Skip to content
Főoldal / Amatőr rally / Zagyva Lali és Dorka a Mikulás Rallyn

Zagyva Lali és Dorka a Mikulás Rallyn

Zagyva Lajos és Zagyva Dorka

Először indul együtt a veszprémi murvás pályák specialistájának tekinthető Zagyva Lajos és lánya, a 16 és fél éves Zagyva Dorka. 

Az apa-lánya páros azonban nem csak egy jóízű év végi autózásra készül a Peugeot 208 Rally4-gyel, hanem komoly küldetésük van. Zagyva Lali a Veszprém Rallyn 10,3 másodperccel kikapott az RC4-es kategóriában, és már akkor megígérte: a Mikulás Rallyn visszavág. 

Nehéz elképzelni a veszprémi lőteret Zagyva Lajos és egy jó kis elsőkerék-hajtású autó nélkül. Szerencsére idén sem hiányzik a Mikulás Rallyról, ám ezúttal egy nagyon különleges felállással érkezik, hiszen saját lánya, Zagyva Dorka navigál neki. 

„Hogy repül az idő, nem? – nevet Zagyva. – Eleinte csak én jártam a lőtérre, és a család jött versenyt nézni, most pedig egy beavatásra kerül sor. Dorka idén már sofőrként indult FRT-ben egy Citroën C2 R2 Maxszal. A női kategóriát mindig megnyerte – kivéve, amikor felborította az autót –, de gyorsan hozzá kell tennem, hogy az övé volt a legjobb technika. 

Nem is a győzelem számít, hanem a rutinszerzés. Szeretne jövőre komolyabban versenyezni. Úgy gondoltuk, hogy ehhez nagyon jó lépcső lesz, ha a Mikulás Rallyn navigál nekem. Az Oroszlány Rallyn már ült mellettem, akkor nagyon jól adta vissza az itinert, de az csak előfutás volt, ez lesz első közös éles versenyünk.“ 

Zagyva az idei Veszprém Rallyn még egy Peugeot 208 R2-vel indult, amivel 10,3 másodperccel kikapott Szauer Gergő 208 Rally4-esétől. Már akkor megígérte, a Mikulás Rallyn visszavág. 

„Kicsit elkönnyelműsködtem azt a versenyt, az elején új gumival kellett volna menni, de nem szépítem, tény, hogy tartozok egy jó eredménnyel.“

Aki ismeri Zagyvát, az tudja, hogy ha bárhol rajthoz áll, főleg murván, akkor ott mese nincs, csak az első hely érdekli. Éppen ezért is van nagy nyomás újdonsült navigátorán. 

„Hú, nagyon izgulok és remélem, hogy tudom majd tartani a tempót az itiner visszaadásában – mondta Zagyva Dorka. – Apa bizonyítani akar ezen a versenyen, az nem is kérdéses, és nagyon szeretném, ha ebben segítségére lehetnék. 

Egy hete azzal nyaggatom, hogy miben tudok segíteni neki. Hogy próbáljuk le a kerékcserét, hogy ha kell, mindent tudjak. Nagyon fontos verseny lesz ez mind a kettőnknek, úgyhogy szeretnék mindent beleadni. Nem lesz könnyű, mert amikor az FRT-n apa beül mellém, akkor 2:16-ot megyek, ha kiszáll, mindjárt 2:13-at, de most szerencsére ő fog vezetni. 

Nagyon izgalmas lesz először élesben navigálni és nagyon izgalmas lesz először apával együtt versenyezni. Ne mondd el neki, de nagyon szeretnék neki bizonyítani.“