Skip to content
Főoldal / Amatőr rally / Zagyva Dorka: Nagyon hálásak vagyunk Berta Laci!

Zagyva Dorka: Nagyon hálásak vagyunk Berta Laci!

Zagyva Dorka
Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Igen eseménydús volt Zagyva Dorka idei utolsó R Cup Challenge bajnoki futama Mezőkövesden. A verseny előtti pénteken murván tesztelt, amely során meghibásodott a Peugeot 208 Rally4 váltója, így az R Cup-futam is veszélybe került. Berta László azonban Dorka segítségére sietett, nem csak egy váltót, hanem a teljes autóját felajánlotta a 17 éves versenyzőnőnek.

„Nagyon sok dolog történt egyetlen hétvége alatt – kezdte Zagyva Dorka. – Pénteken murván teszteltünk a Mikulás Rallyra, ami nagyon jól sikerült. Viszont a váltónk tönkre ment, amit nem tudtunk másnapra megjavítani. 

Az volt a terv, hogy a teszt után marad az autón a murva futómű és azzal megyünk Mezőkövesden az aszfalton is. A PSZA Motorsportnál javasolták, hogy kérdezzük meg az idei Peugeot Kupa harmadik helyezettjét, Berta Lacit, hogy tud-e kölcsönadni egy váltót. Nagyon meglepett, amikor azt mondta, hogy nem csak a váltót, hanem vigyük az autóját is, amin aszfalt futómű van, azzal sokkal jobban tudok menni. 

Elmondani nem tudom, mennyire hálás vagyok ezért az önzetlen segítségért és nem tudom, hogy mivel érdemeltem ki, de nagyon köszönöm. 

Így az autó megoldódott. A mezőkövesdi pálya nagyon tetszett, tempós volt, sok technikás résszel. Kiváló volt a tanulásra. Az első két köröm nem lett a legfényesebb. Az elsőben megforogtam, a másodikban a váltóban fellazult két csavar, ami miatt inkább kiálltunk. 

A harmadik körben egy tempós rész után volt egy lassító, aminél saras volt az aszfalt. A gumira rárakódott egy kis sár, és amikor túl hirtelen rántottam vissza az autót, megúszott a hátulja. Lapjával csapódtunk erre is, arra is. Közben kinyomtam a kuplungot, visszaváltottam, és amikor egyenesbe állt az autó, akkor már tudtam is kigyorsítani. 

A negyedik kör teljesen tiszta volt, akkor már nem volt kalandunk. A következő két körben próbáltuk arra koncentrálni, hogy a kisebb hibákat kijavítsuk. Apuval úgy is éreztük, hogy jól megyünk, de az eredmény nem ezt tükrözte. Akkor néztük, hogy az első gumik teljesen elkoptak.

Az utolsó két körre új gumit raktunk fel és azzal sikerült két nagyon jó időt elérni. Abszolútban és a licences 2wd-ben 5., T2000+ kategóriában pedig 4. lettem.“

Dorka beszámolójához ezúttal édesapja, Zagyva Lajos sokat nem tudott hozzátenni, de mégis szót kért egy nagyon fontos kérdésben. 

„Nagyon sok méltatást kaptam, amikor az Oroszlány Rallyn Bertalan Marcinak és Határ Attilának felajánlottam a Peugeot 208 Rally4-esünket – mondta Zagyva Lajos. – Engem is meglepett, hogy hányan gratuláltak hozzá, hogy ez milyen sportszerű dolog volt. 

Hát akkor most tessék gratulálni Berta Lászlónak is, aki miután megtudta, hogy a teszten meghibásodott a váltónk és keresünk egy kölcsön váltót, az egész autóját felajánlotta a versenyre, hogy Dorka aszfalt futóművel tudjon menni. 

Egyrészről nagyon köszönjük, másrészről le a kalappal előtte, nagyon jól esett látni és megélni, hogy ilyen sportszerű versenyzők vannak a magyar rallyban.“