón rallyk
– 3000-5000 km között a hosszú távú rallyk
– 1000-3000 km között a középtávú rallyk
– 1000 km alatt a rövid távú rallyk

A ’70-es években a Magyar Bajnokság I. osztályában középtávú és rövid távú versenyeket rendeztek. Míg az Európa bajnoki versenyek középtávúak voltak. Az EB elődjét az Európa Rally-t 1930-ban írták ki. Ez 4 futamból állt: a Monte Carlo Rallyból, a Francia Alpok Rallyból, a Dél-Tirol Rallyból és a Liége Rallyból.

Maratón rallyból négyet rendeztek. A London-Sidney Rallyt, 1970-ben a World Cup Rallyt, ami London-Mexikóváros között került lebonyolításra. Ezeken kívül volt 2 Párizsból induló verseny is: a Párizs-Peking és a Párizs-New York.

A második világháború alatt szüneteltek a versenyek és utána is sokáig nem talált magára az autóipar és az autóversenyzés.

Újra megrendezésre került az Európa Rally, de új helyszínekkel bővült a naptár: Lisszabon Rally, Tulipán Rally, Midnight Sun Rally, Rally of the Thousand Lakes és az Acropolis Rally. Ezután az FIA szárnyai alá vette a rallyt és kiírta az Európa Bajnokságot, ami egy 10 futamból álló sorozat volt.

A B csoportos korszak előtt az autók többsége hátsókerék meghajtású volt és a teljesítményük 250 LE körül mozgott. Akkoriban két csoport létezett: a Gr2 és a Gr4. 1979-ben az FIA elődje, a FISA megengedte az összkerék meghajtást. Eleinte csak az Audi mutatott érdeklődést ez iránt.
1982-től létrehozta B csoportot. A B csoportos autók között szinte minden megengedett volt: összkerék vagy hátsó kerék meghajtás, minimális volt a súly limit és a felhasználható anyagok listája pedig szinte korlátlan. A B csoport végét az 1986-os Korzika Rally-n történtek pecsételték meg. A Henri Toivonen- Sergio Cresto Lancia S4-esével egy kanyarban a fák közé csapódott, majd egy mély szakadékba zuhantak, ahol az autó kigyulladt és ők bent égtek. Esélyük sem volt a túlélésre. Ezzel ért véget a B csoport rövid története.
A Ford és az Audi ennek hatására azonnal kiszállt, míg a többiek évvégéig még maradtak.

A B és a tervezett S csoportot azonnal betiltották, helyüket az A csoport vette át. Az A csoport már 1982-ben kiírásra került, de a B csoport miatt háttérbe szorult. Kezdetben még sok első és hátsó kerék meghajtású autó volt a mezőnyben. Később ez változott és itt is egyre inkább teret hódított az összkerék meghajtás. A teljesítményt max. 300 LE-ben határozták meg, amit a kezdetben még sok autó nem ért el.

1997-től új korszak nyílt a rally történelmében, ugyanis megjelentek a World Rallye Carok vagyis a WRC-k. Ennek ellenére 1999-ig a Mitsubishi Lancerrel Tommi Makinen diadalmaskodott a világbajnokságon. 2000-ben a Peugeot 206 WRC-vel Marcus Grönholm nyert először WRC-vel egyéni rally világbajnoki címet.

Az S2000-es autókra épült az Intercontinentnal Rally Chellenge (IRC) is, amely hamar nagy népszerűségre tett szert. Ennek legfőbb okai a rövidebb versenyek és a jobb televíziós közvetítések voltak.

Közben az Eb egyre hanyatlott, így 2013-ban az IRC-ből Európa Bajnokság lett ERC néven.

2017-től a világbajnokságon új WRC-kel versenyeznek, amely autók gyorsabbak, több leszorítóerőt termelnek, így a régi B-csoportot idézi egy kicsit.